Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΑΙΜΑ

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Εικόνες απίστευτης βαρβαρότητας και ντροπής, που αναμένεται να εκθέσουν σύντομα τη χώρα μας διεθνώς, εκτυλίχθηκαν χθες και προχθές με την προκλητική ανοχή και τη στάση της Αστυνομίας, στο «κράτος» της Νέας Μανωλάδας Ηλείας. Θύτες, οι πανίσχυροι οικονομικά «φραουλάδες» της περιοχής και θύματα δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές του ΚΚΕ και οι «άθλιοι» εξεγερμένοι αλλοδαποί εργάτες.

Μικροί και μεγάλοι, απ' όλες τις φυλές, συγκεντρώθηκαν χθες στην κεντρική πλατεία του Πύργου
Αιτία των πρωτοφανών επεισοδίων, που είχαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών συνδικαλιστών και μελών του ΚΚΕ Ηλείας και αγνώστου αριθμού αλλοδαπών, ήταν η κινητοποίηση των τελευταίων, μετά το ρεπορτάζ του περιοδικού «Εψιλον» της «Κ.Ε.» για μεγαλύτερα μεροκάματα και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς της αθλιότητας.

Οι αλλοδαποί εργάτες την περασμένη Παρασκευή κήρυξαν γενική απεργία στα φραουλοχώραφα της Νέας Μανωλάδας και αρνήθηκαν να πάνε για δουλειά αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους (αύξηση του ημερομίσθιου από τα 22 στα 30 ευρώ κ.λπ.). Επισκέφθηκαν, μάλιστα, και τον νομάρχη Ηλείας, τον οποίο και ενημέρωσαν για τα προβλήματά τους και ζήτησαν την παρέμβασή του.

Προχθές το βράδυ, στελέχη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ Ηλείας μετέβησαν στην περιοχή με σκοπό να συμπαρασταθούν στους αλλοδαπούς και να τους ενημερώσουν για τα δικαιώματά τους. Η παρουσία τους όμως δεν «άρεσε» στους παραγωγούς της φράουλας, οι οποίοι κινούμενοι οργανωμένα επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν άγρια τους συνδικαλιστές, αλλά και δεκάδες αλλοδαπούς που τόλμησαν να παρευρεθούν στη συγκέντρωση.

«Καλά που μας έσωσαν οι αλλοδαποί», λέει ο Χρ. Γιάνναρος
«Ενημερώναμε τους αλλοδαπούς εργάτες γης, όταν ξαφνικά 60-70 άτομα, στην πλειονότητά τους παραγωγοί φράουλας, μαζί με Αλβανούς συνεργάτες τους, μας επιτέθηκαν και άρχισαν να μας χτυπούν. Μας πέταξαν κάτω και μας κλοτσούσαν και μας χτυπούσαν παντού. Είναι θαύμα που σήμερα ζούμε. Αποφύγαμε τα χειρότερα, γιατί μπήκαν στη μέση οι αλλοδαποί εργάτες και μας έσωσαν. Κι όλα αυτά μπροστά στην Αστυνομία, που δεν έκανε το παραμικρό για να μας προστατεύσει», λέει στην «Ε» ο Χρήστος Γιάνναρος, γ.γ. της Ν.Ε. του ΚΚΕ στην Ηλεία, θύμα του άγριου ξυλοδαρμού.

Ο Σωτήρης Αναστασόπουλος αποχωρεί από το νοσοκομείο του Πύργου
Από την επίθεση των «φραουλάδων» τραυματίστηκαν επίσης ο ιατροδικαστής του νοσοκομείου Πύργου, Κοσμάς Αλεξίου, που βρισκόταν στον χώρο, μέλος της Ν.Ε. του ΚΚΕ, και ο Σωτήρης Αναστασόπουλος. Και οι τρεις μεταφέρθηκαν αιμόφυρτοι στο Κέντρο Υγείας της Βάρδας, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ ο Σωτήρης Αναστασόπουλος, βαρύτερα τραυματισμένος, μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο νοσοκομείο του Πύργου.

Ο ιατροδικαστής του Πύργου, Κοσμάς Αλεξίου, θύμα της επίθεσης των τραμπούκων
«Ζήσαμε σκηνές φρίκης. Σωθήκαμε χάρη στην παρέμβαση των αλλοδαπών εργατών γης. Μας χτυπούσαν δεκάδες άτομα, παραγωγοί φράουλας, και η Αστυνομία απλά κοιτούσε. Ζούμε από θαύμα...», δήλωσε στην «Ε» ο ιατροδικαστής του νοσοκομείου Πύργου.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των αλλοδαπών εργατών και των στελεχών του ΚΚΕ, αμέσως μετά τα επεισόδια, οι «φραουλάδες» εξαπέλυσαν ένα άνευ προηγουμένου ανθρωποκυνηγητό σε όλη τη Νέα Μανωλάδα, ξυλοκοπώντας αδιακρίτως όποιον αλλοδαπό έβρισκαν μπροστά τους. Κάποιοι -όπως καταγγέλλεται- έριξαν μέχρι και μασούρια με δυναμίτη (!) στην κεντρική πλατεία του χωριού, ενώ λίγο αργότερα, οπλισμένοι με καραμπίνες «αγανακτισμένοι» παραγωγοί φράουλας άρχισαν να εισβάλλουν στους καταυλισμούς, να πυροβολούν στον αέρα και να δέρνουν τους αλλοδαπούς ζητώντας τους να επιστρέψουν στην εργασία τους και να σπάσουν την απεργία.

«Ηρθαν κάποιοι έξω από την καλύβα μας στις 4 το πρωί, πυροβόλησαν στον αέρα και άρχισαν να χτυπούν με σίδερα την καλύβα, βρίζοντας και απειλώντας για να γυρίσουμε στα χωράφια. Κάποιοι έφαγαν πολύ ξύλο. Αλλοι αναγκάστηκαν να τρέξουν και να κρυφτούν σαν τα αγρίμια στους διπλανούς λόγγους», κατήγγειλε στην «Ε» ένας εκ των εργατών από το Μπανγκλαντές.

Το αφιέρωμα του «Εψιλον» άναψε το φιτίλι των αντιδράσεων στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας
Κι όλα αυτά κάτω από τα προκλητικά αδιάφορα μάτια των αστυνομικών, οι οποίοι όχι μόνο ήταν απλοί παρατηρητές στα γεγονότα, αλλά -σύμφωνα με τις μαρτυρίες των αλλοδαπών και την καταγγελία του βουλευτή του ΚΚΕ στην Αχαΐα, Νίκου Καραθανασόπουλου- «οι αστυνομικοί συμμετείχαν μαζί με τους επιχειρηματίες της περιοχής στον εκφοβισμό και στην προσπάθεια σπασίματος της απεργίας, ακόμη και με τη βίαιη προσαγωγή των αλλοδαπών εργατών μεταβαίνοντας στα θερμοκήπια, προτρέποντας τους εργάτες να δουλέψουν με τη βία».

Χθες το πρωί 200 μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Νέας Μανωλάδας διαμαρτυρόμενοι για τα πρωτοφανή γεγονότα. Ομως έγιναν ξανά επεισόδια, καθώς φραουλοπαραγωγοί επιτέθηκαν κατά του ιατροδικαστή του νοσοκομείου Πύργου Κοσμά Αλεξίου, τον οποίο και προπηλάκισαν. Η Αστυνομία συνέλαβε ένα άτομο, το οποίο με προφορική εντολή του εισαγγελέα Αμαλιάδας αφέθηκε ελεύθερο. Εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση του ιερέα του ναού, που βρίσκεται στην πλατεία όπου διαδήλωναν τα μέλη του ΠΑΜΕ, ο οποίος -σύμφωνα με καταγγελίες- τους ζήτησε να απομακρυνθούν και να μη φωνάζουν επειδή ενοχλούσαν (!) τη λειτουργία.

Οπως έγινε γνωστό χθες, από την έρευνα της Διεύθυνσης Υγιεινής της Νομαρχίας Ηλείας στους καταυλισμούς της ντροπής διαπιστώθηκαν κάποιες παρατυπίες... και δεν έγιναν μηνύσεις στους παραγωγούς φράουλας, αλλά απλές συστάσεις. Αργά χθες το απόγευμα η κατάσταση στη Νέα Μανωλάδα ηρέμησε προσωρινά, καθώς επήλθε προσωρινή συμφωνία μεταξύ των αλλοδαπών και των παραγωγών για μεροκάματο 28 ευρώ.

πηγη:Anaitolika

Δεν υπάρχουν σχόλια: