Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Εμφύτευμα-ελπίδα για χιλιάδες ασθενείς

Ενα νέο, επαναστατικό εγκεφαλικό εμφύτευμα, που δίνει το έναυσμα στους μυς να αρχίσουν να συσπώνται, ανέπτυξαν Αμερικανοί επιστήμονες προσφέροντας ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν υποστεί παράλυση.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ χρησιμοποίησαν ένα μηχάνημα μεγέθους όσο ένα κινητό τηλέφωνο, το οποίο μετατρέπει τα σήματα του εγκεφάλου σε ηλεκτρικούς παλμούς οι οποίοι, με τη σειρά τους, διεγείρουν τους μυς κάνοντάς τους να συσπώνται.
Η επιστημονική ομάδα εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τα πορίσματα της μελέτης της, προβλέποντας πως μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, θα μπορούν να ξεκινήσουν τις δοκιμές σε ασθενείς με σοβαρά κινητικά προβλήματα που εμφανίστηκαν είτε έπειτα από κάποιο ατύχημα είτε έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πειράματα
Προς το παρόν, οι Αμερικανοί επιστήμονες έχουν μελετήσει τη χρήση της μεθόδου μόνο σε πιθήκους, όμως απώτερος στόχος τους είναι να μειώσουν όσο το δυνατόν το μέγεθος της συσκευής αναπτύσσοντας εμφυτεύσιμα δίκτυα που θα τοποθετούνται σε ανθρώπους, καταργώντας την ανάγκη ρομποτικών άκρων.

Οπως εξηγεί στην ιατρική επιθεώρηση «Νέιτσουρ» ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Σετς Μόριτς, με τη βοήθεια της προηγμένης τεχνολογίας και των μέσων της σύγχρονης επιστήμης, οι επιστήμονες παρέκαμψαν τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού που δεν επιτρέπουν στα νευρικά σήματα να ταξιδέψουν από τον εγκέφαλο στους μυς, δίνοντας την ευκαιρία στα πειραματόζωα να κινήσουν τα παράλυτα άκρα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: