ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑRANGOPOULOS FOUNDASION
ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠOY
Α.Π.10/6.3.2009
Προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας
Κυρία Φάνη Πάλλη - Πετραλιά
Προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ
Κύριο Γεώργιο Σουφλιά
Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Κύριο Κωνσταντίνο Χατζηδάκη
Κοινοποίηση: Σωματείο Εργαζομένων «Εργατική Αλληλεγγύη»
Αθήνα, 6 Μαρτίου 2009
Κυρία Υπουργέ
Κύριοι Υπουργοί,
Όπως γνωρίζετε, μετά από προσφυγή του ΙΜΔΑ (υπ’ αριθμ. 30/2005), εκδόθηκε η από 6.12.2006 απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων η οποία υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης με την από 16.1.2008 απόφαση του με αριθμό CM/ResChS (2008)1.
Με τις παραπάνω αποφάσεις διαπιστώθηκαν παραβιάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη από πλευράς της Ελλάδας και συγκεκριμένα, παραβίαση του άρθρου 11 παρ. 1-3 που αφορά το δικαίωμα στην προστασία της υγείας, του άρθρου 3 παρ. 2 που αφορά το δικαίωμα σε ασφαλείς και υγιεινές συνθήκες εργασίας και επιβάλλει στο κράτος την εφαρμογή και την επίβλεψη της εφαρμογής των κανονισμών ασφαλείας και υγιεινής στην εργασία και του άρθρου 2 παρ. 4 που αφορά το δικαίωμα σε δίκαιες συνθήκες εργασίας και επιβάλλει στο κράτος να παρέχει επιπλέον άδειες ή μειωμένο ωράριο στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες.
Το ΙΜΔΑ έχει επισημάνει την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων προκειμένου η χώρα μας να συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή.
Ειδικότερα, θεωρούμε πως τα ληπτέα μέτρα πρέπει να περιλαμβάνουν τα παρακάτω:
1. Πλήρη και ουσιαστική εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και νομολογίας: έγκριση εξατομικευμένων περιβαλλοντικών όρων προ της ατομικής αδειοδότησης για κάθε εγκατάσταση λιγνιτικών δραστηριοτήτων.
2. Ενίσχυση των υπηρεσιών επιθεώρησης περιβάλλοντος για το σεβασμό των περιβαλλοντικών όρων με στόχο τη μείωση της ρύπανσης.
Συγκεκριμένα: (α) αύξηση του αριθμού των επιθεωρητών και των επιτόπιων ελέγχων, ώστε να καλύπτεται το μεγαλύτερο ποσοστό των εγκαταστάσεων, (β) επιβολή μέτρων αποτελεσματικής μείωσης της ρύπανσης, τα οποία θα αποτρέπουν την επανάληψη της παραβίασης στο μέλλον.
3. Απομάκρυνση όλων των παλαιών και ρυπογόνων τεχνολογιών και
συνεχής προσαρμογή στις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές για την
αποτελεσματική μείωση των εκπομπών ρύπων, σύμφωνα με την Οδηγία
96/61 για την ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης (ΙΡΡΟ) από
τις βιομηχανικές δραστηριότητες.
4. Ουσιαστική ενημέρωση και συμμετοχή των κατοίκων και των ενδιαφερομένων οργανώσεων στον προγραμματισμό και τη λήψη αποφάσεων, οι οποίες έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον.
5. Χρηματοδότηση μελετών για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που προκαλούν οι λιγνιτικές δραστηριότητες, στην υγεία των κατοίκων. Υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων πρόληψης των κινδύνων και συστηματική ενημέρωση με βάση τις εξελίξεις της επιστήμης.
6. Ενίσχυση των μηχανισμών επίβλεψης, πρόληψης και επιβολής της νομοθεσίας για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία (Επιθεώρηση Μεταλλείων και Σ.ΕΠ.Ε).
7. Νομοθετική πρόβλεψη είτε μείωσης της διάρκειας της εργασίας είτε συμπληρωματικής άδειας με αποδοχές ως μέτρα αντιστάθμισης , των επικίνδυνων και ανθυγιεινών συνθηκών εργασίας στα ορυχεία.
8. Επικύρωση του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.
Ειδικότερα όμως όσον αφορά τη διαπιστωμένη παράβαση του άρθρου 2 παρ. 4 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, και μετά από προσφυγή στο ΙΜΔΑ του Σωματείου «Εργατική Αλληλεγγύη» του οποίου μέλη είναι εργαζόμενοι στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, επισημαίνουμε τα εξής:
Το παραπάνω άρθρο ορίζει ότι: «Για εξασφάλιση της αποτελεσματικής άσκησης του δικαιώματος για δίκαιες συνθήκες εργασίας, τα Συμβαλλόμενα Μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση:…4. Να εξασφαλίζουν στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε ορισμένες επικίνδυνες ή ανθυγιεινές εργασίες είτε μείωση της διάρκειας της εργασίας είτε συμπληρωματική άδεια με αποδοχές».
Το ως άνω σωματείο κατήγγειλε στο Ίδρυμα μας ότι δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο που να προβλέπει τη χορήγηση πρόσθετων ημερών άδειας στους εργαζόμενους σε επικίνδυνες ή ανθυγιεινές εργασίες και ότι αντιθέτως η ΔΕΗ συνεχίζει να απασχολεί τους εν λόγω εργαζόμενους με εξαντλητικό πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα, όπως μας καταγγέλλεται, αλλά και όπως προκύπτει από τα στοιχεία του σχετικού φακέλου που μας υποβλήθηκε, οι εργαζόμενοι στα ορυχεία αναγκάζονται να δουλεύουν σε ορισμένες περιπτώσεις ως και για 7 συνεχόμενες ημέρες και για 63 ώρες την εβδομάδα, χωρίς να λαμβάνουν ρεπό και την νόμιμη πρόσθετη αμοιβή υπερωρίας.
Η εργασία τους αυτή δεν αμείβεται υπερωριακά, κατά παράβαση της υφιστάμενης σχετικής νομοθεσίας για τις επιχειρήσεις διαρκούς πυρράς και την υπερωριακή απασχόληση, αφού το μέρος του χρόνου εργασίας τους που απαιτείται για τη μετάβασή τους εντός της επιχείρησης, από το σημείο παρουσιάσεως τους έως το σημείο που θα αναλάβουν εργασία, δεν υπολογίζεται ολόκληρος ως απασχόληση.
Με βάση τα παραπάνω, ζητούμε την εξέταση του ζητήματος και τη λήψη μέτρων, προκειμένου, αφενός, να πάψει η μη σύννομη απασχόληση των παραπάνω εργαζομένων και, αφετέρου, η χώρα μας να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις, όπως αυτές απορρέουν από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και ερμηνεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων με την από 6.12.2006 απόφαση της, σύμφωνα και με τις ανωτέρω προτάσεις μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου