Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Τρίτη, 31 Μαΐου 2011

Ψαλίδι 10% στο εφάπαξ ∆ηµοσίου

Υπό κατάρρευση το Ταµείο Πρόνοιας. Με τρία µέτρα η κυβέρνηση επιχειρεί να το σώσει
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ
Με µέση απώλεια στο εφάπαξ ύψους 4.500 ευρώ ή 10% θα πληρώσουν την κατάρρευση του Ταµείου Πρόνοιας (ΤΠ∆Υ) οι δηµόσιοι υπάλληλοι – όχι µόνον εκείνοι που σπεύδουν τώρα να συνταξιοδοτηθούν αλλά και όσοι έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις. Κύκλοι του Ταµείου τόνιζαν χτες ότι όσοι έχουν υποβάλει αιτήσεις για εφάπαξ κινδυνεύουν να πάρουν όχι µόνο µε µεγάλη
καθυστέρηση την αποζηµίωση αλλά και µε περικοπές. Χαρακτηριστικό της οικονοµικής κατάστασης του Ταµείου είναι ότι η διοίκησή του αδυνατεί να προβλέψει πότε θα καταβληθεί το εφάπαξ σε όσους υποβάλλουν φέτος αιτήσεις.

Σήµερα εκκρεµεί η πληρωµή 39.000 αιτήσεων για εφάπαξ – απαιτούνται 1,7 δισ. ευρώ – και αυτή την περίοδο διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις του Σεπτεµβρίου του 2009!

Εκτός από την αδυναµία καταβολής του εφάπαξ, το ΤΠ∆Υ έχει να αντιµετωπίσει και το µεγάλο κύµα φυγής λόγω των ανατροπών στο Ασφαλιστικό. Σηµειώνεται ότι η µείωση του εφάπαξ προβλέπεται από το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα και είναι απαίτηση της τρόικας µετά την ολοκλήρωση των σχετικών αναλογιστικών µελετών.

ΤΑ ΤΡΙΑΜΕΤΡΑ
που φέρνει σε εφαρµογή από σήµερα τουπουργείο Εργασίας σε µια προσπάθεια να τονώσει οικονοµικά το ΤΠ∆Υ είναι: 
  1. Καταβολή δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ το οποίο θα δοθεί από το Ταµείο Επικουρικής Ασφάλισης ∆ηµοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑ∆Υ) µε ισόποση έκδοση οµολόγου ∆ηµοσίου. Για το σχετικό θέµα συνεδριάζει σήµερα το ∆.Σ. του ΤΕΑ∆Υ. 
  2. ∆εύτερο δάνειο ύψους 250 εκατ. ευρώ το οποίο θα δοθεί στο ΤΠ∆Υ µε οµόλογο του ∆ηµοσίου.
  3. Ασφάλιση στο Ταµείο Πρόνοιας ∆ηµοσίων Υπαλλήλων των περίπου 60.000 εργαζοµένων µε σύµβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου οι οποίοι σήµερα καλύπτονται για κύρια σύνταξη από το ΙΚΑ και δεν δικαιούνται εφάπαξ. Με αυτόν τον τρόπο εκτιµάται πως θα αυξηθούν κατά 25 εκατ. ευρώ τα έσοδα από εισφορές. Η σχετική ρύθµιση προβλέπει ότι στην ασφάλιση του Ταµείου υπάγονται υποχρεωτικώς από 1/7/2011 και οι επί συµβάσει ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ανεξαρτήτως χρόνου πρόσληψης, υπάλληλοι του ∆ηµοσίου και των ΝΠ∆∆, των οποίων το µόνιµο προσωπικό υπάγεται στην ασφάλιση του Τοµέα Πρόνοιας ∆ηµοσίων Υπαλλήλων του Ταµείου.   

ΟΙ ∆ΙΑΤΑΞΕΙΣ του παραπάνω Οργανισµού του Ταµείου και της γενικότερης νοµοθεσίας που αφορούν την αναγνώριση και εξαγορά χρόνου προϋπηρεσίας των ασφαλισµένων καταργούνται. Οσες αιτήσεις εξαγοράς έχουν υποβληθεί µέχρι την έναρξη ισχύος του νόµου αυτού εξετάζονται σύµφωνα µε τις ισχύουσες µέχρι την ηµεροµηνία αυτή διατάξεις. Ως τακτικές µηνιαίες αποδοχές για τον υπολογισµό της εισφοράς θεωρούνται το σύνολο του βασικού µισθού, του επιδόµατος χρόνου υπηρεσίας και οι νόµιµες αυξήσεις αυτών. Ως αποδοχές για τον υπολογισµό του ανωτέρω βοηθήµατος νοούνται ο µέσος όρος των µηνιαίων αποδοχών (βασικός µισθός, επίδοµα χρόνου υπηρεσίας και νόµιµες αυξήσεις αυτών, συµπεριλαµβανοµένων των επιδοµάτων εορτών και αδείας εφόσον τα επιδόµατα αυτά υπόκεινται σε κρατήσεις), που έλαβε ο ασφαλισµένος τα πέντε τελευταία από την αποχώρησή του έτη. Εισφορές για το δώρο Πάσχα και το επίδοµα αδείας 2010 που παρακρατήθηκαν και αποδόθηκαν στο Ταµείο δεν αναζητούνται. Οι υπάλληλοι συνταξιοδοτούµενοι από 1/1/2012 και εφεξής δικαιούνται εφάπαξ βοηθήµατος αναλόγου µε τον χρόνο που έχουν συµπληρώσει στην ασφάλιση του Ταµείου Πρόνοιας ∆ηµοσίων Υπαλλήλων. Για όσους δεν έχουν συµπληρώσει πέντε έτη, για τον υπολογισµό του εφάπαξ βοηθήµατος λαµβάνονται υπόψη οι µέσες αποδοχές του χρόνου ασφάλισης. Οι ανωτέρω δικαιούνται και αποζηµίωση λόγω συνταξιοδότησης του Ν. 3198/1955 σε συνδυασµό µε τον Ν. 2112/ 1920 που βαρύνει τις υπηρεσίες τους. Το ποσό της καταβαλλόµενης αποζηµίωσης είναι ανάλογο του χρόνου υπηρεσίας που έχει διανυθεί εκτός ασφάλισης Ταµείου προς τον συνολικό χρόνο υπηρεσίας.

Απαιτούνται 1,7 δισ. ευρώ για τη διεκπεραίωση 39.000 αιτήσεων
Η διοίκηση αδυνατεί να προβλέψει πότε θα καταβληθεί η αποζηµίωση σε όσους υποβάλλουν φέτος αιτήσεις. Αυτή την περίοδο διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις του... Σεπτεµβρίου του 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: