Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Τι ισχύει για την περίθαλψη

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ νομοθεσία παρέχει πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μόνο στους νέους κάτω των 29 ετών και σε όσους βρίσκονται κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης έχοντας συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους. Οσοι βρίσκονται στο μεσοδιάστημα κινδυνεύουν να χάσουν την περίθαλψη έπειτα από δύο χρόνια.

Η ηλικία

Ο Γιώργος Κουτρουμάνης εξηγεί ότι η υγειονομική περίθαλψη των ανέργων εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την ηλικία που έχουν. Διακρίνονται τρεις ξεχωριστές κατηγορίες:

*Οι νέοι ηλικίας έως 29 ετών. Σε αυτούς δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης (φαρμακευτική, ιατρική, νοσοκομειακή) έχουν όλοι οι άνεργοι, αρκεί να διαθέτουν κάρτα ανεργίας πάνω από δύο μήνες.

*Οι άνεργοι ηλικίας από 29 έως 55 ετών. Σε αυτή την κατηγορία ιατρική κάλυψη παρέχεται το πολύ για δύο χρόνια. Μετά ο άνεργος πρέπει οπωσδήποτε να βρει δουλειά. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ που μένουν άνεργοι, δεν έχουν αυτομάτως το δικαίωμα της περίθαλψης. Πρέπει να έχουν συμπληρώσει συγκεκριμένο αριθμό ενσήμων, ο οποίος εξαρτάται από την ηλικία τους. Ετσι, εργαζόμενος που χάνει τη δουλειά του στα 29 πρέπει οπωσδήποτε να έχει 600 ένσημα. Μετά το 29ο έτος, προστίθενται 100 ένσημα ανά έτος. Ο 30άρης άνεργος χρειάζεται 700 ένσημα, ο 35άρης 1.200 ένσημα και ο 45άρης 2.200 ένσημα. Η κλίμακα ολοκληρώνεται με τον 55άρη, ο οποίος πρέπει να έχει 3.000 ένσημα, τα οποία αντιστοιχούν σε 10 χρόνια πραγματικής εργασίας.


*Οι άνεργοι ηλικίας 55 ετών και άνω. Οσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, έχουν περίθαλψη από το ΙΚΑ για όλη την περίοδο μέχρι τη συνταξιοδότησή τους, αρκεί να έχουν συμπληρώσει 3.000 ένσημα ή 10 χρόνια πραγματικής εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: