Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Εξοικονόμηση κατ΄οίκον:

Εξοικονόμηση κατ΄οίκον: Τι προβλέπει ακριβώς το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον" παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, μετά τη στενή συνεργασία που είχε με τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας, ΠΕΧΩΔΕ και Απασχόλησης καθώς και τους ΓΓ των Περιφερειών.

Το πρόγραμμα αφορά όλα τα κτίρια κατοικίας που κατασκευάστηκαν πριν το 1980, οπότε άρχισαν να ισχύουν οι διατάξεις του νέου κανονισμού για την θερμομόνωση. Επειδή, όμως, όπως τόνισε ο υπουργός, είναι πρακτικώς αδύνατο να επαρκέσουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, λόγω των περιορισμών που τίθενται από την Ε.Ε., η υλοποίηση θα πραγματοποιηθεί σε δύο επίπεδα:

Σε κάποια κτίρια θα υπάρχει οικονομική επιχορήγηση δράσεων, ενώ σε κάποια άλλα θα υπάρξουν φορολογικά κίνητρα.

Ειδικότερα σε σχέση με την οικονομική επιχορήγηση, ορίζεται ως όριο τιμής ζώνης για την εφαρμογή του προγράμματος τα 1.500 ευρώ/ανα τετραγωνικό μέτρο. Δηλαδή τα κτίρια που βρίσκονται κάτω από το όριο αυτό, το οποίο αναγράφεται στο σημείωμα του ΕΤΑΚ και έχουν στα χέρια τους όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, δικαιούνται οικονομική επιδότηση ενώ για τα κτίρια που βρίσκονται πάνω από το όριο τιμής ζώνης, θα δοθούν φορολογικά κίνητρα με ισοδύναμα αποτελέσματα.

Τα τελευταία κίνητρα θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Οικονομίας πριν την έναρξη του προγράμματος.

Οι παρεμβάσεις οι οποίες χρηματοδοτούνται είτε απευθείας είτε μέσα από φορολογικά κίνητρα, αφορούν:

· Θερμομόνωση στο σύνολο του κελύφους του σπιτιού και ψυχρές βαφές

· Τοποθέτηση θερμομονωτικών πλαισίων κουφωμάτων και διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων

· Αντικατάσταση παλαιού συστήματος καυστήρα/λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου ή με σύστημα που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

· Εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ ανά κτίριο, ενώ το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται από 30 έως και 50%, ανάλογα με το αν είναι μονοκατοικία ή πολυκατοικία και το είδος των παρεμβάσεων . Όπου επιλέγονται ολοκληρωμένες δράσεις το ποσοστό ανεβαίνει.

Διαβάστε αναλυτικά:

- Τις τεχνικές προδιαγραφές των υλικών

-Τις τιμές ζώνης των ακινήτων ανά περιοχή

-Οδηγίες για αποτελεσματικές παρεμβάσεις στο κτίριο

- Διευκρινίσεις για τους στόχους και τις παροχές που προβλέπει το πρόγραμμα

Το ΥΠΑΝ έχει υπολογίσει ότι εάν υλοποιηθεί επιτυχώς το πρόγραμμα μπορεί και να υπάρξει μέχρι και 70% εξοικονόμηση ενέργειας.

Η δημόσια δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ, καλύπτει και τις 13 περιφέρειες της χώρας και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2007-2013, μέσω των ΠΕΠ και του ΕΠΑΝ ΙΙ. Μαζί με την ιδία συμμετοχή θα κινητοποιηθούν πόροι συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, στον τομέα των κατασκευών για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει για δύο χρόνια και στην περίπτωση που υπάρξει μεγάλη ζήτηση θα εξετασθεί το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσό ακόμα περισσότερο για να καλύφθούν περισσότερες ανάγκες. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί, όπως υπογράμμισε ο κ. Κ. Χατζηδάκης, να ξεπεράσει το όριο του 4% επί του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Οπως σημείωσε επίσης ο κ. Χατδηάκης, μετά από διαβουλεύσεις που είχαν τα στελέχη του υπουργείου με όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους και φορείς, έχει προσδιοριστεί το ύψος των δαπανών που θα επιχορηγηθούν. Έχει καταρτιστεί ένας κατάλογος με προδιαγραφές και τιμές των υλικών, τον οποίο σας κοινοποιούμε, προκειμένου να είναι όλα ξεκάθαρα σε όλους.

Σε ότι αφορά στη διαδικασία υποβολής αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα, ο πολίτης θα χρειαστεί να απευθυνθεί στο ΚΕΠ της περιοχής του. Παράλληλα με βάση τις σχετικές ρυθμίσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για όλες τις εργασίες θα χρειαστεί μόνο μία έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, με την εξαίρεση της θερμομόνωσης κελύφους, όπου απαιτούνται σκαλωσιές και το ΥΠΕΧΩΔΕ για λόγους ασφαλείας -και για αυτή μόνο την εργασία- χρειάζεται άδεια από την πολεοδομία.

Σε ό,τι αφορά στα χρονοδιαγράμματα, από την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί πότε θα λειτουργήσει η Γραμμή Επικοινωνίας για την στήριξη του έργου, από την οποία οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για το πρόγραμμα για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Με νεότερη ανακοίνωση θα γνωστοποιηθούν τα στοιχεία επικοινωνίας. Παράλληλα θα ξεκινήσει και η προετοιμασία των ΚΕΠ και των Περιφερειών.

Προβλέπεται επίσης ένα διάστημα 3 μηνών ως την 1η Νοεμβρίου για την έναρξη του προγράμματος, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες, να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι ένοικοι των πολυκατοικιών, να οργανωθούν ενημερωτικές ημερίδες στις Περιφέρειες, να προετοιμαστούν τα ΚΕΠ, να δημιουργηθούν όλες οι αναγκαίες υποδομές. Στόχος του ΥΠΑΝ, είναι, ωστόσο, αν ξεπεραστούν όλες οι δυσκολίες, να ξεκινήσει από 1ης Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: