Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

(Και) το ώριμο πρόσωπο θέλει την περιποίησή του...

Η αναζήτηση της «πηγής της νιότης» είναι παλιά όσο και ο χρόνος. Αν μη τι άλλο, ο θρύλος θέλει τον Ισπανό θαλασσοπόρο Χουάν Πονς ντε Λεόν να ασχολείται επισταμένα με αυτήν, έπειτα από την ανακάλυψη της Φλόριντα, το 1513.

Οι σύγχρονοι «εξερευνητές» που είναι αποφασισμένοι να σβήσουν τα σημάδια του χρόνου από το πρόσωπό τους δεν χρειάζεται να πάνε τόσο μακριά. «Ελιξίρια» υπάρχουν σε όλα τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και τα καταστήματα καλλυντικών. Το πρόβλημα είναι ότι το σημερινό κυνήγι είναι μαζικό - εκατομμύρια οι κυνηγοί, άλλοι τόσοι οι αντιγηραντικοί «θησαυροί», άλλοι εκ των οποίων πραγματοποιούν όσα υπόσχονται και άλλοι όχι.

Πολλά, βέβαια, εξαρτώνται από το τι θέλει ο σύγχρονος εξερευνητής. Αν το θέμα του είναι οι βαθιές ρυτίδες, τα μπουκαλάκια και τα βαζάκια δεν θα τον βοηθήσουν. Χρειάζεται δραστικές λύσεις, όπως το μπότοξ ή άλλα fillers, ίσως ακόμα και ένα καλό λίφτινγκ.

Αν, όμως, το θέμα είναι οι πιο επιφανειακές ρυτίδες και η ενυδάτωση, τότε ναι, υπάρχει λύση. Να τι συνιστά η δερματολόγος Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τις ώριμες κυρίες που θέλουν να τονώσουν το δέρμα τους.

1. Κάνετε μηχανικό πίλινγκ με προϊόντα με κόκκους. Διώχνει τα επιφανειακά κύτταρα της κεράτινης στοιβάδας, με αποτέλεσμα λάμψη στο δέρμα και καλύτερη απορρόφηση των κρεμών στο εσωτερικό της επιδερμίδας.

2. Χρησιμοποιήστε αντιγηραντικές κρέμες. Όσες περιέχουν άλφα και βήτα υδροξυοξέα είναι από τα καλύτερα όπλα στην αντιγήρανση, επειδή κάνουν ένα συνεχές πίλινγκ Εξασφαλίζουν λάμψη, μείωση των επιφανειακών ρυτίδων και ομογενοποίηση του χρώματος και της υφής της επιδερμίδας. Για να είναι αποτελεσματικά τα προϊόντα με υδροξυοξέα πρέπει να τα περιέχουν σε συγκεκριμένες ποσότητες (τα άλφα σε ποσοστό 5% και πάνω, τα βήτα έως 2% διότι σε υψηλότερες συγκεντρώσεις μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος). Πολύ καλή επιλογή είναι και η χρήση προϊόντων με ρετινοειδή (ή βιταμίνη Α) που αποτελούν ό,τι το καλύτερο για την καταπολέμηση των σημαδιών της φωτογήρανσης. Για την αντιμετώπιση της ορμονικής γήρανσης το καλύτερο συστατικό είναι η βιταμίνη Ε που ενυδατώνει και λιπαίνει βαθιά το δέρμα.

3. Χρησιμοποιήστε κρέμες ενυδάτωσης. Κυρίως όσες περιέχουν υαλουρονικό οξύ (προκαλεί βαθιά ενυδάτωση) ή κεραμίδια (μειώνουν την απώλεια νερού από το δέρμα).

4. Να χρησιμοποιείτε αντηλιακά. Η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη χειμώνα - καλοκαίρι. Να χρησιμοποιείτε αντηλιακά με δείκτη προστασίας (SPF) από 30 και πάνω.

Συμβουλές

* Επισκεφθείτε έναν δερματολόγο, για να αξιολογήσει το δέρμα σας

* Να δοκιμάζετε ένα προϊόν κάθε φορά, δίχως να το παρακάνετε

* Να ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος

* Να δοκιμάζετε ένα νέο προϊόν δύο ή τρεις εβδομάδες, πριν προσθέσετε κάποιο άλλο

* Αν παρουσιάσετε τον οποιοδήποτε ερεθισμό, διακόψτε αμέσως τη χρήση του προϊόντος

Οι επιλογές της ειδικού

Για αντιγήρανση με υδροξυοξέα δοκιμάστε την κρέμα AHA'S & BHA's της Doctor's Order ή την AHA της Mey, ενώ για αντιγήρανση με ρετινοειδή τη Retinox της ROC και τη Regeneration Prescription της Doctor's Order (περιέχει επίσης βιταμίνη Ε).

Για ενυδάτωση με υαλουρονικό οξύ δοκιμάστε τη Redermic της La Roche-Posay, την Eluage της Avene και την Fillast της Syncroline. Για ενυδάτωση με κεραμίδια δοκιμάστε την AHA'S & BHA’s της Doctor's Order

Δεν υπάρχουν σχόλια: