Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Ανησυχητικές λοιμώξεις σε ασθενείς με γρίπη

26 Νοεμβρίου 2009, 08:42

Εναν ανησυχητικό τύπο βακτηριδιακών λοιμώξεων σε ασθενείς της νέας γρίπης Α, ανακοίνωσαν σήμερα πως διαπιστώνουν οι αμερικανοί υπεύθυνοι υγείας, κυρίως μάλιστα σε νέους που δεν είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε αυτές.

Πρόκειται για τυπικά συμπτώματα στις περιπτώσεις πανδημίας, ωστόσο υπενθυμίζει την ανάγκη, τόσο οι ασθενείς, όσο και οι θεράποντες ιατροί, να προσέχουν τις λοιμώξεις και να τις θεραπεύουν αμέσως, τόνισε στους δημοσιογράφους η Δρ Αν Σούτσατ του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

«Διαπιστώνουμε μία αύξηση των σοβαρών πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων σε όλο το μήκος και πλάτος της χώρας», τόνισε η Δρ Σούτσατ.

«Αυτός είναι ένας σοβαρός τύπος πνευμονιοκοκκικής νόσου, κατά την οποία το βακτηρίδιο προσβάλλει το αίμα και άλλα εσωτερικά σημεία», προσθέτει. Αυτές οι λεγόμενες δευτερεύουσες λοιμώξεις είναι δυνατόν να προκύψουν ύστερα από την προσβολή από έναν ιό όπως της γρίπης και διαπιστώνονται συχνά σε ανθρώπους που έχουν βρει τον θάνατο από τη γρίπη.

Μία προσεκτική ματιά στο Ντένβερ καταδεικνύει 58 κρούσματα σοβαρής στρεπτοκοκκικής πνευμονίας τον Οκτώβριο, σε έναν μήνα που συνήθως προκύπτουν 20 κρούσματα, τονίζει η Σούτσατ. Και ενώ κατά τεκμήριο οι λοιμώξεις αυτές προσβάλλουν κυρίως άτομα άνω των 65 ετών, αυτή τη φορά διαπιστώθηκαν σε ασθενείς κάτω των 60.

«Τα ευρήματα στο Ντένβερ πιθανώς αποδεικνύουν πως διαπιστώνονται και σε άλλα τμήματα της χώρας οι ίδιες λοιμώξεις, όπου η επιτήρηση δεν υπήρξε τόσο έντονη», προσθέτει η ίδια.

Οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις μπορούν να αντιμετωπισθούν με αντιβιοτικά και τα συμπτώματά τους συχνά είναι σαφή. «Το να έχουμε υψηλό πυρετό και βήχα και κατόπιν να νοιώθουμε καταπτοημένοι κι έπειτα να αισθανόμασθε καλά και στο τέλος να έχουμε μία μετάπτωση και να αισθανόμασθε χειρότερα ακόμη-ε, αυτό είναι ένα σαφές σημάδι», τόνισε η γιατρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: