Εγκλωβισμένοι χιλιάδες δανειολήπτες. Τι μελετούν κυβέρνηση και τράπεζες. 
Θηλιά για 70.000 δανειολήπτες αποτελούν, πλέον, τα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Τα εν λόγω δάνεια έγιναν της μόδας την περίοδο 2006 - 2008 όταν αποτελούσαν εναλλακτική επιλογή για όσους ήθελαν να χρηματοδοτήσουν την αγορά κατοικίας, λόγω των χαμηλότερων έως και 50% επιτοκίων τους σε σχέση με τα αντίστοιχα σε ευρώ.

Οι δανειολήπτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι και ανήμποροι να αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους.
Όλα ξεκίνησαν όταν οι τράπεζες λίγο πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης -μεταξύ 2006 και 2009 προώθησαν στο ευρύ καταναλωτικό κοινό στεγαστικά δάνεια σε ελβετικά φράγκα, με δέλεαρ το πολύ χαμηλό επιτόκιο τους, χωρίς να ελέγξουν την καταλληλότητα του προτεινόμενου τραπεζικού προϊόντος για τους υποψήφιους δανειολήπτες.

Επίσης, τα τραπεζικά ιδρύματα δεν ενημέρωσαν τους καταναλωτές για τους κινδύνους που διέτρεχαν από μια απότομη μεταβολή της συναλλαγματικής ισοτιμίας μεταξύ ευρώ και ελβετικού φράγκου.
Το αποτέλεσμα είναι οι χιλιάδες δανειολήπτες που έλαβαν στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο έχουν πλέον περιέλθει εξαιτίας της κατάρρευσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ με το ελβετικό φράγκο, σε μία εξαιρετικά δεινή οικονομικά θέση.

Για παραπλάνηση 70.000 δανειοληπτών, που είχαν δανειστεί ευρώ για στεγαστικό δάνειο, κάνει λόγο η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, κ. Ιωάννα Μελάκη και προσθέτει ότι «οι Τράπεζες με μειωμένη πληροφόρηση τους το μετέτρεψαν σε Ελβετικό φράγκο, χωρίς να ενημερώσουν τους δανειολήπτες για τους συναλλαγματικούς κινδύνους .
Έτσι, δανειολήπτης που δανείστηκε 1000.000 ευρώ το έτος 2009 όχι μόνο σήμερα δεν έχει αφαιρεθεί ποσό από το κεφάλαιο του αλλά καλείται να πληρώσει 110.000 με 120.000». Να σημειωθεί ότι η κ. Μελάκη θα διοργανώσει ημερίδα στις 18 Μαρτίου στα Χανιά με θέμα «Δάνεια σε Ελβετικό Φράγκο» σε μια προσπάθεια να ενημερωθούν οι δανειολήπτες.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών καταγράφει ζημιές. Η υποχώρηση του ευρώ σε σχέση με το φράγκο έχει ξεκινήσει από το 2008. Οι περισσότερες χορηγήσεις της κατηγορίας έχουν γίνει με ισοτιμία μεταξύ 1,50 και 1,65, δηλαδή με το ευρώ υψηλότερα ως και 65% από τα τρέχοντα επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που τα τελευταία επτά χρόνια πληρώνει κανονικά το δάνειό του μπορεί σήμερα να χρωστά περισσότερα ευρώ από αυτά που είχε αρχικώς δανειστεί.
Σήμερα το ευρώ βρίσκεται στο 1,0649 με το ελβετικό φράγκο.

Η κυβέρνηση βρισκόμενη μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο ψάχνει να βρει λύσεις για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο προκειμένου να ελαφρυνθούν οι δανειοληπτών που έχουν συνάψει τέτοιου είδους δάνεια.
Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες επεξεργάζονται εναλλακτικά σχέδια για την ανακούφιση των πληγέντων από την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου των δανειοληπτών.  Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ξεκινήσει την αποστολή επιστολών στους πελάτες τους που έχουν οφειλές σε φράγκο.

Οι τράπεζες επιχειρούν να προκαταλάβουν τη ζημία των πελατών τους, με μείωση της μηνιαίας δόσης, που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 10% τουλάχιστον, σε σχέση με αυτό που πλήρωναν οι δανειολήπτες πριν από το ξεκλείδωμα της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου σε σχέση με το ευρώ.