Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Απόφαση Πιτσιλή: Τέλος οι χάρτινες αποδείξεις - Δεν σάς χρειάζονται

Τέλος στις χάρφτινες αποδείξεις βάζει με απόφασή του ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής. Τοπ αφπορολόγητο θα κτίζεται με βάση τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τα statment των τραπεζών.

Με την απόφαση ορίζεται ότι οι φορολογούμενοι οι οποίοι δικαιούνται το αφορολόγητο – μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες- δεν χρειάζεται πλέον να κρατάνε τις χάρτινες αποδείξεις προκειμένου να θωρακίσουν την έκπτωση φόρου αλλά μπορούν να επικαλούνται τα μηνιαία statement των τραπεζών για τις χρεωστικές ή τις πιστωτικές τους κάρτες και τις λοιπές πληρωμές του μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών.


Με την ίδια απόφαση άλλωστε ορίζεται ότι στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμενος δικαιούται αφορολόγητο (π.χ μισθωτός) και ο έτερος δεν δικαιούται ( π.χ ελεύθερος επαγγελματίες), ο δικαιούχος αφορολογήτου μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού για το χτίσιμο του αφορολογήτου.


Υπενθυμίζεται ότι για τα εισοδήματα του 2017, τα οποία θα φορολογηθούν το 2018, το αφορολόγητο των 8.636 -9.545 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων δικαιούνται μόνο οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες οι οποίοι έχουν προχωρήσει στη διάρκεια του έτους σε ένα συγκεκριμένο όριο πληρωμών μέσω πλαστικού χρήματος.


Τα απαιτούμενα ποσά δαπανών με πλαστικό χρήμα ανέρχονται σε


-10% του ετησίου εισοδήματος, εφόσον αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,


- 15% του κλιμακίου εισοδήματος από 10.001 έως και 30.000 ευρώ και


-20% για το υπερβάλλον των 30.000 ευρώ εισόδημα



Στο ποσό των δαπανών που απαιτείται να πραγματοποιηθούν με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα για να καλυφθεί το αφορολόγητο όριο περιλαμβάνονται όλα σχεδόν τα έξοδα για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών.

Κέρδος online   12/4/2017 19:31

Δεν υπάρχουν σχόλια: