Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Πρωτοδικείο Καλαμάτας: Μηδενίστηκε η δόση χήρας για χρέη από δάνεια


Γράφτηκε από την 


Δικαίωση βρίσκουν και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες. Με πρόσφατη απόφασή του το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας μηδένισε τη μηνιαία καταβολή των 100 ευρώ που έδινε στις τράπεζες μια χήρα με σχεδόν μηδενικά εισοδήματα, για χρέη από δάνεια. 
Εν τω μεταξύ, σε άλλες δύο περιπτώσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών, το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας ρύθμισε τα χρέη σε έναν παπά και έναν Ουκρανό ιδιωτικό υπάλληλο. Πιο αναλυτικά, στη μια περίπτωση ένας ιερέας είχε λάβει δάνεια ύψους περίπου 65.000 ευρώ. Ο ίδιος έχει ένα σπίτι και κάποια αγροτεμάχια. Το δικαστήριο του επέβαλε να πληρώσει 150 ευρώ το μήνα για 22 μήνες, και για τη διάσωση του σπιτιού του 220 ευρώ για 10 χρόνια - δηλαδή του κάνει κούρεμα 55%. Η άλλη περίπτωση αφορά έναν ιδιωτικό υπάλληλο από την Ουκρανία, ο οποίος είχε λάβει δάνεια ύψους 165.000 ευρώ για να φτιάξει το σπίτι του. Το δικαστήριο του επέβαλε να πληρώσει 100 ευρώ το μήνα για 1,5 χρόνο, και για το σπίτι του 240 ευρώ το μήνα για 15 χρόνια, δηλαδή κούρεμα περίπου 72% - ενώ διέταξε την εκποίηση ενός άλλου ακινήτου του.
Τέλος, το Εφετείο (Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας), σε μια χήρα στην οποία είχε επιβληθεί από το Ειρηνοδικείο να καταβάλει το ποσό των 100 ευρώ το μήνα, όρισε μηδενικές μηνιαίες καταβολές, αναγνωρίζοντας τη δεινή οικονομική της κατάσταση.
Ο δικηγόρος των τριών οφειλετών, Αριστομένης Σκούλικας, σχολιάζοντας τις παραπάνω αποφάσεις δήλωσε: «Το τελευταίο διάστημα είναι εμφανής η διάθεση των Ειρηνοδικείων να εξαντλούν την αυστηρότητα που τους επιτρέπει ο νόμος στις αποφάσεις που εκδίδουν για τις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Είναι γεγονός ότι οι μισές και πλέον αιτήσεις απορρίπτονται, ενώ και σε επίπεδο προσωρινής διαταγής, οι δόσεις που καλούνται να καταβάλουν οι δανειολήπτες είναι αυξημένες».
Καταλήγοντας ο Αρ. Σκούλικας λέει: «Τα μέσα άμυνας του οφειλέτη είναι αρκετά, για κάθε περίπτωση που θίγονται τα δικαιώματά του. Οι μάχες κερδίζονται και στα δευτεροβάθμια δικαστήρια, όπου διορθώνονται τυχόν πλημμέλειες των πρωτοβάθμιων αποφάσεων».
Ν.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: