Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών


Χρηματοδότηση 30 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ στη Γενική Γραμματεία Ισότητας για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.
Το ετήσιο κόστος της ενδο-οικογενειακής βίας ανέρχεται σε 16 δισ. ευρώ ετησίως, εκτιμά η ΕΕ. Ειδικότερα, το κόστος των θανάτων που προκαλούνται λόγω ενδοοικογενειακής βίας αποτιμάται σε 5,7 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό, σημείωσαν η υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Θεοδώρα Τζάκρη και η Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων, κ. Μαρία Στρατηγάκη, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη χθεσινή παγκόσμια ημέρα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και μετά την επιστροφή τους από την πρώτη σύνοδο γυναικών-υπουργών (ανεξαρτήτως χαρτοφυλακίων) της ΕΕ, για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, που ολοκληρώθηκε χθες.
Όπως σημείωσε η κ. Τζάκρη «η βία κατά των γυναικών αποτελεί για χρόνια, ένα αόρατο έγκλημα σε πολλές κοινωνίες, όχι μόνο στον υπό ανάπτυξη -αλλά και στον ανεπτυγμένο κόσμο. Χάρη σε διεθνείς οργανισμούς, κυβερνητικούς φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις και κοινωνικά κινήματα παγκοσμίως, το πρόβλημα έχει πλέον μετατραπεί από προσωπικό σε κοινωνικό. Η καταπολέμησή του αποτελεί μια δημόσια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπισθεί δυναμικά ως ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που πρέπει να εκριζώσουμε οριστικά».
Στις Βρυξέλλες, 20 γυναίκες υπουργοί υπέγραψαν κοινή διακήρυξη που θέτει τις βάσεις για κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Στο πλαίσιο της διακήρυξης θα δημιουργηθεί Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο, για τη συγκέντρωση στοιχείων και θα παρακολουθούνται τα βήματα των εθνικών θεσμικών οργάνων για την πρόληψη της βίας, την ενημέρωση των πολιτών και τη δημιουργία δομών για την υποστήριξη των θυμάτων.
Η Γ.Γ. Ισότητας, κ. Μαρία Στρατηγάκη, σημείωσε ότι έως τον Φεβρουάριο 2011 θα αρχίσει να λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή SOS για τα θύματα της βίας. Τα 12 συμβουλευτικά κέντρα σε πρωτεύουσες νομών θα αρχίσουν να λειτουργούν το καλοκαίρι 2011, ενώ οι ξενώνες σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους θα αρχίσουν να λειτουργούν έως το τέλος του 2011.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ για θέματα βίας και επιπλέον 35 εκατ. ευρώ για άλλα θέματα που διαχειρίζεται η Γραμματεία από το ΕΣΠΑ. Η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της βίας αποτελεί μια από τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά, αλλά η υλοποίηση των έργων κωλυσιεργεί εξαιτίας των σκληρών διαδικασιών που επιβάλλονται από το ΕΣΠΑ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ




Δεν υπάρχουν σχόλια: