«E» 26/7
Ακόμα και μισή μερίδα προϊόντων που περιέχουν σόγια την ημέρα ίσως είναι αρκετή για να μειώσει τη συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων στο σπέρμα υποδεικνύει μεγάλη μελέτη στις ΗΠΑ. Το φαινόμενο πιθανότατα οφείλεται στις ισοφλαβόνες, γνωστές και ως φυτοοιστρογόνα, φυτικές ουσίες που μιμούνται τη γυναικεία ορμόνη οιστρογόνο.
«Διαπιστώσαμε ότι οι άνδρες που καταναλώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων με σόγια σε αυτήν τη μελέτη είχαν χαμηλότερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων σε σχέση με όσους δεν κατανάλωναν τρόφιμα με σόγια», δήλωσε στο Reuters ο δρ Τζορτζ Σαβάρο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.
«Η διαφορά ήταν σχετικά μεγάλη», πρόσθεσε ο ερευνητής, του οποίου η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Human Reproduction.
H ομάδα του δρ Σαβάρο εξέτασε την πρόσληψη σόγιας μεταξύ 99 ανδρών που είχαν επισκεφθεί κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής την εξαετία 2000-2006.
Οι εθελοντές ρωτήθηκαν πόσο συχνά και σε τι ποσότητες κατανάλωναν προϊόντα με σόγια. Οι ερευνητές υπολόγισαν τις ποσότητες ισοφλαβονών που περιέχονταν στα τρόφιμα αυτά και χώρισαν τους εθελοντές σε ομάδες ανάλογα με τη συνολική πρόσληψη σόγιας. Οι άνδρες στην ομάδα με την υψηλότερη κατανάλωση έτρωγαν περίπου μισή μερίδα την ημέρα.
Οι επιπτώσεις στην ομάδα της υψηλότερης κατανάλωσης ήταν εντυπωσιακές: το σπέρμα τους είχε 41 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος λιγότερα από ό,τι το σπέρμα των ανδρών που δεν έτρωγαν καθόλου σόγια.
Η φυσιολογική συγκέντρωση σπερματοζωαρίων κυμαίνεται από τα 80 έως 120 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ml. Χαμηλή θεωρείται οποιαδήποτε συγκέντρωση κάτω από τα 20 εκατ. ανά ml.
Οι παρατηρήσεις «υποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα σόγιας έχουν κάποια δηλητηριώδη επίδραση στο αναπαραγωγικό σύστημα (των ανδρών) και ειδικά στην παραγωγή σπερματοζωαρίων», σχολίασε ο επικεφαλής των ερευνητών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου