Κυριακή 24 Αυγούστου 2008

Εντόπισαν «ένοχο» γονίδιο για αλλεργίες



Τo γονίδιο που πυροδοτεί την εκδήλωση αλλεργικών αντιδράσεων, όπως το άσθμα, εντόπισαν Γερμανοί επιστήμονες.

Πρόκειται για το γονίδιο «FCΕR1Α-Gen», το οποίο εμπεριέχει τις οδηγίες για τον σχηματισμό μίας κατηγορίας αντισωμάτων που υπάρχει μόνο στα θηλαστικά και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση αλλεργιών, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε ομάδα του Νοσοκομείου Χέλμχολτς Τσέντρουμ του Μονάχου.


Εντόπισαν «ένοχο» γονίδιο για αλλεργίες

Οπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Τόμας Ιλιχ, για τη μελέτη μπήκαν στο στόχαστρο τα γονιδιώματα δέκα χιλιάδων ενηλίκων και παιδιών στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες έχουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό της συγκεκριμένης κατηγορίας αντισωμάτων απ ό,τι τα υγιή.

Αυτά τα αντισώματα, τα οποία εντοπίζονται συχνά στους ιστούς του δέρματος, είναι ικανά να προκαλέσουν ισχυρές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού όταν υπάρχουν ουσίες όπως γύρη ή σκόνη, στις οποίες συνήθως οφείλεται η αλλεργική καταρροή ή οι κρίσεις άσθματος.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μία τροποποίηση του γονιδίόυ FCER1A-Gen θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των αντισωμάτων, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό τις αλλεργικές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το άσθμα οφείλεται σε πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις περιβαλλοντικών και γονιδιακών παραγόντων. Το 7% των ενηλίκων και το 8,5% των παιδιών, παγκοσμίως, πάσχουν από άσθμα.

Πρόσφατες έρευνες στην Καλιφόρνια έδειξαν ότι όσο πιο κοντά σε μεγάλους δρόμους ή αυτοκινητόδρομους ζούνε τα παιδιά τόσο αυξάνονται οι πιθανότητές τους να προσβληθούν από άσθμα.

Η καλύτερη κατανόηση των περιβαλλοντικών παραγόντων που σχετίζονται με τις αλλεργίες ή το άσθμα πιθανότατα να επιτρέψουν μία καλύτερη εξήγηση των δράσεων των γονιδίων που εμπλέκονται. Οι τεχνικές μελέτες των γονιδίων που έχουν αναπτυχθεί θα επιτρέψουν τον εντοπισμό των γονιδίων που εμπλέκονται και δραστηριοποιούνται όταν εκδηλώνονται κρίσεις άσθματος στους ασθενείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: