Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Ζήτησαν αιρετούς περιφερειάρχες

Υπέρ της καθιέρωσης Β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Περιφέρειας (αντί της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης), με αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο και αιρετό περιφερειάρχη, τάχθηκαν οι εκπρόσωποι της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ) στη συνάντησή τους την Παρασκευή με τον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννη Ραγκούση.
Σύμφωνα μάλιστα με τη σχετική μελέτη της ΕΝΑΕ, προτείνεται να δημιουργηθούν 13-17 Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις, ενώ οι σημερινές νομαρχίες θα παραμείνουν ως διοικητικές μονάδες για την εξυπηρέτηση των πολιτών και θα εκπροσωπούνται στο αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο.
Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της...
ΕΝΑΕ νομάρχης Μεσσηνίας Δ. Δράκος, για την καθιέρωση Β’ βαθμού Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης υπάρχουν σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των νομαρχών.
Αν και από την πλευρά τού υπουργείου εκτιμάται ως θετική η στάση της ΕΝΑΕ στο εν λόγω θέμα, ο κ. Ραγκούσης δεν άνοιξε τα χαρτιά του σχετικά με το χρόνο υλοποίησης της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ώστε να γίνει σαφές εάν οι νομαρχιακές εκλογές του 2010 θα διεξαχθούν με το νέο διοικητικό χάρτη ή οι σχεδιαζόμενες αλλαγές θα μετατεθούν για αργότερα.
Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.
Ο υπουργός Εσωτερικών, ερωτηθείς για το θέμα του «διπλού μισθού» των δημάρχων και νομαρχών, οι οποίοι πριν εκλεγούν κατείχαν θέση στο Δημόσιο, είπε ότι «θα αντιμετωπιστεί με διάλογο, κατά τρόπο που θα προστατεύει το κύρος του θεσμού των δημαρχών και νομαρχών».
Οι εκπρόσωποι της ΕΝΑΕ ζήτησαν να αποδοθούν στις νομαρχίες όλοι οι θεσμοθετημένοι πόροι για το 2009, που ανέρχονται στο ποσόν των 498,87 εκατομμυρίων ευρώ, επισημαίνοντας ότι για το μήνα Σεπτέμβριο καταβλήθηκαν μειωμένοι κατά 13,2%.
Και επίσης να αποδοθούν στις νομαρχίες για τη συντήρηση του νομαρχιακού οδικού δικτύου τα οφειλόμενα των ετών 2008-2009, που ανέρχονται στα 165 εκατομμύρια ευρώ (από 250 εκατομμύρια ευρώ, έχουν αποδοθεί μέχρι τώρα μόνον 85 εκατομμύρια ευρώ).
πηγή : Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: