Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Τελειωτικό χτύπημα στα στεγαστικά δάνεια

* Ιδού το νέο φορολογικό νομοσχέδιο!

Το τελειωτικό χτύπημα στην ήδη χειμαζόμενη αγορά των ακινήτων δίνει πλέον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει στην Βουλή ο Γιώργος Παπακωνσταντινου.

Με τα νέα μέτρα καταργείται η φοροαπαλλαγή από τους τόκους των στεγαστικών δανείων που ίσχυε για την αγορά της δευτερεύουσας κατοικίας (θεσμοθετήθηκε μόλις πριν από λίγους μήνες) ενώ μειώνεται δραματικά η φοροαπαλλαγή για την αγορά πρώτης κατοικίας. Οι ανατροπές αυτές στις φοροαπαλλαγές ισχύουν ακόμα και για κάποιον που ήδη έχει πάρει στεγαστικό δάνειο ακόμα και πριν από 10 χρόνια.

Έτσι σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις :

* Περικόπτονται για εισοδήματα φυσικών προσώπων μεγαλύτερα των 22.000 ευρώ οι εκπτώσεις δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας (περιλαμβάνονται ακόμα τα ασφάλιστρα ζωής, δωρεές στο Δημόσιο, στους OTA, στα NΠΔΔ και στα κοινωφελή ιδρύματα και δικηγορικές αμοιβές.) Kάθε μία από τις δαπάνες αυτές θα εκπίπτουν πλέον σε ποσοστό 20% από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος. Μέχρι σήμερα όμως σήμερα οι τόκοι για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας που είχαν συναφθεί μέχρι το τέλος του 2002( επίσης τα τα ασφάλιστρα ζωής μέχρι ποσού 1.200 ευρώ, οι δωρεές συνολικού ποσού άνω των 100 ευρώ και οι δικηγορικές αμοιβές ) εξέπιπταν κατά 100% από το εισόδημα.
* Περιορίζεται στο μισό η έκπτωση από το φόρο εισοδήματος της δαπάνης για την εξόφληση τόκων στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας που έχει συναφθεί από την 1η-1-2009 και μετά. Συγκεκριμένα, από το φόρο θα εκπίπτει πλέον το 20% των τόκων αντί για το 40% που προβλέπει η ισχύουσα σήμερα νομοθεσία.
* Περικόπτεται η έκπτωση από το φόρο του 20% των τόκων για την εξόφληση στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι το ποσό των τόκων επί του οποίου υπολογίζεται το 20% για να αφαιρεθεί από το φόρο είναι ανάλογο του ποσοστού ιδιοκτησίας στο ακίνητο. Aυτό σημαίνει ότι εάν ένας φορολογούμενος αποκτά με στεγαστικό δάνειο το 50% της πρώτης κατοικίας, το ποσό των καταβληθέντων τόκων το οποίο θα ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό της έκπτωσης θα είναι μειωμένο κατά 50%.


Mε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο καταργούνται και άλλες εκπτώσεις δαπανών που ισχύουν σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, καταργούνται οι διατάξεις οι οποίες προβλέπουν:

* Την έκπτωση από το φόρο εισοδήματος του 40% των τόκων για εξόφληση στεγαστικών δανείων που ελήφθησαν από την 1/1/-2009 και μετά για την απόκτηση δευτερευουσών κατοικιών
* Την έκπτωση από το εισόδημα κάθε φορολογούμενου της δαπάνης ενοικίου για κύρια κατοικία δική του και της οικογένειάς του, εφόσον η ηλικία του είναι 40 ετών και εγκαθίσταται ή μετακινείται εκτός των νομών Aττικής και Θεσσαλονίκης.
* Την έκπτωση από εισόδημα του δημοσίου υπαλλήλου της δαπάνης του για τη μίσθωση κύριας κατοικίας στον τόπο που μετατίθεται εφόσον εκμισθώνει ιδιόκτητη κατοικία του σε άλλο τόπο.
Τονίζεται τέλος ότι για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 200.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 250.000 ευρώ για τον έγγαμο, από 100.000 και 200.000 ευρώ που προέβλεπε η αρχική ρύθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: