Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Οι τράπεζες μείωσαν τα όρια ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ

Εκλεισαν τη βάνα των μετρητών από τα ΑΤΜ οι τράπεζες για λόγους ασφαλείας. Φέτος το καλοκαίρι οι τράπεζες περιόρισαν το όριο ημερήσιας ανάληψης από τα ΑΤΜ ακόμα και στο μισό, καθώς ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται αύξηση των περιπτώσεων αντιγραφής πιστωτικών καρτών και υποκλοπής των ΡΙΝ τους με αποτέλεσμα το «άδειασμα» των λογαριασμών, από σπείρες απατεώνων.

Ετσι η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank αλλά και η Eurobank EFG αναπροσάρμοσαν τα όρια ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ.

Συγκεκριμένα η Alpha Bank και η Eurobank περιόρισαν στο μισό το όριο ανάληψης, καθώς από τα 1.500 ευρώ η πρώτη το κατέβασε στα 800 ευρώ και η δεύτερη στα 700 ευρώ. Από την πλευρά της η ΕΤΕ περιορίζει τις νυχτερινές ώρες (από τις 10 το βράδυ μέχρι το πρωί) το όριο της ανάληψης από τα 1.200 στα 580 ευρώ.

Μάλιστα, όπως διευκρινίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατείας των τραπεζών, το χαμηλό όριο στις αναλήψεις θα διατηρηθεί και μετά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν ο δικαιούχος του λογαριασμού επιθυμεί την αύξηση του ορίου αυτού, θα πρέπει να το ζητήσει από την τράπεζά του.

Προστασία πελατών
Ο λόγος που περιόρισαν το ημερήσιο όριο ανάληψης έχει αφενός στόχο την προστασία της πελατείας και αφετέρου -στη συγκεκριμένη συγκυρία που το κόστος χρήματος είναι ακριβό- την εξοικονόμηση ρευστού για τις τράπεζες.

Ας σημειωθεί ότι ανάλογα με την τράπεζα το ημερήσιο όριο αναλήψεων από ΑΤΜ κυμαίνεται από 600 ευρώ μέχρι 2.000 ευρώ και οι κάτοχοι των λογαριασμών μπορούν να ζητήσουν αύξηση του ορίου αυτού από την τράπεζα. Για αναλήψεις τώρα μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ το ποσό είναι προκαθορισμένο στα 600 ευρώ.

Για παράδειγμα κάποιες μικρές τράπεζες έχουν «οροφή» στην ανάληψη μετρητών τα 600 ευρώ, αντίθετα οι μεγάλες τράπεζες ανεβάζουν το ημερήσιο όριο ανάληψης από τα ΑΤΜ μέχρι τα 1.500 ευρώ (για κάρτες συνδεδεμένες με καταθετικούς λογαριασμούς), ενώ η Marfin έχει όριο τα 2.000 ευρώ.

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος αναμένεται να διπλασιαστεί το ποσό απάτης με κάρτες στα 10 εκ. ευρώ από 5 εκ. ευρώ που ήταν πέρυσι. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον περασμένο Ιούνιο σημειώθηκε απάτη ύψους 3 εκατ. ευρώ, με «θύμα» μεγάλη ιδιωτική τράπεζα, καθώς σπείρα Ρουμάνων απατεώνων μέσα σε μία βδομάδα άδειασε τα ΑΤΜ χρησιμοποιώντας πλαστές κάρτες.

Εφη Καραγεώργου

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα από Λεωνίδιο. Ωραίο το blog.

agroanergos είπε...

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΗΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΑ STAGE.ΕΙΔΕΣ ΤΙ ΕΞΥΠΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΟΛΥΤΙΜΗ;