Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Τέλος το δικαστικό μαρτύριο για τους χωρισμένους

Σε μια χρονοβόρο διαδικασία που μπορούσε να «τραβήξει» έως και οκτώ χρόνια και να κοστίσει ακόμη και 15.000 ευρώ εγκλωβίζονταν κάθε χρόνο περίπου 3.000 ζευγάρια που επέλεγαν το αυτόματο διαζύγιο για να λύσουν το γάμο τους.

Εάν τα στοιχεία του Πρωτοδικείου Αθηνών απηχούν και τους μέσους όρους όλης της ελληνικής επικράτειας, το δρόμο του «αυτόματου διαζυγίου» ακολουθεί τα τελευταία χρόνια το 20% των ζευγαριών που αποφασίζουν να χωρίσουν. Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν μέχρι σήμερα η πιστοποιημένη διάσταση των συζύγων για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Και ύστερα ακολουθούσε ένα δικαστικό μαρτύριο. Η δικάσιμος οριζόταν ένα χρόνο μετά, ενώ αν ασκείτο έφεση ή αναίρεση από τον ένα σύζυγο, τότε το διαζύγιο μπορούσε να εκδοθεί σε συνολικό διάστημα 8 ετών.

«Οπως ο γάμος πρέπει να είναι πλέον η κοινή βούληση αυτόνομων ανθρώπων έξω από εκκλησίες και δεσμεύσεις», λέει ο κ. Ανδρέας Αναγνωστάκης, δικηγόρος στον Αρειο Πάγο, «έτσι και ένα διαζύγιο πρέπει να εκδίδεται απλά, με μία υπογραφή, χωρίς δικαστήρια, μητροπολίτες, αστυνομίες και αλληλομηνύσεις. Η διετία είναι μια θετική εξέλιξη, διότι η νοοτροπία της τετραετούς παράτασης στο γάμο είναι αναχρονιστική και σκοπεύει στη διάσωση του γάμου για κοινωνικούς λόγους και προσχήματα. Οι νέοι άνθρωποι ύστερα από μια ατυχία πρέπει να ξαναφτιάχνουν τη ζωή τους και όχι να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε τετραετή εκκρεμότητα και ταλαιπωρία», συμπληρώνει ο ίδιος.
Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας σε κάθε 100 γάμους αντιστοιχούν περίπου 22 διαζύγια. Ενδεικτικά το 2006 εκδόθηκαν 14.000 διαζύγια, ενώ 57.802 ζευγάρια ανέβηκαν τα σκαλιά της εκκλησίας ή του δημαρχείου. Πιο συγκεκριμένα, το 2006, 23 στους 100 γάμους κατέληξαν στο διαζύγιο, όταν το 1992 ο αριθμός έφτανε μόλις στους οκτώ. «Οταν ένα ζευγάρι φτάνει στο σημείο να χωρίσει, δύσκολα η σχέση αποκαθίσταται. Η πολύχρονη διαμάχη κοστίζει όχι μόνο σε χρήμα, αλλά και στην ψυχολογία των εν διαστάσει συζύγων, πόσο μάλλον των παιδιών τους, αν υπάρχουν», λέει στον ΕΤ η καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο κυρία Δέσποινα Παπαδοπούλου.
«Η λύση του γάμου», καταλήγει, «εκτός αν είναι συναινετική, είναι μια δύσκαμπτη διαδικασία, η οποία προσπαθεί μεν να προστατεύσει το γάμο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί υπέρ των δύο συζύγων. Χρειάζεται μια ισορροπία που σε μεγάλο βαθμό μπορεί να επιτευχθεί με τη χθεσινή πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης».

Των ΜΑΡΙΑΣ ΒΑΘΗ, ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: