Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Πότε και πώς προσφεύγει στο ΔΝΤ μία χώρα

Με αφορμή την έντονη φημολογία που έχει ξεσπάσει για προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ αλλά και τις δηλώσεις και εκτιμήσεις Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων, οι οποίες και συγκεντρώνουν το τελευταίο διάστημα τα βλέμματα όλων, επιχειρούμε να δώσουμε μία σύντομη περιγραφή των προϋποθέσεων με βάση τις οποίες μία χώρα μπορεί να προσφύγει στο γνωστό ταμείο. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το ίδιο το ΔΝΤ:

Μία χώρα μέλος μπορεί να αιτηθεί οικονομικής στήριξης από το ΔΝΤ εάν έχει προβλήματα στο ισοζύγιο πληρωμών της, σε σημείο που δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί με λογικούς όρους ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις της ενώ την ίδια ώρα οι προοπτικές της για τη συσσώρευση αποθεμάτων στο εσωτερικό της διατηρούνται μετριοπαθείς. Ετσι ο δανεισμός από το ΔΝΤ δημιουργεί ένα "μαξιλάρι" το οποίο και επιτρέπει στη χώρα να υλοποιήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις καθώς και άλλα μέτρα για εξυγίανση της οικονομίας, οι οποίες και θα της επιτρέψουν να επαναφέρει σε υγιή τροχιά το ισοζύγιο πληρωμών της αλλά και το σύνολο της οικονομίας της.

Μετά από αίτημα κράτους μέλους το δάνειο από το ΔΝΤ παρέχεται με βάση μία ορισμένη συμφωνία, η οποία και εξαρτάται από το επίπεδο ανάπτυξης της συγκεκριμένης χώρας. Στη συμφωνία αυτή καθορίζεται η συγκεκριμένη πολιτική και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου η χώρα να εξυγιάνει το ισοζύγιο πληρωμών της και τα δημοσιονομικά της εν γένει. Το οικονομικό αυτό πρόγραμμα που προβλέπει η συμφωνία καταρτίζεται από τη χώρα με τη συμβουλή του ΔΝΤ και παριουσιάζεται στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ υπό τη μορφή μίας επιστολής πρόθεσης και όταν εγκριθεί το δάνειο χορηγείται σε φάσεις σε σχέση με την πορεία υλοποίησης του προγράμματος.

Σε χώρες με μέσο εισόδημα, όπως στην περίπτωση της Ελλάδα, η στήριξη παρέχεται συνήθως μέσω Stand by - Αrrangements, και αποσκοπεί στη βοήθεια της χώρας ώστε να αντιμετωπίσει τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα της. Η διάρκεια υλοποίησης μίας τέτοιας συμφωνίας κυμαίνεται μεταξύ ενός και δύο ετών και η αποπληρωμή ξεκινά σε τρία χρόνια και κάτι έως πέντε από την εκταμίευση του δανείου. Μία τέτοια συμφωνία μπορεί να γίνει και προληπτικά, εάν το κρίνει η κυβέρνηση της χώρας πριν επιδεινωθούν επικίνδυνα οι συνθήκες στην οικονομία της.

Το ύψος της βοήθειας που μπορεί να λάβει μία χώρα είναι ανάλογο με τον αριθμό των ψήφων της που έχει στο ΔΝΤ και βασίζεται στα Ειδικά Τραβητικά Δικαιώματα (Special Drawing Rights). Στην περίπτωση της Ελλάδας, της οποίας η συμμετοχή στο ΔΝΤ (με βάση το δικαίωμα ψήφων της) ανέρχεται σε 0,38%, τα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα ανέρχονται σε 823 εκατ., τα οποία και αντιστοιχούν σε 1,266 δισ. δολ. (η αντιστοιχία του τραβητικτικού δικαιώματος προς το δολάριο διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στο 0,65).

Με βάση τη συμφωνία που θα κλείσει μία χώρα, υπό κανονικές συνθήκες μπορεί να λάβει δανεισμό που είναι 10 φορές μεγαλύτερος από το ύψος των Τραβηκτικών της Δικαιωμάτων, μπορεί δε να διαμορφωθεί και σε υψηλότερα επίπεδα σε κάθε περίπτωση και κατόπιν διαπραγματεύσεων. Δηλαδή στην περίπτωση μας, υπό κανονικές συνθήκες, η βοήθεια μπορεί να φθάσει στα 8,23 δισ. Τραβηκτικά Δικαιώματα που αντιστοιχούν σε 12,66 δισ. δολ. ή 9,40 δισ. ευρώ και αυτά στο σύνολο της συμφωνίας.

Μαρίνα Μπρούσκου
mbrouscou@kerdos.gr
Κέρδος online 19/3/2010 19

Δεν υπάρχουν σχόλια: