Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Πως αντιδρούν οι συνεταιριστές στο ν/σ για την ανασυγκρότηση των συνεταιριστικών οργανώσεων; Ποιος ο νέος ρόλος της ΠΑΣΕΓΕΣ; (23/4/2010 10:43) Πως αντ

«Καζάνι που βράζει» θυμίζει το συνεταιριστικό κίνημα μετά την πρόταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για δημόσια διαβούλευση, του υπό διαμόρφωσή σχεδίου Νόμου με θέμα η «Ανασυγκρότηση των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων της Ελλάδας». Μετά το αρχικό «μούδιασμα» των συνεταιριστών αλλά και την έλλειψη ενημέρωσης, ήρθαν οι διαφωνίες με την υπουργό αλλά και οι προτάσεις ώστε, όπως δήλωσαν στον «ΑγροΤύπο», να λυθούν τα προβλήματα χωρίς να δημιουργηθούν νέα.
Αποτελεί γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η ανασυγκρότηση των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων της Ελλάδας είναι μια κουβέντα που γίνεται επί πολλά χρόνια, τόσο από τους συνεταιριστές, όσο και από τους συνδικαλιστές του κλάδου αλλά και τους αγρότες. Ενώσεις «σφραγίδες» που υπάρχουν μόνο στα χαρτιά, Ενώσεις υπερχρεωμένες αλλά και αναχρονιστικές οργανώσεις που δεν εκφράζουν τον αγροτικό κόσμο, είναι μόνο λίγα από τα κακώς κείμενα που ζητούν λύσεις. Πόσο εύκολο είναι όμως να συγκεραστούν οι απόψεις και πόσο εφικτό είναι να εγκαταλείψουν κάποιοι τις θέσεις τους, με αφορμή μια επικείμενη ανασυγκρότηση;

Ένα ακόμη ερώτημα που πλανάται στον αέρα είναι κατά πόσο μια αναδιάρθρωση των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων μπορεί να φέρει και την πολυπόθητη εξυγίανση αλλά και ποιος θα πρέπει να είναι ο νέος ρόλος που θα πρέπει να «παίξει» η ΠΑΣΕΓΕΣ.
Ο ΑγροΤύπος κατέγραψε τις απόψεις των ανθρώπων του κλάδου. Ενδιαφέρον εμφανίζουν μάλιστα οι δηλώσεις προέδρου ΕΑΣ της Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος τονίζει ότι θα χρειαστεί διοικητική μεταρρύθμιση για να επιτευχθεί ο στόχος της ανασυγκρότησης, όπως γίνεται με τον «Καλλικράτη».
Παράλληλα, εκτός από αυτούς που συμφωνούν υπό προϋποθέσεις στο επικείμενο Νομοσχέδιο – το οποίο έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση – υπάρχει και μια μερίδα συνεταιριστών που διαφωνεί πλήρως με την προσπάθεια της υπουργού για ανασυγκρότηση του χώρου, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι εγκληματικό και θα αποτελέσει «την ταφόπλακα του συνεταιριστικού κινήματος στην Ελλάδα». Μάλιστα δεν παραλείπουν να πουν ότι «βλέπουν» πολιτικά και κομματικά οφέλη σε αυτή την διαδικασία.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου στο νέο φύλλο της ηλεκτρονικής εφημερίδας που κυκλοφορεί σήμερα

Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: