Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Π.Κ.ΧΑΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

27 Νοεμβρίου 2010, 23:05 | Ιωάνννα Μελάκη
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ Χανιά 27-11-2010
Ειλικρινά χαιρόμαστε γιαυτη σας την κίνηση (κατάθεση Σχεδίου Νόμου)
μετά από μακρόχρονη υποσχεσηολογία σ αυτούς τους ανθρώπους, εμμέναμε να σας την ζητάμε, την περιμέναμε και την χαιρετίζουμε.
Επί του Σχεδίου :Αρθρο 15 παρ.η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ ,
α)διαφωνεί με την ονομασία «Επικουρικοί Πυροσβέστες» καθότι «επικουρικός» σύμφωνα με την ετυμολογία της λέξης συμμένει βοηθητικός,ενισχυτικός και όχι ισότιμος ,εμείς προτείνουμε την ονομασία » ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ» πιστεύουμε ότι η σημασιολογία ανταποκρίνεται πλήρως στο εκτελούμενο έργο από τους μέχρι σήμερα συμβασιούχους πυροσβέστες.Είναι ένα Σώμα πυροσβεστών που συμμετέχει σε όλα τα καθήκοντα των πυροσβεστών, αλλά την μεγαλύτερη μάχη την δίνουν στην Προστασία και Διαφύλαξη του Περιβάλλοντος, από τις πυρκαγιές και την διάσωση της πράσινης ανάπτυξης.
β)Δεν δέχεται τον διακριτό τρόπο πρόσληψης, η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, προσδοκά την αποκατάσταση όλων των σημερινά υπηρετούντων συμβασιούχων πυροσβεστών στο μόνιμο προσωπικό, και προτάσσει την ενσωμάτωση όλων ,με διαχωρισμό των καθηκόντων, βάσει τυπικών προσόντων και ηλικίας.
Για συμβασιούχους αποφοίτους όλων των τύπων του Λυκείου, να ενταχθούν
στον βαθμό του Πυροσβέστη,και ο χρόνος προϋπηρεσίας στο πυροσβεστικό Σώμα να είναι μετρίσιμος στην βαθμολογική και μισθολογική του εξέλιξη, δεν θα πρέπει να τεθεί θέμα ο χρόνος ηλικίας, αφού αυτό μέτρησε κατά την είσοδό του συμβασιούχου στο Πυροσβεστικό Σώμα Η παράγραφος 7που αναφέρεται» Οι εντασσόμενοι καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις Πυροσβεστών και τίθενται στο τέλος της επετηρίδας του βαθμού αυτού κατά το χρόνο ένταξης. Η μεταξύ τους αρχαιότητα καθορίζεται με βάση την ημερομηνία και τη σειρά αποφοίτησής τους από το οικείο κέντρο βασικής τους εκπαίδευσης». θα
πρέπει να εξαλειφθεί τελείως για την αποφυγή διακρίσεων προνομιούχων πυροσβεστών, και δεύτερης διαλογής, σε ανθρώπους που δίνουν μαζί και την ίδια μάχη.
Στην παρ.8 αναφέρεται»Οι Επικουρικοί Πυροσβέστες ασκούν κυρίως καθήκοντα δασοπυρόσβεσης, δασοπροστασίας και πυρασφάλειας.» αυτό που υπογραμμίζουμε παραπάνω,ότι οι μέχρι σήμερα συμβ. πυροσβέστες ασκούν έργο ίδιο με τους μόνιμους πυροσβέστες, επομένως η διαφοροποίηση ούτε ηθικά στέκει, αλλά και αίσθημα μη δικαίου δημιουργεί. Η παρακάνω παράγραφος μας τονίζει την αδυναμία της μη δυνατότητας του συντάσσοντος το σχέδιο Νόμου να εντοπίσει την αντίθεση,
«Επίσης, δύνανται να διατίθενται επικουρικά και στην άσκηση των λοιπών καθηκόντων του πυροσβεστικού προσωπικού, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες».Παρακαλούμε να δώσετε την δέουσα προσοχή γιατί από την μια περιγράφονται τα καθήκοντα των επικουρικών πυροσβεστών και από την άλλη υπάρχει»το δυνητικό» Αυτά δεν θα πρέπει να υπάρχουν σε Νόμους, καθότι ο κάθε Προϊστάμενος προφανώς του δύνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τον επικουρικό πυροσβέστη κατά το «δοκούν»
Στην παρ. 9 αναφέρεται «μετατίθενται»εάν είναι μόνιμοι οι Επικουρικοί Πυροσβέστες,όπως εμείς προτείνουμε, γιατί μιλάμε για αποκατάσταση των ήδη υπηρετούντων συμ.πυροσβεστών, και φυσικά θα πρέπει να ακολουθηθεί η μέχρι σήμερα υπάρχουσα και ισχύουσα Νομοθεσία, αλλά εάν πρόκειται για 5ετούς θητείας πυροσβεστών και στην πρόσληψη νέων πολιτών αυτό θα πρέπει να εξαλειφθεί, διότι προφανώς δεν θα πρέπει να δημιουργούνται» μετακινήσεις» επικαλούμενοι το γνωστό «υπηρεσιακές ανάγκες» εις βάρος των επικουρικών πυροσβεστών,χωρίς υπηρεσιακό κανονισμό ,αλλά από ετσιθελικά κριτήρια
Επειδή τίθεται στην παρ.10 το θέμα «προαγωγή» εμείς διαφωνούμε, διότι δεν θέλουμε πυροσβέστες δύο ταχυτήτων ,προφανώς οι συμβ πυροσβέστες που μονιμοποιούνται δεν θα πρέπει να είναι πυροσβέστες β΄κατηγορίας ,θα πρέπει όπως και παραπάνω αναφέραμε να ενσωματωθούν στο Πυροσβεστικό Σώμα με καμία διάκριση, έναντι των προϋπαρχόντων συναδέλφων τους.
Οι συμβασιούχοι πυροσβέστες που θα ενταχθούν στο Πυρ.Σώμα και δεν θα είναι κάτοχοι Απολυτηρίου Λυκείου, αυτοί μπορούν να μη προάγονται βαθμολογικά, αλλά μισθολογικά, αυτοί θα πρέπει να πάρουν την θέση του Πυροσβέστη Γενικών Καθηκόντων μη παραγωγικότητας.
Προφανώς για όλους θα πρέπει κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους να αξιολογούνται για τα ουσιαστικά τους προσόντα και συντάσσονται εκθέσεις ικανότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για την αξιολόγηση των προσόντων των Πυροσβεστών.
Στην παρ. 11 αναφέρεται η ταυτότητα, αυτή επιβάλλεται για την άσκηση των τόσων δύσκολων καθηκόντων που τους ανατίθενται
Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, διαφωνεί για την απόλυση των επικουρικών πυροσβεστών όπως αυτή αναφέρεται στην παρ.13 υπ.α και δ.
Τέλος η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, ως κοινωνική Οργάνωση έχει βιώσει και την αγωνία, το άγχος ,αλλά και την ψυχή αυτών των πολιτών καθώς μέλη της (εθελοντές) επικουρούν το έργο της Πυροπροστασίας,επανειλημμένα έχει καταθέσει προτάσεις και κάλεσμα αποκατάστασης των συμ,πυροσβεστών στους αρμόδιους Υπουργούς καθώς στο Σώμα της διαθέτει Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας, και προσφέρει την επικουρική βοήθεια στους μαχόμενους συμβασιούχους πυροσβέστες , υπογραμμίζει και συγχρόνως τονίζει, ότι θα ήταν μεγάλο ατόπημα στους επεξεργαστές αυτού του Σχεδίου Νόμου να «βαφτίσει» το έργο αλλά και τους ίδιους τους συμ πυροσβέστες «επικουρικούς πυροσβέστες» την στιγμή που το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ,έχει έτοιμο ένα άλλο σχέδιο Νόμου για την δημιουργία «Εθελοντικού Σώματος Πυροσβεστών»
Ευχόμαστε στην γρήγορη επεξεργασία αυτού του Σχεδίου και στην δικαιότερη αποτύπωση αυτού προς όφελος όλων μας.
Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ)
Η Πρόεδρος Ο Γεν.Γραμματέας
Ιωάννα Μελάκη Εμμ. Αυγέρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: