Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Ε.Π.Κ.Κρήτης : "Mηδενικές δόσεις και διάσωση κατοικίας από πλειστηριασμό ,για 4μελή οικογένεια δανειοληπτών"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 8-9-2017 

 

 

 

 

 

 

Mε μια απόφαση-σταθμό, το Ειρηνοδικείο των Χανίων , μηδένισε τις δόσεις ,μίας πάφτωχης  οικογένειας δανειοληπτών, επιτρέποντας της να συνεχίσει να ζει με αξιοπρέπεια, εξαιρώντας  από τον πλειστηριασμό όχι μόνο την κύρια κατοικία τους ,αλλά και όλα τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας. (κινητά και ακίνητα)  συγχρόνως "κουρεύει"  το χρέος, των 171.511,82 κατά 110.071,82 ευρώ.σε ποσοστό 65%.
  Αναλυτικά και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,της οποίας οι οφειλέτες είναι μέλη ,πρόκειται για ζευγάρι, ηλικίας 41 και 39 αντίστοιχα, με δύο ανήλικα παιδιά , οι ίδιοι εργάζονται περιστασιακά σε επιχειρήσεις  του ιδιωτικού τομέα και είχαν  οφειλές σε μία  τράπεζα , από στεγαστικό δάνειο ως συν οφειλέτες  και από καταναλωτικό  δάνειο ο σύζυγος ,ως οφειλέτης , με εγγυήτρια την σύζυγο  συνολικού ύψους  χρέους ,171.511,82 ευρώ. 

Περιουσιακά στοιχεία  Είναι συγκύριοι  μίας κύριας  κατοικίας και οι δύο σε περιοχή του Δήμου των Χανίων,  ο σύζυγος επί πλέον  διαθέτει και την υψηλή κυριότητα της κατοικίας που διαμένουν οι γονείς του, επίσης έχει στην κυριότητα του ένα αγρό με ελιές και Ι.Χ αυτοκίνητο.

Τα εισοδήματα της οικογένειας ανέρχονταν σε 1.100 ευρώ μηνιαίως, ενώ το δικαστήριο αναγνώρισε ως δαπάνες διαβίωσης για την τετραμελή οικογένεια τα 1.400 ευρώ. Την ίδια χρονική στιγμή, έκρινε ότι οι οφειλέτες με αυτά τα έσοδα και τις υποχρεώσεις προς τα δάνεια τους  θα αδυνατούν να έχουν μια φυσιολογική ζωή, όπου θα καλύπτονται οι βασικές βιοτικές ανάγκες των ιδίων, αλλά και των τέκνων τους. 

Έτσι με την υπαρ. 613/2017 απόφασή του, το δικαστήριο των Χανίων, παρά τις ενστάσεις της πιστώτριας τράπεζας, καθορίζει

α)μηδενικές καταβολές,για τα χρέη των αιτούντων, προς την μία και μοναδική πιστούχο τράπεζα , για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών συνολικά και ταυτόχρονα εξαίρεσε από τον πλειστηριασμό την κύρια κατοικία, αλλά και όλα τα περιουσιακά  στοιχεία της οικογένειας

β)Εξαιρεί από την εκποίηση την κύρια κατοικία

γ)Χορηγεί περίοδο χάριτος τετραετία

δ)Επιβάλλει  στους αιτούντες, για την διάσωση της κύριας κατοικίας τους την υποχρέωση, μετά την πάροδο της τετραετίας, στην καταβολή μηνιαίας δόσης ποσού 256 ευρώ , για 20 έτη (240 δόσεις)

Συμπληρωματικά , όπως σημειώνει στην ανακοίνωση της η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης  «η απόφαση  αυτή είναι σημαντική , καθώς γεμίζει με  αισιοδοξία την μέση ελληνική οικογένεια αφού το δικαστήριο για πρώτη φορά λαμβάνει υπ' όψιν του τις συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης της ελληνικής οικογένειας, τις αναγνωρίζει ως ύψιστα αγαθά και ότι προέχουν έναντι οποιασδήποτε άλλης οφειλής».

Τέλος, ως πιστοποιημένη ΄Ένωση Καταναλωτών Κρήτης, καλούμε τους καταναλωτές,(φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις, μικροεμπόρους) που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, αλλά και των χρεών του (σε Δημόσιο και Ιδιωτικό επίπεδο)είτε να επισκεφθούν τα γραφεία της ΄Ένωσης,  καθημερινά ,από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 09.00 - 13.00,  ή να επικοινωνήσουν μαζί μας:
Δ/νση: Πλατ.1866 αρ.2   731 00 Χανιά Λακέρδας 11 Ιεράπετρα.
Τηλ. : 282109266 -2821092306- 2842020140  Φαξ : 2821092306-2842020140
e-mail: epkxan@gmail.com


                 Η Πρόεδρος  της ΄Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

                           Ιωάννα   Μελάκη .

Δεν υπάρχουν σχόλια: