Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Ενημέρωση από τους νομικούς μας συμβούλους για τους συμβσιουχους πυροσβεστεσ

Παρ, 10/16/2009 - 23:11 — webmaster

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ
(Ύστερα από σχετικό ερώτημα του Προεδρείου της ΠΟΣΠΥΔ)

A. ΑΓΩΓΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΘΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Αρχικά κατατέθηκαν αγωγές στα περιφερειακά πρωτοδικεία. Στη συνέχεια για ευνόητους λόγους παραιτηθήκαμε από τις περισσότερες αγωγές στα περιφερειακά πρωτοδικεία και τις επανακαταθέσαμε στο πρωτοδικείο της Αθήνας.
Μέχρι σήμερα έχουμε περίπου 15 θετικές αποφάσεις πρωτοδικείων και ορισμένες απορριπτικές.
Μετά την δημοσίευση της αρνητικής για την υπόθεση των συμβασιούχων απόφασης της πλήρους Ολομέλειας του Αρείου Πάγου το 2007, σύμφωνα με την οποία το Σύνταγμα δεν αφήνει περιθώρια για μετατροπή των συμβάσεών σας σε αορίστου χρόνου, «παγώσαμε» την εκδίκαση των υπολοίπων αγωγών (με αναβολή, ματαίωση ή παραίτηση από δικόγραφα), αφού οι αποφάσεις των δικαστηρίων ήταν δεδομένο πως θα ήταν σύμφωνες με την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, δηλαδή απορριπτικές.

Παράλληλα στην προσπάθειά μας να ανατρέψουμε την νομολογία του Αρείου Πάγου κινηθήκαμε προς την κατεύθυνση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), στο οποίο η παρουσία των συμβασιούχων πυροσβεστών ήταν καθοριστική, το οποίο και εξέδωσε σχετική απόφαση τον Μάιο του 2009. Παρά το ότι όμως η απόφαση αυτή του ΔΕΚ είναι θετική και δεσμευτική για τα ελληνικά δικαστήρια, ο Άρειος Πάγος, τα Εφετεία και Πρωτοδικεία της χώρας επιμένουν να την αγνοούν προκλητικά μέχρι σήμερα υιοθετώντας την αρνητική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου στις αποφάσεις τους για τους συμβασιούχους.
Η εντολή που έχουμε λάβει από τους συμβασιούχους πυροσβέστες δεν είναι απλά να δικάσουμε τις αγωγές σας, πράγμα πολύ απλό, αλλά να διαχειριστούμε το θέμα της μετατροπής της σύμβασής σας σε σταθερή εργασία συνδυάζοντας τις δικαστικές με τις συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνατότητες.
Εν ολίγοις διαπιστώσαμε ότι για μεγάλο διάστημα η δικαστική ηγεσία (κυρίως του Αρείου Πάγου) υλοποιούσε με προσβλητικό τρόπο την κυβερνητική πολιτική στο θέμα των συμβασιούχων. Θα ήταν τουλάχιστον ανόητο από μέρους μας να επιλέξουμε να δικάσουμε τις αγωγές σας κατά το διάστημα αυτό, αφού θα ήταν δεδομένο το αρνητικό αποτέλεσμα.
Με τα νέα πολιτικά δεδομένα (ανατροπή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και άνοδος του ΠΑΣΟΚ με μεγάλη μάλιστα διαφορά) ελπίζουμε ότι ο ασφυκτικός κλοιός στην δικαστική ανεξαρτησία αν δεν εκλείψει, τουλάχιστον θα διαφοροποιηθεί επί το ηπιότερο. Όσο κι αν θέλουμε να αποφύγουμε να μιλήσουμε πολιτικά είναι αδύνατον σε τέτοιας έκτασης υπόθεση, όπως η δική σας, να μη λαμβάνουμε υπόψη τις πολιτικές εξελίξεις. Αυτός είναι ο λόγος που επαναφέραμε την υπόθεση των συμβασιούχων στην πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και η οποία θα συζητηθεί στις 18 Φεβρουαρίου 2010.
Τις εκκρεμείς αγωγές σας, τις οποίες είχαμε ματαιώσει τις έχουμε επαναπροσδιορίσει στο Πρωτοδικείο της Αθήνας. Η συζήτηση θα γίνει τον Μάιο του 2010 και συγκεκριμένα:

* 11/5/2010 – δύο αγωγές Πρέβεζα, Πειραιάς
* 12/5/2010 – δύο αγωγές Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη
* 13/5/2010 – τρεις αγωγές Λευκάδα, Λήμνος, Αττική
* 17/5/2010 – τέσσερις αγωγές Χίος, Κόρινθος, Γύθειο, Αρεόπολη, Άρτα
* 18/5/2010 – δύο αγωγές Φλώρινα, Λευκάδα
* 19/5/2010 – έξι αγωγές Αττική, Ιεράπετρα, Αγ. Νικόλαος, Οινόφυτα, Λειβαδιά, Άργος, Ναύπλιο, Πελοπόννησος και Ιόνια Νησιά, Μικτή
* 20/5/2010 – τέσσερις αγωγές Μεγαλόπολη, Γαργαλιάνοι, Γιαννιτσά, Γρεβενά, Καστοριά, Πρέβεζα, Πάργα, Λήμνος, Μυτιλήνη
* 21/5/2010 – εννέα αγωγές Ελασσόνα, Λάρισα, Καλαμπάκα, Τρίκαλα, Κατερίνη, Κως, Χίος, Σάμος, Σύρος, Ρόδος, Γύθειο, Πύργος, βόλος, Λάρισα, Χαλκίδα, Σάμος, Ικαρία, Αιτ/νία, Άμφισσα, Ιτέα, Αττική
* 25/5/2010 – έντεκα αγωγές Αλεξανδρούπολη, Βέροια, Πολύγυρος, Δράμα, Ελευθερούπολη, Κοζάνη, Αίγιο, Καλάβρυτα, Μεσολόγγι, Ναύπακτος, Κόνιτσα, Πειραιάς, Ξάνθη, Ηγουμενίτσα, Σέρρες, Δράμα, Βόλος, Σάμος, Άρτα, Φιλιππιάδα
* 26/5/2010 – μία αγωγή Αττική
* 27/5/2010 – έξι αγωγές Σπάρτη, Μολάικα, Αλεξανδρούπολη, Μικτή, Καλαμάτα, Σύρος, Αττική

Στις περιπτώσεις που είχαμε θετικές πρωτόδικες αποφάσεις, το δημόσιο έχει καταθέσει εφέσεις και τις οποίες έχουμε προσδιορίσει να δικαστούν μέσα στο 2010.
Υπάρχουν αποφάσεις θετικές εναντίον των οποίων το δημόσιο δεν έχει καταθέσει εφέσεις. Εκτιμάμε ότι θα καταθέσει αναίρεση στον Άρειο Πάγο τους επόμενους μήνες.
Το ίδιο θα κάνουμε και εμείς σε κάποιες άλλες (κατευθείαν αναίρεση στον Άρειο Πάγο).
Εν ολίγοις το όλο ζήτημα θα κριθεί στον Άρειο Πάγο εκ νέου, κυρίως στην πλήρη ολομέλεια. Στην περίπτωση που γίνει κατορθωτό να ανατρέψουμε την σε βάρος σας απόφαση της προηγούμενης Ολομέλειας, τότε θα ξεκινήσουμε να δικάζουμε τις αγωγές σας σε όποιο στάδιο και αν βρίσκονται.
Εξυπακούεται βεβαίως ότι ως νομικοί σύμβουλοι της ΠΟΣΠΥΔ επιδιώκουμε παράλληλα και την πολιτική λύση του θέματος σας.

Β. ΑΓΩΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΤΩΝ 176 ΕΥΡΩ

Στις 9 Φεβρουαρίου 2010 συζητείται στον Άρειο Πάγο η υπόθεση του επιδόματος 176 Ευρώ των συμβασιούχων πυροσβεστών. Στην υπόθεση αυτή τόσο η πρωτόδικη, όσο και η εφετειακή απόφαση είναι θετική. Εναντίον της εφετειακής απόφασης άσκησε αναίρεση το δημόσιο.
Στον Άρειο Πάγο θα ασκήσει παρέμβαση η ΠΟΣΠΥΔ ώστε να ενισχυθεί η νομική επιχειρηματολογία της υπόθεσης. Στην περίπτωση που η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι θετική θα αρχίσουμε να δικάζουμε όλες τις αγωγές που έχουμε καταθέσει για το επίδομα των 176 Ευρώ.
Προς το παρόν οι αγωγές σας μετά από αναβολή έχουν λάβει τις εξής δικασίμους στο Ειρηνοδικείο Αθηνών:

* 16/11/2009 – δύο αγωγές Αττική, Χαλκιδική
* 17/11/2009 – δύο αγωγές Αττική, Χαλκιδική
* 18/11/2009 – έξι αγωγές Σέρρες, Βέροια, Γιαννιτσά, Έδεσσα, Κιλκίς, Αττική
* 24/11/2009 – δύο αγωγές Λακωνία
* 9/12/2009 – δύο αγωγές Σάμος
* 17/12/2009 – πέντε αγωγές 2η ΕΜΑΚ, Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη, Θάσος, Πελοπόννησος
* 18/12/2009 – τέσσερις αγωγές Θεσσαλονίκη, Πιερία, Καβάλα, Ξάνθη, Θάσος
* 7 & 8/1/2010 – τρεις αγωγές Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα κλπ, Σύρος, Πάρος, Τήνος, Θήρα, Άνδρος κλπ.
* 8/1/2010 – δύο αγωγές Τρίπολη, Ναύπλιο κ.α.
* 11/1/2010 – τέσσερις αγωγές Μαγνησία, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα
* 12/1/2010 – τρεις αγωγές Αττική, Λαύριο, Τρίπολη κ.α.
* 13/1/2010 – τρεις αγωγές Κόρινθος, Αίγιο, Καλάβρυτα, Ιωάννινα
* 14/1/2010 – τρεις αγωγές Ιωάννινα, Χίος, Μυτιλήνη
* 15 & 18/1/2010 – τέσσερις αγωγές Κρήτη, Λαμία, Καρπενήσι, Λειβαδιά
* 18/1/2010 – μία αγωγή Καστοριά, Φλώρινα, Γρεβενά
* 19/1/2010 – δύο αγωγές Τρίπολη, Ναύπλιο, Φιλιππιάδα, Ιτέα, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Ναύπακτος, Λευκάδα
* 20/1/2010 – μία αγωγή Ναύπακτος, Μεσολόγγι, Λευκάδα, Άρτα.

Έως τον Δεκέμβριο πρόκειται να καταθέσουμε νέες αγωγές για το ίδιο επίδομα για να καλύψουμε και τα έτη 2007, 2008 και 2009, ώστε να μη παραγραφεί το δικαίωμά σας για τα έτη αυτά.

Γ. ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΣΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Η δυνατότητα αυτή προέκυψε μετά από δημοσίευση σχετικής απόφασης του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ).
Εντός των ημερών θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων που μας έχετε στείλει για να κατατεθούν νέες αγωγές έως το τέλος του έτους.
Για τα προηγούμενα έτη έχουμε καταθέσει αόριστες αγωγές με στόχο την διακοπή της παραγραφής. Με τις νέες αγωγές θα παραιτηθούμε από τις αόριστες αγωγές, και θα προσδιορίσουμε με σαφή τρόπο τα αναδρομικά ποσά που οφείλονται στον καθένα σας από αυτή την αιτία.
Σύντομα σε επόμενη επιστολή θα σας ενημερώσουμε για τις δικασίμους και αυτών των αγωγών.

Δ. Ύστερα από σχετική εντολή του Προεδρείου της ΠΟΣΠΥΔ ερευνούμε τη δυνατότητα δικαστικής διεκδίκησης του επιδόματος των 500 ευρώ για όσους δεν το έχουν λάβει.
Το σύνολο των δικαστικών εξόδων της συγκεκριμένης διεκδίκησης δεν θα σας επιβαρύνει αφού η ΠΟΣΠΥΔ αποφάσισε να καλύψει το κόστος.

Με εκτίμηση
Οι νομικοί σας παραστάτες

Χρήστος Νικολουτσόπουλος
Φωτεινή Δερμιτζάκη
Παναγιώτης Καμπίτης
Δημήτρης Βαλαβάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: