Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

1,5 εκ. υπερτασικοί δεν ακολουθούν θεραπεία

Οι περισσότεροι δεν ξέρουν ότι έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, ενώ και όσοι το γνωρίζουν εγκαταλείπουν τη θεραπεία εξαιτίας των ανεπιθύμητων ενεργειών

Χωρίς θεραπεία παραμένουν πάνω από ενάμισι εκατομμύριο Ελληνες υπερτασικοί.

Οι περισσότεροι από αυτούς δεν ξέρουν καν ότι έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, ενώ ακόμη κι όσοι ακολουθούν αγωγή, δεν είναι σωστά «ρυθμισμένοι», κυρίως λόγω των ανεπιθύμητων ενεργειών που έχει η θεραπεία.

Η εγκατάλειψη της θεραπείας, ωστόσο, αποτελεί κίνδυνο-θάνατο, καθώς η υπέρταση αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακό επεισόδιο. Η μέτρηση της πίεσης πρέπει να γίνεται τακτικά απ όλους τους ενηλίκους, καθώς η πιθανότητα εκδήλωσης υπέρτασης φτάνει το 90% μετά την ηλικία των 55 ετών!

Τα παραπάνω ανέφεραν χθες ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του «Ασκληπιείου» της Βούλας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης κ. Αθανάσιος Μανώλης και ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας κ. Ανδρέας Πιτταράς.

Οι επιστήμονες έκαναν λόγο για «επιδημία» υπέρτασης, η οποία σχετίζεται και με τις καθημερινές μας συνήθειες. Ανέφεραν ενδεικτικά ότι υπέρταση εκδηλώνουν ένα στα δέκα υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο απόλυτος έλεγχος και ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης είναι μια δύσκολη υπόθεση. Η υπέρταση -εξήγησαν- δεν έχει καθόλου συμπτώματα και αυτό οδηγεί σε δύο καταστάσεις: Η πρώτη είναι ότι κανένας δεν σκέφτεται να μετρήσει την πίεσή του, από τη στιγμή που δεν έχει κάποιο εμφανές πρόβλημα.

Η δεύτερη αφορά όσους διαγιγνώσκονται και ξεκινούν αγωγή. Πριν πάρουν τα φάρμακα, η ποιότητα της ζωής τους ήταν πολύ καλή. Με την έναρξη της αγωγής, αντιμετωπίζουν παρενέργειες, οι οποίες τους οδηγούν σε μειωμένη συμμόρφωση ή διακοπή της θεραπείας.

Ευρήματα
Οι επιστήμονες αναφέρθηκαν στα ευρήματα μιας μεγάλης μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 35.546 ασθενείς, από 730 επιστημονικά κέντρα 40 χωρών του κόσμου. Σκοπός της ήταν να συγκρίνει την αποτελεσματικότητα δύο θεραπευτικών προσεγγίσεων, αλλά και τα ποσοστά συμμόρφωσης των ασθενών. Τα ευρήματά της έδειξαν κοινά θεραπευτικά αποτελέσματα, αλλά καλύτερη συμμόρφωση στους ασθενείς που λάμβαναν έναν ανταγωνιστή του μετατρεπτικού ενζύμου (τελμισαρτάνη).

Οι καρδιολόγοι χαρακτήρισαν κρίσιμη παράμετρο τη συμμόρφωση των ασθενών, λέγοντας ότι για την απογοητευτική εικόνα που υπάρχει σήμερα, μεγάλη ευθύνη έχουν και οι θεράποντες ιατροί.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: