Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

SOS για τους υδροβιότοπους της Κρήτης


www.cretetv.gr/ 1/3/2007


Την ανησυχία τους σχετικά με την επικινδυνότητα που εμφανίζουν τα νερά κυρίως των περιοχών που βρίσκονται κοντά σε αγροτικές καλλιέργειες εξέφρασαν χθες οι επιστήμονες στα πλαίσια της διημερίδας με θέμα τη μελέτη που έγινε για τη "Βιώσιμη διαχείριση υδάτινων πόρων στην περιοχή των Βαλκανίων", την οποία οργάνωσε η Διεύθυνση Υδάτινων Πόρων της Περιφέρειας Κρήτης. Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι υδροβιότοποι της Κρήτης και κυρίως ο ποταμός Αναποδάρης, με τα νερά του, όπως αποδεικνύεται στη μελέτη, να μολύνονται καθημερινά από τα φυτοφάρμακα και τα απόβλητα των ελαιουργείων που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς, με το φόβο την ίδια ώρα για το ενδεχόμενο να σημειωθεί τεράστια οικολογική καταστροφή να είναι μεγάλος.
Και όλα αυτά τη στιγμή που οι υδροβιότοποι του νότιου Αιγαίου και της Κρήτης δε συμπεριλαμβάνονται στη ρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διασφαλίζει την προστασία τους.
Βλέποντας τον κίνδυνο να πλησιάζει, οι επιστήμονες αναζητούν λύσεις για την προστασία των υδροβιότοπων. Όπως αναφέρθηκε στη διημερίδα, η Κρήτη φαίνεται να έχει ιδιαιτερότητες σε ό,τι αφορά τα γεωλογικά της χαρακτηριστικά, τα στοιχεία ενδημισμού που έχουν απομείνει αλλά και τους παράκτιους υδροβιότοπους. Το πράσινο, ωστόσο, φως της ένταξής τους στους καταλόγους προστασίας των υδροβιότοπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρθηκε, θα ανάψει η καταγραφή αυτών των στοιχείων, με την ανάγκη να πραγματοποιηθεί από ειδικούς επιστήμονες να είναι επιτακτική. Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα αναφέρθηκαν, η Ελλάδα έχει καθυστερήσει πάρα πολύ να εφαρμόσει τις διεθνείς οδηγίες, γεγονός που οφείλεται στο ότι δεν έχουν συγκεντρωθεί τα στοιχεία που απαιτούνται. Σύμφωνα πάντως με το νέο χάρτη, βάσει του οποίου θα κινείται η Περιφέρεια Κρήτης, όσον αφορά στη διαχείριση των υδάτινων πόρων του νησιού, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τις επόμενες ημέρες, 32 δήμοι και 1 κοινότητα φαίνεται να μένουν υπό απαγόρευση σε ό,τι αφορά τη διάνοιξη γεωτρήσεων, ενώ παράλληλα αλλάζουν τα δεδομένα και για δυο δήμους στην ανατολική Μεσαρά.

CrCretetv 1/3/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: