Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Και από τον καρκίνο του στομάχου προστατεύει η μεσογειακή διατροφή

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010 [ 19:43 ]


Η προστασία από τον θανατηφόρο καρκίνο του στομάχου πρέπει να προστεθεί στη λίστα με τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, υποδεικνύει μελέτη που παρακολούθησε για χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίους.

«Τα αποτελέσματα προστίθενται στις ενδείξεις για το ρόλο της μεσογειακής δίαιτας στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου» γράφουν οι Ισπανοί ερευνητές στο American Journal of Clinical Nutrition.

Προηγούμενες μελέτες για τη μεσογειακή διατροφή είχαν δείξει μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας και διαβήτη, ακόμα και μείωση του ρίσκου για εμφάνιση κατάθλιψης και άνοιας.

Το παραδοσιακό διατροφολόγιο της Ελλάδας, της Ιταλίας και άλλων μεσογειακών χωρών βασίζεται στο ελαιόλαδο και είναι πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια και δημητριακά, ενώ περιορίζει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών.

Προκειμένου να εξετάσουν τη σχέση της μεσογειακής διατροφής με τον γαστρικό καρκίνο, τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνου παγκοσμίως, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 485.000 Ευρωπαίους, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί στο πλαίσιο ευρύτερης μελέτης για τη διατροφή και τον καρκίνο.

Κάθε εθελοντής βαθμολογήθηκε σε μια κλίμακα με άριστα το 18 ως προς το πόσο πιστοί ήταν στις αρχές της μεσογειακής διατροφής. Στα εννέα χρόνια παρακολούθησης από την έναρξη της μελέτης, 449 από τους συμμετέχοντες εμφάνισαν γαστρικό καρκίνο.

Για τα άτομα με την υψηλότερη βαθμολογία στην τήρηση της μεσογειακής δίαιτας ο κίνδυνός ήταν μικρότερος κατά 33%, υπολογίζουν οι ερευνητές του Καταλανικού Ινστιτούτου Ογκολογίας.

Για κάθε επιπλέον πόντο στη βαθμολογία, ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 5%.
Πηγή:το βήμα on line

Δεν υπάρχουν σχόλια: