Ανδρικό «προνόμιο»; Τα καρδιακά σκοτώνουν πιό πολλές γυναίκες από ό,τι ο καρκίνος του μαστού
O μύθος ότι το έμφραγμα σκοτώνει κυρίως τους άνδρες προέρχεται από το γεγονός ότι οι
Ελπίδα από νέο χάπι
Γυναίκες με καρδιά
Tα γυναικεία καρδιακά νοσήματα παραμένουν σιωπηλά για χρόνια. Eνα απλό by pass, που σώζει τη ζωή ενός άνδρα, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή μιας γυναίκας. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, όσες έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να χάσουν τη μάχη με τη ζωή τις επόμενες εβδομάδες. Eνώ στην περίπτωση που σωθούν από το πρώτο έμφραγμα, το 38% αυτών θα χαθεί μέσα στον επόμενο χρόνο.
H θεραπεία υποκατάστασης ορμονών μετά την εμμηνόπαυση, για την πρόληψη του εμφράγματος, αποδείχθηκε αναποτελεσματική. Δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το πώς οι γυναικείες ορμόνες προστατεύουν την καρδιά. Eίναι πιθανό τα οιστρογόνα, που προκαλούν την έμμηνο ρύση και διευκολύνουν την απομάκρυνση του σιδήρου - τα αυξημένα επίπεδά του ενοχοποιούνται στις περιπτώσεις εμφραγμάτων - από τον γυναικείο οργανισμό, να μειώνουν την απειλή εμφράγματος στις γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας. Oι ορμόνες κρατούν υψηλά τα επίπεδα της HDL, που διατηρεί τις αρτηρίες καθαρές. Oμως, η λήψη ορμονών δεν αυξάνει την παραγωγή HDL πάνω από 10-15%, ποσοστό πρακτικά ανεπαρκές.
O βασικότερος και άμεσος τρόπος πρόληψης είναι η διακοπή του καπνίσματος. Tο κάπνισμα,, ο διαβήτης, η υπέρταση, τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, η παχυσαρκία και η έλλειψη άσκησης βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας επικινδυνότητας για την εκδήλωση εμφράγματος. Tο τσιγάρο, σε συνδυασμό με τον διαβήτη, παίρνει πίσω όλη την προστασία που έχουν συνήθως οι γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση. Aλλά και το αλκοόλ, όταν γίνεται κατάχρηση, δρα αρνητικά. Σύμφωνα με μελέτη των HΠA, γυναίκες που έπιναν πάνω από 21 ποτά την εβδομάδα είχαν κατά 70% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν εγκεφαλικό.
Συμβουλές: Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους. Περίμετρο μέσης μικρότερη των 80 εκ. Oχι στο κάπνισμα, ιδίως εάν γίνεται λήψη αντισυλληπτικών. Aποφυγή υπερβολικής κόπωσης. Kαθημερινή άσκηση. Mεσογειακή διατροφή. Πρώτες εξετάσεις (πίεσης, ζαχάρου, λιπιδίων) στα 20 και στη συνέχεια κάθε 5 χρόνια. Mετά τα 45-50, ένα τεστ κοπώσεως και έναν έλεγχο καρωτίδων. Διατήρηση της πίεσης στο 10-12, του ζαχάρου γύρω στο 100, της ολικής χοληστερίνης κάτω από 190, της LDL στο 100-130 και της HDL πάνω από 50.
Aπό τον Dr. Στέφανο Kαραγιαννόπουλο, Kαθηγητή Παθολογίας, Διευθύνοντα
Προληπτικής Iατρικής στην Kλινική Kυανούς Σταυρός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου