Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Υιοθεσίες με λιγότερη γραφειοκρατία

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ρυθμίσεις που απλουστεύουν και επισπεύδουν τις διαδικασίες για τις υιοθεσίες στη χώρα μας αλλά και τολμηρές διατάξεις για την από κοινού επιμέλεια των παιδιών μετά το διαζύγιο προβλέπει ειδικό πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου.

Με τις διατάξεις δίνεται η δυνατότητα να αντικατασταθεί η συναίνεση των φυσικών γονέων
Επιτροπή επιστημόνων με επικεφαλής την καθηγήτρια της Νομικής Δήμητρα Παπαδοπούλου - Κλαμαρή ολοκλήρωσε την επεξεργασία του σχεδίου νόμου που επιφέρει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο καθεστώς της υιοθεσίας, με κύριο στόχο να συντομευθούν οι πολύχρονες διαδικασίες που επιβάλλει η γραφειοκρατία και να μειωθεί η ταλαιπωρία υποψήφιων γονιών που επιθυμούν να υιοθετήσουν παιδί αλλά προσκρούουν σε ένα δυσλειτουργικό νομοθετικό καθεστώς. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αιτήσεις ζευγαριών για υιοθεσία είναι κατά πολύ περισσότερες από τα παιδιά που βρίσκονται σε ιδρύματα και περιμένουν να αποκτήσουν οικογένεια.

Με τις νέες διατάξεις δίνεται η δυνατότητα να αντικατασταθεί η συναίνεση των φυσικών γονέων, που μέχρι σήμερα ήταν απαραίτητη για την υιοθεσία, με δικαστική απόφαση. Ετσι, σε περιπτώσεις όπου οι γονείς είναι αγνώστου διαμονής ή όταν το παιδί είναι έκθετο ή όταν μεγαλώνει σε οικογένεια με σκοπό την υιοθεσία αλλά οι φυσικοί γονείς εκ των υστέρων αρνούνται να συμφωνήσουν, το δικαστήριο θα έχει την ευχέρεια να μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συναίνεσή τους. Είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου η διαδικασία της υιοθεσίας έχει παγώσει επειδή π.χ. αλλοδαπές γυναίκες συμφωνούν να δώσουν το παιδί τους για υιοθεσία αλλά δεν βρίσκεται ο σύζυγος για να συγκατατεθεί.

Με άλλη ρύθμιση προβλέπεται ότι το δικαστήριο μπορεί να επέμβει και στο όνομα του παιδιού. Μπορεί δηλαδή να επιτρέψει στον υποψήφιο θετό γονέα, ύστερα από αίτησή του, να απαλείψει το κύριο όνομα του θετού αλλοδαπού παιδιού, εφόσον κρίνει ότι κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον του. Οσον αφορά τα ζευγάρια που παίρνουν διαζύγιο, με τις νέες νομοθετικές προβλέψεις θα έχουν ισομερώς την ευθύνη για την ανατροφή του παιδιού, θα έχουν δηλαδή από κοινού τη γονική επιμέλεια, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα. Επιπλέον, θα μπορούν με μια απλή συμβολαιογραφική πράξη, χωρίς να ταλαιπωρούνται στα δικαστήρια, να ρυθμίζουν τις λεπτομέρειες της ανατροφής του παιδιού, όπως με ποιον από τους δύο γονείς θα μένει, πόσες φορές θα βλέπει τον άλλο γονέα κ.λπ.

Οι ρυθμίσεις τόσο για την υιοθεσία όσο και για την ανατροφή του παιδιού μετά το διαζύγιο θα περιληφθούν σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα θεσπίζει και το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης. *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/04/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: