Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Αντικαρκινικό φάρμακο εξαφανίζει τα δακτυλικά αποτυπώματα

Οι κακοποιοί χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους για να εξαφανίσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα

Όταν ένας καρκινοπαθής από τη Σιγκαπούρη ταξίδεψε πέρυσι στις ΗΠΑ, ανακάλυψε έκπληκτος ότι το φάρμακο που έπαιρνε του είχε προκαλέσει μια ασυνήθιστη παρενέργεια: είχε εξαφανίσει τα δακτυλικά του αποτυπώματα και θορύβησε τις Αρχές στο αεροδρόμιο.

Οι αξιωματούχοι που λαμβάνουν τα δακτυλικά αποτυπώματα όλων των αλλοδαπών που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ κράτησαν τον 62χρονο για τέσσερις ώρες πριν τελικά πειστούν ότι δεν ήταν επικίνδυνος, αναφέρει ο γιατρός του ασθενή στην επιθεώρηση Annals of Oncology.

O κύριος Σ., όπως έγινε γνωστός ο άτυχος ταξιδιώτης, είχε επιβιώσει από όγκους στο λαιμό και το κεφάλι και τα τελευταία τρία χρόνια λάμβανε το φάρμακο καπεσιταμπίνη για να αποτρέψει την επανεμφάνιση καρκίνου.

Η καπεσιταμπίνη χορηγείται συχνά κατά του καρκίνου του φάρυγγα, του κεφαλιού και των νεφρών, καθώς και σε ορισμένες περιπτώσεις λεμφώματος και λευχαιμίας. Μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, πρήξιμο και ξεφλούδισμα στα χέρια και στα πόδια, σπάνια όμως αυτές οι παρενέργειες είναι τόσο έντονες ώστε να σβήσουν τα δακτυλικά αποτυπώματα.

«Οι ασθενείς πιθανότατα δεν θα παρατηρήσουν τίποτα μέχρι να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ και να ανακαλύψουν με τρόμο ότι τα δακτυλικά τους αποτυπώματα έχουν εξαφανιστεί» γράφει στην ιατρική επιθεώρηση ο Δρ Ενγκ-χουάτ Ταν του Εθνικού Κέντρου Καρκίνου της Σιγκαπούρης, γιατρός του κ. Σ.

Ο ογκολόγος δηλώνει ότι παρόμοιο περιστατικό δεν έχει καταγραφεί επισήμως, ωστόσο μερικές ακόμα περιπτώσεις έχουν αναφερθεί σε ιστολόγια.

Εξηγεί ακόμα ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα επανεμφανίζονται περίπου ένα μήνα μετά τη διακοπή της αγωγής με καπεσιταμπίνη.

Επισημαίνει επίσης ότι το φάρμακο είναι απίθανο να χρησιμοποιηθεί από εγκληματίες που προσπαθούν να αποφύγουν την αναγνώριση, δεδομένου ότι εξασθενίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και περιέργως αυξάνει τον κίνδυνο για άλλες μορφές καρκίνου.

Οι μέθοδοι που προτιμούν οι κακοποιοί, εξηγούν άλλοι γιατροί, είναι να τρίβουν τα δάχτυλά τους με γυαλόχαρτο ή να τα βουτούν σε οξύ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: