Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

Κατάργηση της θεώρησης - διάτρησης όλων των φορολογικών στοιχείων

Κατάργηση της θεώρησης - διάτρησης όλων των φορολογικών στοιχείων (τιμολογίων, αποδείξεων παροχής υπηρεσιών κλπ), αντικειμενικά κριτήρια για τη διενέργεια των φορολογικών ελέγχων, ηλεκτρονική σήμανση όλων των φορολογικών στοιχείων, ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων και on line συναλλαγές με την εφορία περιλαμβάνει το σχέδιο της κατάργησης του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που προωθεί η κυβέρνηση.

Η κατάργηση του ΚΒΣ θα γίνει σταδιακά μέσα στην επόμενη τριετία και όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες στο υπουργείο Οικονομικών θα απαλλάξει τις επιχειρήσεις και τα λογιστήριά τους από τη γραφειοκρατική «οδύσσεια» και την ανασφάλεια, θα περιορίσει τις επισκέψεις των επιτηδευματιών στις εφορίες και θα αμβλύνει τα σημεία τριβής μεταξύ πολιτών και φορολογικών υπαλλήλων.

Ειδικότερα το σχέδιο της σταδιακής κατάργησης του ΚΒΣ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

Θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων για τη διενέργεια των φορολογικών ελέγχων. Η επιλογή των προς έλεγχο επιχειρήσεων θα γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια όπως τζίρος, φορολογικές παραβάσεις που έχουν διαπράξει κατά το παρελθόν κλπ.

Υπό έλεγχο και ανεξαρτήτως τζίρου, θα βρίσκονται πάντα όσοι έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις πλαστών - εικονικών τιμολογίων, αλλά και τα λεγόμενα «επικίνδυνα» επαγγέλματα (όπως συνεργεία αυτοκινήτων κ.α.) που παρουσιάζουν τάσεις φοροδιαφυγής.
# Απλοποίηση όλων των φορολογικών εντύπων και πρωτίστως των δηλώσεων του ΦΠΑ.
# Ηλεκτρονικές συναλλαγές.
# Ηλεκτρονική υποβολή όλων των δηλώσεων.
# Ηλεκτρονική σήμανση των φορολογικών στοιχείων με πλήρη κατάργηση της θεώρησης - διάτρησης.
# Εξορθολογισμό των προστίμων και ποινών.
# Εκπαίδευση και επιμόρφωση των στελεχών του ελεγκτικού μηχανισμού.
# Πάγιο και σταθερό σύστημα φορολογικών ελέγχων.

Πηγή Ημερησία

Προς κατάργηση ο Κ.Β.Σ.


Στην κατάργηση του πολυπλοκότερου ίσως νομοθετικού κείμενου στη χώρα μας που δεν είναι άλλο από τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων προτίθεται να προχωρήσει το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση στο πλαίσιο της απλοποίησης του φορολογικού συστήματος και της οικοδόμησης κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ φορολογικών αρχών και πολιτών.

Η κατάργηση του ΚΒΣ αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα πάγιο αίτημα των παραγωγικών φορέων, που θεωρούν ότι ο ρόλος του δεν είναι και τόσο αθώος σε ό,τι αφορά την ασύμμετρη έκβαση των φορολογικών ελέγχων, καθώς λόγω της πολυδαίδαλης σύνθεσής του αφήνει «παράθυρα» για αυθαιρεσία των φορολογικών αρχών και συναλλαγή με τους φορολογουμένους. Ως χαρακτηριστικές τέτοιες διατάξεις θα μπορούσαν να αναφερθούν η παράταση του χρόνου παραγραφής και η επέκταση του φορολογικού ελέγχου σε όλες τις ανέλεγκτες χρήσεις, ρυθμίσεις που οδηγούν σήμερα σε ομηρία χιλιάδες επιχειρήσεις.
Είναι άλλωστε γνωστό ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ και στον ΟΟΣΑ που διατηρεί τέτοιες τυπολατρικές διατάξεις, τις οποίες, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, η κυβέρνηση οφείλει να καταργήσει, αλλά και να ενσωματώσει από την άλλη πλευρά όλες εκείνες που είναι χρήσιμες στη φορολογική νομοθεσία. Απώτερος στόχος να αντικειμενικοποιηθούν οι ελεγκτικές διαδικασίες έτσι ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι επαφές μεταξύ ελεγκτών και ελεγχομένων, που αποτελεί όλοι το γνωρίζουν τη βασική γεννεσιουργό αιτία της διαφθοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάργηση του ΚΒΣ θα γίνει σταδιακά σε βάθος τριετίας και μετά από διάλογο του υπουργείου Οικονομικών με τους κοινωνικούς εταίρους και τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή. Σκοπός θα είναι η υποβολή εισηγήσεων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η υπόδειξη διατάξεων που δημιουργούν σύγχυση ή είναι επιδεκτικές ερμηνειών, η κατάργηση ή απλοποίηση διαδικασιών, η περιοδική επανεξέταση του συστήματος ποινών κ.λπ.
Ειδικότερα, οι ρυθμίσεις που θα ενσωματώνονται σταδιακά στον Κώδικα μέχρι την κατάργησή του, θα κινούνται στο «πνεύμα» της απλοποίησης και θα αφορούν μεταξύ άλλων: Στην ηλεκτρονική αποθήκευση των δεδομένων βιβλίων και την κατάργηση του χάρτινου αρχείου, στη δραστική μείωση μέχρι και κατάργηση της θεώρησης βιβλίων και στοιχείων, στον εξορθολογισμό των ποινών για απλές παραβάσεις, στην περαιτέρω θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων για τη διενέργεια των φορολογικών ελέγχων στην απλοποίηση των φορολογικών εντύπων και την υποχρεωτική υποβολή τους με ηλεκτρονικό τρόπο

Πηγή: Κέρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: