Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Καταργείται η βίζα εισόδου σε ΗΠΑ για επτά χώρες-όχι για Ελλάδα

Θα συνεχίσει να εκδίδει βίζες εισόδου στις ΗΠΑ η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα, αφού δεν καταργείται για τους Έλληνες πολίτες.
Καταργείται, σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press, η βίζα εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις χώρες της Βαλτικής, την Ουγγαρία, την Τσεχία, τη Σλοβακία και τη Νότιο Κορέα -όχι όμως και για την Ελλάδα.

Η εξαίρεση των επτά χωρών από το καθεστώς υποχρεωτικής έκδοσης άδειας εισόδου στις ΗΠΑ ενδέχεται να ισχύσει από τις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με πηγές του AP από το αμερικανικό Κογκρέσο. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής τη λίστα των χωρών, αλλά αναμένονται ανακοινώσεις από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η Ελλάδα παραμένει εκτός από το αμερικανικό πρόγραμμα visa waiver, μέχρι νεοτέρας, γεγονός στο οποίο κάνει εκτενή αναφορά το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Το πρόγραμμα κατάργησης βίζας εισόδου περιλαμβάνει σήμερα 27 χώρες και επιτρέπει σε όλους τους πολίτες της Δυτικής Ευρώπης την είσοδο στις ΗΠΑ δίχως βίζα.

Το Associated Press σημειώνει τη δυσαρέσκεια της Αθήνας και της ελληνοαμερικανικής κοινότητας για το πρόσφατο «πάγωμα» της συμφωνίας με τις ΗΠΑ, ενώ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε προ ημερών αδικαιολόγητη την απόφαση των ΗΠΑ να μην εντάξουν στο στάδιο αυτό την Ελλάδα στο πρόγραμμα κατάργησης βίζας εισόδου. Η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε ότι η Αθήνα δεν αποδέχεται τη λογική πιέσεων μεταξύ των συμμάχων, αναφερόμενη στη στάση που τηρεί η Ελλάδα απέναντι στα Σκόπια, τόσο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ όσο και στο θέμα της ονομασίας.


Αντίποινα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να λάβει μέτρα κατά των ΗΠΑ, σε περίπτωση που η αμερικανική πλευρά δεν εκπληρώσει τη δέσμευσή της να συμπεριληφθούν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη στο πρόγραμμα κατάργησης βίζας ως το τέλος του έτους, διατύπωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Μικέλε Τσερκόνε, εκπρόσωπος του αρμόδιου για θέματα Δικαιοσύνης, επιτρόπου Ζακ Μπαρό.

Ο κ. Τσερκόνε ανέφερε ότι υπάρχει ξεκάθαρη δέσμευση από την πλευρά των ΗΠΑ να συμπεριληφθούν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη στο πρόγραμμα «visa waiver» έως το τέλος του έτους και όπως τόνισε «περιμένουμε από τις ΗΠΑ να εκπληρώσουν αυτή τη δέσμευση».

Εάν δεν συμβεί αυτό, πρόσθεσε, «είμαστε έτοιμοι να λάβουμε ορισμένα αντίποινα, όπως για παράδειγμα την υποχρέωση έκδοσης βίζας για τους κατόχους αμερικανικών διπλωματικών διαβατηρίων».

Ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη ότι «δεν θέλουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν θέλουμε οι Αμερικανοί πολίτες να ταξιδεύουν ελεύθερα προς την Ευρώπη και οι Ευρωπαίοι να χρειάζονται βίζα για να μεταβούν στις ΗΠΑ».

Όταν ρωτήθηκε για την περίπτωση της Ελλάδας η οποία είναι η μόνη χώρα, από τα 15 παλιά κράτη μέλη της ΕΕ, που παραμένει εκτός του «visa waiver», ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ότι «δεν μπορεί να προδικάσει μια απόφαση, που ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι εφόσον συμβεί αυτό, η Επιτροπή θα εξετάσει την αντίδρασή της Ελλάδας.

Σχετικά με την ένταξη Λετονίας, Εσθονίας, Λιθουανίας, Τσεχίας, Σλοβακίας και Νοτίου Κορέας στο πρόγραμμα κατάργησης της αμερικανικής βίζας, παρ' όλο που υπήρξαν ενστάσεις στο Κογκρέσο, φαίνεται πως η κυβέρνηση Μπους αποφάσισε να αφήσει στην άκρη ορισμένα κριτήρια σχετικά με την ασφάλεια, προκειμένου να ενσωματώσει τις επτά αυτές χώρες πριν από τη λήξη της θητείας της.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

eisai oreo moro