ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΤΗΣ ΕΕ
Νέα δεδομένα για δεκάδες επαγγέλματα
ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ | Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010
Αλλάζουν τα δεδομένα σε δεκάδες επαγγέλματα, όπως για παράδειγμα οι διαφημιστές, οι λογιστές ή οι απόφοιτοι μάρκετινγκ, με το προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Παιδείας για τα επαγγελματικά δικαιώματα, το οποίο βρίσκεται ήδη προς επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οπως είναι γνωστό, με το προεδρικό διάταγμα, το οποίο παρουσιάζει σε συνέχειες «Το Βήμα», εναρμονίζεται η νομοθεσία της Ελλάδας με την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα επαγγελματικά δικαιώματα και την κινητικότητα των εργαζομένων μεταξύ των χωρών-μελών της.
Εκτός από τα επαγγέλματα του κλάδου Υγείας και τα τεχνολογικά (αρχιτέκτονες και λοιποί μηχανικοί), τα οποία ήδη παρουσιάστηκαν, στο προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Παιδείας αναφέρονται δεκάδες ακόμη πανεπιστημιακές ειδικότητες που οδηγούν σε αντίστοιχα επαγγέλματα, για τα οποία η «αναγνώρισή» τους απαιτεί διευκρινίσεις. Να σημειωθεί ότι η «αναγνώριση» αυτή αφορά επαγγελματικά δικαιώματα τα οποία ένας ευρωπαίος πολίτης έχει αποκτήσει σε μια χώρα της ΕΕ και θέλει να τα μεταφέρει στην Ελλάδα. Υπάρχουν πανεπιστημιακές σπουδές που αντιστοιχούν σε επαγγέλματα τα οποία έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της ΕΕ (π.χ. του δικηγόρου, του ψυχολόγου, του φυσικοθεραπευτή, του λογιστή κ.ά.), αλλά και άλλες που στη χώρα μας οδηγούν σε επαγγελματικά δικαιώματα μόνο για ορισμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, ο κάτοχος πτυχίου στη διοίκηση επιχειρήσεων μπορεί να εργαστεί οπουδήποτε χωρίς καμία επαγγελματική άδεια σωματείου ή επιστημονικής ένωσης, αλλά υπάρχουν περιορισμοί όταν θέλει να προσληφθεί στον δημόσιο τομέα ή να καταλάβει θέση σε μεγάλη εταιρεία (π.χ. τράπεζα).
Να θυμίσουμε ότι η αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων γίνεται όταν υπάρχει νομοθετικά ρυθμιζόμενο επάγγελμα και η σχετική έννοια καθορίζεται- γενικά μεν, με σαφήνεια δε- και στην ευρωπαϊκή Οδηγία και στο υπό έκδοση ΠΔ (άρθρο 3, παρ.
1α). Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο κείμενο, «για τους σκοπούς του παρόντος διατάγματος νοείται ως νομοθετικά ρυθμιζόμενο επάγγελμα η επαγγελματική δραστηριότητα ή το σύνολο επαγγελματικών δραστηριοτήτων των οποίων η ανάληψη, η άσκηση ή ένας από τους όρους άσκησης εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα, δυνάμει νομοθετικών, κανονιστικών ή διοικητικών διατάξεων, από την κατοχή καθορισμένων επαγγελματικών προσόντων».
Για όλα λοιπόν τα επαγγέλματα που δεν υπόκεινται στην αρχή της αυτόματης αναγνώρισης ή δεν αναφέρονται ρητά στο προεδρικό διάταγμα ισχύουν οι διατάξεις για τη γενική επαγγελματική αναγνώριση των τίτλων σπουδών (άρθρα 10 έως 15).
Τ α άλλα επαγγέλματα ανήκουν σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στην πρώτη περιλαμβάνονται αυτά που είναι ολοκληρωτικά νομοθετικά ρυθμιζόμενα (δικηγόροι, ψυχολόγοι, λογιστές κ.ά.), ενώ στη δεύτερη εκείνα των οποίων η άσκηση ρυθμίζεται νομοθετικά μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις (πρόσληψη στο Δημόσιο ή σε τράπεζες κτλ.). Για όλες αυτές τις περιπτώσεις οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν στο αρμόδιο υπό σύσταση Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ- πρώην ΣΑΕΙΤΤΕ) τις σχετικές αιτήσεις τους καταθέτοντας το πτυχίο τους και τη βεβαίωση του επαγγελματικού δικαιώματος που έχουν στη χώρα της ΕΕ προέλευσης του πτυχίου τους.
Αυτή η βεβαίωση για την περίπτωση των γενικά ρυθμιζόμενων επαγγελμάτων πρέπει να εκδοθεί από επαγγελματικό σύλλογο, επιμελητήριο ή υπουργείο (π.χ. Σύλλογο Δικηγορικό ή Ψυχολόγων ή υπουργείο Υγείας κτλ.).
Για παράδειγμα, για τη Βρετανία και την Ιρλανδία οι επαγγελματικές οργανώσεις που παρέχουν αντίστοιχες βεβαιώσεις αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του υπό έκδοση προεδρικού διατάγματος και μεταξύ αυτών είναι εκείνες των Ορκωτών Λογιστών, των Διοικητικών Στελεχών, των Ψυχολόγων, των Φυσικοθεραπευτών, της Πληροφορικής, των Ασφαλιστών κτλ.
Αντίστοιχοι κατάλογοι υπάρχουν για κάθε χώρα της ΕΕ, αλλά δεν είναι ούτε περιοριστικοί ούτε τελικοί (είναι χαρακτηριστικό ότι στους παραπάνω καταλόγους του προεδρικού διατάγματος δεν υπάρχουν τα επαγγέλματα των δικηγόρων, των δασκάλων, των καθηγητών κ.ά.
Σ ε όλες τις άλλες λοιπόν περιπτώσεις οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση από αρμόδια επαγγελματική οργάνωση ή δημόσια υπηρεσία που να περιλαμβάνει τα επαγγελματικά προσόντα και τα δικαιώματα που αντιστοιχούν στις σπουδές και στην εμπειρία τους. Π.χ. ένας πτυχιούχος της γαλλικής φιλολογίας που έρχεται στη χώρα μας από γαλλικό πανεπιστήμιο πρέπει να προσκομίσει βεβαίωση από το γαλλικό υπουργείο Παιδείας ότι μπορεί να συμμετάσχει σε διαδικασίες για διορισμό ως φιλόλογος σε γαλλικά σχολεία.
Αντίστοιχα, ένας απόφοιτος αγγλικού πανεπιστημίου με ειδικότητα διοίκησης επιχειρήσεων που θέλει να συμμετάσχει στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ για διορισμό σε θέση όπου απαιτείται γενικό πτυχίο ανώτατης σχολής ή πτυχίο διοίκησης επιχειρήσεων πρέπει να προσκομίσει βεβαίωση από αρμόδιο βρετανικό οργανισμό για το ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να διοριστεί στο Δημόσιο.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις είναι δυνατόν το Συμβούλιο να ζητήσει εξέταση ή πρακτική άσκηση σε κάποιο αντικείμενο, στο οποίο θα διαπιστώσει αν έχει ελλείψεις ο ενδιαφερόμενος για αναγνώριση (άρθρο 14 του ΠΔ).
πηγή το βήμα on line
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου