Τρίτη 15 Απριλίου 2008

Φωτιά στην Πυροσβεστική << σκάνδαλο>>

* Για «όργιο χωρίς όριο» κάνουν λόγο συνδικαλιστές, ενώ «σκάνδαλο σε εξέλιξη» καταγγέλλει το ΠαΣοΚ
Φωτιά στην Πυροσβεστική
Σάλο ακόμη και εντός της ΝΔ προκαλεί διαγωνισμός στον οποίο υποψήφιοι έλαβαν τις απαντήσεις στο... κινητό τους

Α. ΡΑΒΑΝΟΣ

Φωτιά στην... Πυροσβεστική έβαλαν οι εκατοντάδες καταγγελίες για αδιαφανείς διαδικασίες στον διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη για την πρόσληψη 1.260 δοκίμων πυροσβεστών. Το θέμα πήρε και πολιτικές διαστάσεις και η «φωτιά» των καταγγελιών έφθασε ως το Μέγαρο Μαξίμου και τη Ρηγίλλης, ακόμη και από υπουργούς που διαμαρτυρήθηκαν οργισμένοι για τη «στημένη διαδικασία», όπως λένε. Την ίδια στιγμή υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας προσπαθούν να συγκρατήσουν και τους οργισμένους κυβερνητικούς βουλευτές που έχουν ξεσπάσει για το «σκάνδαλο», όπως το χαρακτηρίζουν οι ίδιοι, αλλά και το ΠαΣοΚ. Για μία ακόμη φορά ένας διαγωνισμός, υποτίθεται αδιάβλητος, βρίσκεται στο στόχαστρο της πλειονότητας των περίπου 20.000 υποψηφίων και εκτίθεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Και όχι άδικα, αφού ως και γραπτά μηνύματα έλαβαν αρκετοί υποψήφιοι - άγνωστος ο αριθμός - στα κινητά τους τηλέφωνα με τις σωστές απαντήσεις για τις ερωτήσεις του διαγωνισμού. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι υπάρχουν ενστάσεις ακόμη και για την ορθότητα ερωτήσεων που υπήρχαν στο ερωτηματολόγιο! Και, όπως είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δασικών Πυροσβεστών κ. Κ. Παπαντώνης «και όργιο υπάρχει και όριο δεν υπάρχει». Από το Πυροσβεστικό Σώμα δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση και, όπως λένε υψηλά ιστάμενοι στην Επιτροπή η οποία έχει την ευθύνη του διαγωνισμού, δεν υποβλήθηκαν επίσημες καταγγελίες για «αδιαφανείς διαδικασίες». «Ως εκ τούτου ο διαγωνισμός συνεχίζεται κανονικά με τις προφορικές εξετάσεις των υποψηφίων οι οποίες ξεκίνησαν προχθές» αναφέρουν.




Πυροσβέστες επιχειρούν να σβήσουν πυρκαϊά σε άσκηση ετοιμότητας. Η ηγεσία του Σώματος και το υπουργείο Εσωτερικών τρέχουν να σβήσουν την πολιτική φωτιά που άναψε μετά τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν σε διαγωνισμό για πρόσληψη πυροσβεστών

Ολα ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο στον γραπτό διαγωνισμό για την πρόσληψη πυροσβεστών που έγινε στην Αττική με τη συμμετοχή περίπου 6.000 υποψηφίων. Λίγο μετά την έναρξη της γραπτής δοκιμασίας άρχισαν να «κουδουνίζουν» τα κινητά τηλέφωνα μεγάλου αριθμού διαγωνιζομένων. Οι επιτηρητές - που επέτρεψαν τη λειτουργία των κινητών - έκαναν πως δεν άκουσαν, παρά την οδηγία που ανέφερε ότι τα τηλέφωνα δεν έπρεπε να λειτουργούν. Οι «τυχεροί» υποψήφιοι άρχισαν να διαβάζουν τις απαντήσεις που ήλθαν έτοιμες. Εξάλλου, όπως λέγεται, αρκετές ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ήταν σκοπίμως ασαφείς και δύσκολες.

* Στον αέρα η μυστικότητα

Για μυστικότητα της διαδικασίας ούτε λόγος. Τα θέματα όχι μόνο διέρρευσαν, αλλά όπως καταγγέλλει και το ΠαΣοΚ με ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές κκ. Μιχ. Καρχιμάκης και Ντ. Ρόβλιας, οι απαντήσεις «διοχετεύτηκαν σε "ημετέρους"» και καταγγέλλουν «σκάνδαλο σε εξέλιξη». Με τη βοήθεια των μηνυμάτων οι «τυχεροί» υποψήφιοι πέρασαν με άνεση το όριο των 30 σωστών απαντήσεων στις 50. Σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, τα ηλεκτρονικά μηνύματα (SMS) προωθήθηκαν σε συγκεκριμένους υποψηφίους για να καταφέρουν να καταλάβουν καλύτερη θέση, ώστε να πάνε με άνεση στην προφορική συνέντευξη η οποία ξεκίνησε προχθές και θα ολοκληρωθεί την επόμενη Κυριακή.

Αρκετοί συμμετέχοντες μιλούν για «στημένη διαδικασία» που μεθοδεύτηκε και αναφέρουν το εξής επιχείρημα: «Στα ηλεκτρονικά μηνύματα που έλαβαν οι υποψήφιοι υπήρχαν και 11 λανθασμένες απαντήσεις, για να μην προδοθούν». Ουδείς γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των υποψηφίων που έλαβαν τα ηλεκτρονικά μηνύματα. Οι καταγγελίες μένουν μέχρι στιγμής στο παρασκήνιο και ουδείς έχει αποφασίσει να ζητήσει και εισαγγελική παρέμβαση για να αρθεί το απόρρητο των επικοινωνιών και να διαπιστωθεί σε ποιους υποψηφίους εστάλησαν μηνύματα την ημέρα του διαγωνισμού, Σάββατο 5 Απριλίου.

* Ακόμη και λάθος ερωτήσεις!

Δεν έφθανε που έγινε «παιχνίδι» με τα κινητά τηλέφωνα, στο ερωτηματολόγιο υπήρξαν και λάθη σε δύο ερωτήσεις. Π.χ., τέθηκε το ερώτημα πού είναι η έδρα του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και οι υποψήφιοι έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα σε Λουξεμβούργο, Βρυξέλλες, Στρασβούργο και Παρίσι. Οι εξεταστές έκαναν λάθος και θεώρησαν σωστό ότι η έδρα είναι στις Βρυξέλλες και αυτή η απάντηση υπήρχε και στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος. Επρεπε να γίνει συζήτηση και να υπάρξουν φωνές για να διορθωθεί με τη σωστή απάντηση, δηλαδή το Λουξεμβούργο. Για τους εξεταστές σωστή ήταν και η απάντηση ότι «οι δικαστικές αποφάσεις εκτελούνται στο όνομα του ελληνικού λαού και αυτό αποτελεί εκδήλωση της δικαστικής ανεξαρτησίας». Ομως σωστή ήταν η απάντηση ότι εκτελούνται «στο όνομα της λαϊκής κυριαρχίας».

Δεν έφθαναν μόνο οι καταγγελίες για τα ηλεκτρονικά μηνύματα. Διαμαρτυρίες ακούστηκαν και για τη διαχείριση των γραπτών. Σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, τα γραπτά των υποψηφίων μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, στο γνωστό 199. Πού έπρεπε να πάνε; Οπως αναφέρουν οι διαγωνιζόμενοι, θα έπρεπε να μεταφερθούν στη Διεύθυνση Πληροφορικής. Υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής αναφέρουν ότι δεν υπήρξε κάτι το μεμπτό και το παράνομο, καθώς στο Κέντρο Επιχειρήσεων ήταν απολύτως ασφαλή και την επόμενη ημέρα του διαγωνισμού, Κυριακή, ξεκίνησε η διαδικασία βαθμολόγησης. Το άλλο περίεργο στοιχείο είναι ότι στον συγκεκριμένο διαγωνισμό υπήρξε ασυνήθιστα μεγάλη ταχύτητα στη βαθμολόγηση των γραπτών. Οι εξετάσεις έγιναν το Σάββατο και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν την Δευτέρα. «Στον διαγωνισμό της Πυροσβεστικής δεν ισχύει ο ΑΣΕΠ. Είναι αποφασίζουμε και διατάζουμε. Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει. Δεν έχεις δικαίωμα να κάνεις ένσταση» είπε προ ημερών ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δασικών Πυροσβεστών.

* Ερώτηση στη Βουλή

Η υπόθεση του διαγωνισμού της Πυροσβεστικής έφθασε και στη Βουλή από τους βουλευτές του ΠαΣοΚ κκ. Καρχιμάκη και Ρόβλια που κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών. «Με μοναδικό σκοπό την πρόσληψη "ημετέρων" και παρακάμπτοντας κάθε έννοια αντικειμενικής και αξιοκρατικής διαδικασίας, η κυβέρνηση της ΝΔ επινόησε έναν διάτρητο και πολιτικά απαράδεκτο ρουσφετολογικό τρόπο πρόσληψης πυροσβεστών» αναφέρουν οι βουλευτές. Παράλληλα καταγγέλλουν ότι μετά τη λήξη της γραπτής εξέτασης-«παρωδίας», όπως σημειώνουν, τα γραπτά διοχετεύτηκαν σε άγνωστη κατεύθυνση, με προφανή σκοπό να γίνουν περαιτέρω παρεμβάσεις και συνεχίζουν: «Το στάδιο που ακολουθεί είναι αυτό της προφορικής συνέντευξης, ώστε να ολοκληρωθεί το "έργο" της κυβέρνησης. Δηλαδή όσοι "ξέφυγαν" από τη γραπτή δοκιμασία, τους "περιμένει" η συνέντευξη για να τους μετατρέψει σε αποτυχόντες. Το επίπεδο, βέβαια, των ερωτήσεων της προφορικής συνέντευξης είναι ήδη γνωστό από ανάλογους γελοίους "διαγωνισμούς": τι ομάδα είσαι, από πού κατάγεσαι, τι δουλειά κάνει ο πατέρας σου κτλ.». Παρά τις καταγγελίες, οι οποίες όμως δεν έχουν κατατεθεί επισήμως, έχει εκδοθεί οριστικός πίνακας επιτυχόντων στις γραπτές εξετάσεις και προχθές ξεκίνησαν οι προφορικές συνεντεύξεις στην Πυροσβεστική Ακαδημία. Προεπιλέγησαν 1.420 άτομα που θα εξεταστούν σε διάστημα δέκα ημερών. Καθημερινά θα εξετάζονται 24 άτομα σε διάρκεια έξι ωρών, δηλαδή από 15 λεπτά ο καθένας.
Οργή βουλευτών
Στο στόχαστρο ο κ. Παυλόπουλος

Εξοργισμένοι είναι πολλοί βουλευτές της ΝΔ που κάνουν λόγο για «αλητεία» και «ανηθικότητα» και θέτουν στο στόχαστρό τους τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλο και ορισμένους γενικούς γραμματείς περιφερειών τους οποίους καταγγέλλουν ότι προωθούν «κολλητούς» τους. Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας μόλις έγιναν γνωστές οι καταγγελίες για τον διαγωνισμό στη Βουλή, επικράτησε έγινε το αδιαχώρητο στο γραφείο του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ κ. Ι. Τραγάκη. Οι βουλευτές που είδαν ότι εκτέθηκαν στους ψηφοφόρους τους, μιλώντας για αδιάβλητο διαγωνισμό και αξιοκρατία, διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Ωστόσο ο κ. Τραγάκης, τον οποίον αναζητούσαν οργισμένοι, απουσίαζε στην Αμερική για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. «Παίζουν με την αγωνία χιλιάδων παιδιών», «πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο», «είμαστε φαύλοι, τι θα πούμε στους ψηφοφόρους μας», «βολεύτηκαν οι εκλεκτοί λίγων παρεών». Αυτές είναι μερικές από τις φράσεις των βουλευτών. Τα παράπονα - ακόμη και υπουργών - έφθασαν και στο Μέγαρο Μαξίμου, στο γραφείο του κ. Ι. Αγγέλου, Διευθυντή του πρωθυπουργικού Γραφείου, ενώ καταγγελίες έγιναν και στη Ρηγίλλης στα γραφεία του Γραμματέα της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτη και Κ. Σταϊκούρα (διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Ρηγίλλης). Βασικό αίτημα είναι να ακυρωθεί ο διαγωνισμός και να γίνουν οι προσλήψεις με μόρια.

Πηγή
Το ΒΗΜΑ,

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

O DIAGONISMOS TIS PIROSVESTIKHS HTAN GIA TA GELIA NA ARXISO APO TA ATHLIMATA POU EGO TA PERASA K EVLEPO TO ESXOS POU PERNOUSAN ANIKANOUS NA TA VRALOUN IDIKA STIS ELKSEIS TOUS PERNOUSAN ETSI XARISTIKA MIN PO GIA TA XILIA METRA POU EINAI 4LEPTA K TOUS PERNAGAN ME TESERA K TRIADA K TO ALMA IS MIKOS POU HTAN 4METRA TOUS PERAGAN ETSI GIATI DEN TO METROUSAN SOSTA ESXOSSS..
META STON DIAGONISMO POU KAPIA ATOMA EIXAN ANOIXTA TA KINITATOUS TILEFONA K TA GRAPTA DOTHIKAN STIS 11 K OXI STIS 9POU EIXE ANAKINOTHEI.. ASTA NA PANE KORIDIA MEGALH..
KOSTAS APELPISMENOS GIA TIN MI AKSIOKRATIKH PROSLIPSH..