Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Αντιδράσεις για το «χαράτσι» της ενεργοποίησης των ατομικών δικαιωμάτων. Η πλειοψηφία των παραγωγών πληρώνει για την αίτηση στις Ενώσεις (22/4/2010 12

Αντιδράσεις για το «χαράτσι» της ενεργοποίησης των ατομικών δικαιωμάτων. Η πλειοψηφία των παραγωγών πληρώνει για την αίτηση στις Ενώσεις

Το χέρι στην τσέπη – και χωρίς δικαίωμα επιστροφής χρημάτων – καλείται να βάλει η πλειοψηφία των παραγωγών προκειμένου να καταθέσει στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών την αίτηση για την ενεργοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης 2010. Με την σταδιακή έναρξη της διαδικασίας οι πρώτοι παραγωγοί που ξεκίνησαν την υποβολή των αιτήσεών τους στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, διαπίστωσαν πως η δέσμευση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για «δωρεάν» διαδικασία, αποτελεί στην ουσία «δώρον άδωρον».

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που δικαιούνται από 200 έως 10.000 ευρώ και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που δικαιούνται μέχρι 5.000 ευρώ, θα πληρώνουν στις Ενώσεις 70 ευρώ, τα οποία θα τους επιστραφούν στους λογαριασμούς τους στην ΑΤΕ.
Να σημειωθεί πως στους σχετικούς καταλόγους που έστειλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΠΑΣΕΓΕΣ και αυτή στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες έχουν υπολογιστεί με βάση τα περσινά δεδομένα και αποτελούν την μειοψηφία των παραγωγών.
Για παράδειγμα, στην αρμοδιότητα των γραφείων Αγυιάς της ΕΑΣ Κυδωνίας – Κισάμου Χανίων στο σύνολο των 6.700 παραγωγών, μόνο οι 1.500 (το 22%) αναφέρονται ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή συνταξιούχοι του ΟΓΑ, που δικαιούνται να πάρουν πίσω – όταν τα πάρουν – τα 70 ευρώ που θα πληρώσουν.
Αντίστοιχα στα γραφεία του Κολυμπαρίου της ίδιας Ένωσης, στο σύνολο των 4.300 παραγωγών μόλις οι 1.100 (το 25%) περιλαμβάνονται στο αρχείο ως κατά κύριο επάγγελμα ή συνταξιούχοι του ΟΓΑ που δικαιούνται να μην πληρώσουν το κόστος ενεργοποίησης των ατομικών δικαιωμάτων.
Σε ότι αφορά στο 75 - 80% των παραγωγών που θα πάνε στις ΕΑΣ για να ενεργοποιήσουν τα ατομικά τους δικαιώματα, αυτοί καλούνται να πληρώσουν με βάση ένα κλιμακωτό τιμοκατάλογο τον οποίο καθόρισε η ΠΑΣΕΓΕΣ, ενιαία και για όλες τις ΕΑΣ και για τον οποίο επίσης έχουν ξεκινήσει να εκφράζονται αντιδράσεις από τους παραγωγούς.
Οι αντιδράσεις εστιάζονται στην κλιμάκωση των ποσών που καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες, κλιμάκωση την οποία χαρακτηρίζουν ως άδικη για εκείνους που δικαιούνται μικρές επιδοτήσεις.
Σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο της ΠΑΣΕΓΕΣ (χωρίς ΦΠΑ), ένας που δικαιούται π.χ. 300 ευρώ επιδότηση, πρέπει να πληρώσει 55 ευρώ για την αίτηση, δηλαδή το 18% της επιδότησης. Εκείνος που δικαιούται 500 ευρώ θα πληρώσει 65 ευρώ, δηλαδή το 13%. Εκείνος που δικαιούται 1000 ευρώ επιδότηση θα πληρώσει 80 ευρώ (το 8%) και εκείνος που δικαιούται 4.000 ευρώ επιδότησης θα πληρώσει 140 ευρώ για την αίτηση, δηλαδή το 3,5% της επιδότησης.
«Είναι δίκαιο εκείνοι που παίρνουν λίγα να πληρώνουν πολλά και εκείνοι που παίρνουν πολλά να πληρώνουν λίγα;» αναρωτιούνται οι αγρότες, διαμαρτυρόμενοι για το ότι για μια ακόμη χρονιά επαναλαμβάνεται σχεδόν το ίδιο σκηνικό με το αποκαλούμενο και ως «χαράτσι της ΠΑΣΕΓΕΣ».
Στο μεταξύ οι καθυστερήσεις στην επεξεργασία των στοιχείων των παραγωγών, λόγω «κολλημάτων» στο ηλεκτρονικό σύστημα και λόγω επικαλύψεων αγροτεμαχίων, ήταν τα βασικότερα προβλήματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι υπάλληλοι των ΕΑΣ της Κρήτης κατά την έναρξη της διαδικασίας ενεργοποίησης των δικαιωμάτων για τις αγροτικές επιδοτήσεις. Ειδικά, το πρόβλημα των επικαλύψεων αγροτεμαχίων προέκυψε μετά τις τηλεπισκοπίσεις, δηλαδή τους ελέγχους μέσω δορυφορικών φωτογραφιών που έκανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ και με αποτέλεσμα να υπάρχουν χωράφια τα όρια των οποίων επικαλύπτονται και δεν μπορεί να καταχωρηθεί η αίτηση των εμπλεκομένων παραγωγών. Για το πρόβλημα αυτό αναμένονται σχετικές οδηγίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ναπολέων Σαραντίδης
napsar@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: