Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Νέο «τέλος» στην ανωνυμία των bloggers


http://img.protothema
 
«Τα blogs στο Διαδίκτυο δεν καταλαμβάνονται από το συνταγματικό απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης και επικοινωνίας, που κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 του Συντάγματος… Αίρεται το απόρρητο των στοιχείων όσων μέσα από τα blogs αναρτούν υβριστικά, απειλητικά ή εκβιαστικά δημοσιεύματα ή φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας ή διαπράττουν εν γένει εγκλήματα».

Την άποψη αυτή υιοθετεί σε γνωμοδότησή του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αθανάσιος Κατσιρώδης, ακολουθώντας πιστά το πνεύμα των δύο παλαιότερων γνωμοδοτήσεων, που είχαν εκδώσει ο πρώην εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου, Γιώργος Σανιδάς, και στη συνέχεια ο σημερινός εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ιωάννης Τέντες.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο κ. Κατσιρώδης θέτει και εκείνος τέλος στην ανωνυμία των bloggers, υιοθετώντας την παλαιότερη σχετική εγκύκλιο του κ. Σανιδά, την οποία έχει επικυρώσει και ο κ. Τέντες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σανιδάς, σε γνωμοδότησή του το 2009 ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι αίρεται το απόρρητο των στοιχείων όσων μέσα από τα blogs αναρτούν υβριστικά, απειλητικά ή εκβιαστικά δημοσιεύματα ή φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας ή διαπράττουν εν γένει εγκλήματα.

Και αυτό γιατί -τόνιζε ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου- τα blogs στο Ιnternet δεν καταλαμβάνονται από το συνταγματικό απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης και επικοινωνίας που κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 του Συντάγματος.

Μάλιστα, στη συγκεκριμένη εγκύκλιο αναφερόταν πως για την άρση του απορρήτου δεν χρειάζεται να έχει προηγηθεί άδεια της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου (ΑΔΑΕ) ή οποιασδήποτε άλλης Αρχής.

Ακολούθησε στη συνέχεια η υπ’ αριθμ. 12/2009 γνωμοδότηση του κ. Τέντε, στην οποία ο σημερινός εισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπογράμμιζε -μεταξύ άλλων- ότι για την επικοινωνία μέσω Internet «δεν συντρέχει δικαιολογητικός λόγος προστασίας του απορρήτου», στις περιπτώσεις που αναρτούν υβριστικά, απειλητικά ή εκβιαστικά δημοσιεύματα.

Με τις θέσεις αυτές συντάσσεται και ο κ. Κατσιρώδης με την υπ’ αριθμ. 9/2011 γνωμοδότησή του, με την οποία απαντά σε ερώτημα του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων Αρχαιοκαπηλίας και Ηθών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής για το εάν ισχύουν οι δύο γνωμοδοτήσεις (9 και 12/2009) των κ.κ. Σανιδά και Τέντε, μετά την επικύρωση της οδηγίας 2008/24/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το νόμο 3917/2011 για την άρση του απορρήτου της επικοινωνίας και τη χορήγηση δεδομένων επικοινωνιών στις αρμόδιες αρχές

Δεν υπάρχουν σχόλια: