Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

Εβγαλε (καταδικαστική) απόφαση πριν να τελειώσει η δίκη

ΧΑΝΙΑ
Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ

Προτού καν ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία η απόφαση είχε βγει: «Ενοχος ο κατηγορούμενος!».

Τα απίθανα, που προκαλούν φοβερά ερωτηματικά για το πόσο τυφλή είναι τελικά η Δικαιοσύνη, καταγγέλλονται απ' το Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Κρήτης.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των δικηγόρων, ενώ ο εισαγγελέας δεν είχε αποφανθεί αν ο κατηγορούμενος είναι ένοχος ή αθώος, ούτε είχαν γίνει οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, για υπόθεση κατοχής και χρήσης χασίς, είχε καταχωρισθεί η απόφαση στο φάκελο της δικογραφίας που χαρακτήριζε ένοχο τον κατηγορούμενο και έγραφε και την ποινή της τριετούς φυλάκισης. Το γεγονός διαπίστωσε ο δικηγόρος που πήγε σε διάλειμμα να ενημερωθεί για το ποινικό μητρώο του πελάτη του!

Στη συνέχεια ο συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε να εξαιρεθεί ο πρόεδρος του δικαστηρίου, με αποτέλεσμα τελικά η δίκη να αναβληθεί. Με αφορμή αυτό το περιστατικό αλλά και την έλλειψη δικαστών στο Εφετείο Κρήτης, όπως ανακοίνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων, οι δικηγόροι των Χανίων θα απέχουν από τις παραστάσεις στο Εφετείο Κρήτης σε όλες τις υποθέσεις, ποινικές και πολιτικές, την επόμενη εβδομάδα από τη Δευτέρα 19 έως την Παρασκευή 23 Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά το περιστατικό, ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων έκανε λόγο για «μη νόμιμη, αντιδικονομική και απαράδεκτη ενέργεια» του προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Κρήτης κατά τη δικάσιμο της 9ης Μαΐου 2008, «αφού σε υπόθεση που εκδικάστηκε καταχώρισε την απόφαση στο φάκελο της δικογραφίας πριν ακόμη προτείνει ο εισαγγελέας της έδρας και πριν την αγόρευση των δικηγόρων υπεράσπισης. Η ενέργεια αυτή δυναμιτίζει τα θεμέλια της Δικαιοσύνης, παραβιάζει το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) για το δικαίωμα του κάθε κατηγορουμένου σε δίκαιη δίκη και υποβαθμίζει το ρόλο των δικηγόρων στην ποινική δίκη».

Εξάλλου ο ΔΣΧ τονίζει ότι παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημα για θέσεις δικαστών, με αποτέλεσμα ν' αναβάλλονται συνεχώς ποινικές υποθέσεις.

Η υπόθεση αναβλήθηκε διότι του υποβλήθηκε από το δικηγόρο της υπεράσπισης ένσταση εξαίρεσης και συμβιβαστικά επειδή δεν υπήρχε σύνθεση να δικάσει την εξαίρεση, αναβλήθηκε η υπόθεση για τον επόμενο μήνα.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/05/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: