Κυριακή 24 Αυγούστου 2008

Ψαλίδι στις αναπηρικές συντάξεις-μαϊμούδες του ΟΓΑ

* Ο κ. Ελ. Παπαγεωργόπουλος θεωρεί προσωπικό στοίχημα το νοικοκύρεμα του Οργανισμού






Ο διοικητής του ΟΓΑ κ. Ελ. Παπαγεωργόπουλος


Σε μια κοινότητα νομού της Δυτικής Ελλάδας οι μισοί άνδρες πάσχουν από... οστεοπόρωση, μία κατά τεκμήριο γυναικεία ασθένεια, δύο άλλα χωριά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν χωριά ψυχοπαθών, ενώ στη Λακωνία τυφλοί βρήκαν το φως τους όταν ελεγκτές του ΟΓΑ τους έπιασαν να παίζουν τάβλι στην πλατεία - ο ένας μάλιστα εξ αυτών είναι... ταξιτζής!

Αυτά είναι ορισμένα από τα περιστατικά που έχουν εντοπίσει ελεγκτές του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων σε μια προσπάθεια, όπως εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» ο διοικητής του Οργανισμού κ. Ελ. Παπαγεωργόπουλος, «να νοικοκυρευτούν οι δαπάνες υγείας του ΟΓΑ». Τονίζει μάλιστα ότι «αυτό για μένα είναι προσωπικό στοίχημα». Με την εντατικοποίηση των ελέγχων της Διεύθυνσης Επιθεώρησης του ΟΓΑ, σε συνεργασία και με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς άλλων φορέων, επιδιώκει τον εξορθολογισμό των δαπανών περίθαλψης και την εξάλειψη των φαινομένων κατάχρησης χωρίς να θίγει το επίπεδο των παροχών στους πραγματικούς δικαιούχους.

Ετσι, έπειτα από αρκετές αναβολές τελικώς προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, που θα εκσυγχρονίσει το σύστημα λειτουργίας του Οργανισμού καθιστώντας εφικτή την έκδοση της κάρτας υγείας για κάθε ασφαλισμένο του, μέσω της οποίας θα είναι δυνατή η παρακολούθηση των δαπανών κατ' άτομο.

Παρά το γεγονός ότι η περιουσία του Οργανισμού στο διάστημα της τελευταίας τετραετίας αυξήθηκε κατά 10% και ανήλθε σε 2,1 δισ. ευρώ (σε καταθέσεις και κινητές αξίες), έχει προϋπολογισμένη οφειλή ύψους 300 εκατ. ευρώ προς τα νοσοκομεία. Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο ο χρόνος καθυστέρησης στην πληρωμή των νοσηλίων είναι περίπου 12 μήνες. Ο Οργανισμός ασφαλίζει 750.000 αγρότες, χορηγεί συντάξεις σε 850.000 συνταξιούχους και παρέχει περίθαλψη συνολικά σε 2,1 εκατομμύρια άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι, όπως επισημαίνει ο κ. Παπαγεωργόπουλος, το διοικητικό κόστος λειτουργίας του ΟΓΑ διατηρείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και είναι θετικές οι αναλογιστικές μελέτες που έγιναν πρόσφατα από το διεθνές Γραφείο Εργασίας και το Πανεπιστήμιο του Πειραιά.

Εκτός όμως από τις ασφαλιστικές παροχές, τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμίσει σημαντικά τον θεσμό της Αγροτικής Εστίας - άρχισε να λειτουργεί από το 2003 -, σκοπός του οποίου είναι η οργάνωση και εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, η παροχή χρηματικών βοηθημάτων και βραβείων σε πολύτεκνες οικογένειες, η ανάληψη δαπανών σε επιμορφωτικά σεμινάρια νέων αγροτών, καθώς και η συμμετοχή σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως ανέφερε ο κ. Παπαγεωργόπουλος, ο Λογαριασμός Αγροτικής Εστίας - ο οποίος χρηματοδοτείται κατά 50% από την κρατική επιδότηση και κατά 50% από τα ασφάλιστρα - διαθέτει περίπου 100 εκατ. ευρώ. Δικαιούχοι των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι όσοι έχουν τακτοποιήσει τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, καθώς επίσης οι συνταξιούχοι και οι ανασφάλιστοι υπερήλικοι.

Το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού τέθηκε σε πιλοτική εφαρμογή το 2005, στο οποίο συμμετείχαν περίπου 5.000 άτομα, το 2006 ανήλθε σε περίπου 40.000 άτομα, το 2007 σε 100.000 άτομα και εφέτος έχουν υποβληθεί ήδη 200.000 αιτήσεις και οι δικαιούχοι θα είναι περίπου 160.000, από τους οποίους οι 120.000 θα είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού (σε 1.600 τουριστικούς προορισμούς) και οι 40.000 στο εκδρομικό πρόγραμμα. Ο διοικητής του ΟΓΑ σχεδιάζει τα επόμενα χρόνια να διαμορφώσει ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα τουριστικών προορισμών. Συγκεκριμένα, σημαντικός αριθμός αμπελουργών θα σταλεί στη Γαλλία και ένας επίσης σημαντικός αριθμός ελαιουργών θα κατευθυνθεί προς τη Σικελία, με στόχο την επιμόρφωση των αγροτών. Παράλληλα «τρέχει» ένα ακόμη πρόγραμμα που αφορά τη διανομή βιβλίων. Με βάση το συγκεκριμένο πρόγραμμα διανέμονται κουπόνια 20 ευρώ το καθένα για την αγορά περίπου 120.000 βιβλίων από 500 συμβεβλημένα βιβλιοπωλεία ανά την Ελλάδα. Επίσης διανέμονται δωρεάν 60.000 εισιτήρια θεάτρου.

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος θεωρεί μεταξύ των άλλων ότι στρατηγικός στόχος της διοίκησης του ΟΓΑ είναι η μείωση του χρόνου απονομής των συντάξεων και των παροχών υγείας, ο αποτελεσματικός συντονισμός και η συνεργασία με τα άλλα Ταμεία για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων συνταξιοδότησης διαδοχικής ασφάλισης, η βελτίωση της οργανωτικής δομής του Οργανισμού και η αναβάθμιση της περιφερειακής του παρουσίας, καθώς και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη χορήγηση των παροχών.

Δ. ΧΑΡΟΝΤΑΚΗΣ



Το ΒΗΜΑ, 24/08/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: