Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Χανιά | Ο νευροχειρουργός Αντώνης Κρασουδάκης για τα τροχαία ατυχήματα


???????????????????????????????Την ώρα που η χώρα μας εξακολουθεί να “κρατά τα σκήπτρα” των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα στατιστικά δείχνουν ότι ο δρόμος για την αποτελεσματική τους μείωση είναι η αυστηρή καταστολή. Αυτό επεσήμανε ο νευροχειρουργός Αντώνης Κρασουδάκης, στην παρουσίασή του με θέμα “Στρατηγικές Πρόληψης και Αντιμετώπισης των συνεπειών των Τροχαίων Ατυχημάτων” χθες το απόγευμα.
Όπως εξήγησε, η κρίση έχει επιδεινώσει την κατάσταση καθώς το οδικό δίκτυο αλλά και τα αυτοκίνητα δεν συντηρούνται: “Και η κυκλοφοριακή παιδεία είναι ένα θέμα, αλλά ο Π.Ο.Υ. στις στατιστικές του δείχνει ότι τελικά έχει την μικρότερη επίπτωση στο θανατηφόρο τροχαίο. Το πρώτο είναι η αυστηρή καταστολή και η τήρηση των κανόνων. Δεν είμαι οπαδός της καταστολής, όμως η κίνηση στους δρόμους είναι ο μόνος τομέας που πραγματικά είμαι φανατικός”.
Παιδιά και ηλικιωμένοι τα πρώτα θύματα
Στην Ελλάδα πέρυσι, είχαμε επίσημα 860 νεκρούς στην άσφαλτο, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα θύματα τροχαίων που υπέκυψαν στα τραύματά τους αργότερα, στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με τον κ. Κρασουδάκη, τα τροχαία, είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως στις ηλικίες 15-23: “Τα περισσότερα θύματα -τραυματίες και νεκροί- είναι τα πιο ευάλωτα μέλη από τους χρήστες του οδικού δικτύου, δηλαδή οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά. Αν λέγαμε στους γονείς ότι μια επιδημία φέτος θα σκοτώσει 40 παιδιά και θα αφήσει ανάπηρα άλλα 500, θα ξεσηκωνόταν το σύμπαν. Όμως αυτό γίνεται. Και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός”.
Ανάγκη για εθνική πολιτική
Στην ομιλία του που έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τράπεζας Χανίων, στο πλαίσιο του προγράμματος “Νοιάζομαι για την υγεία μου” που υλοποιεί ο ΔΟΚΟΙΠΠ, ο κ. Κρασουδάκης ανέλυσε τις αιτίες και ανέπτυξε σειρά προτάσεων για την πρόληψη των τροχαίων.
“Εθνική πολιτική χρειάζεται και κυρίως σε επίπεδο περιφέρειας. Στη χώρα μας το θέμα της πρόληψης το έχουν αναλάβει οργανώσεις από ανθρώπους που είχαν κάποια θύματα. Αυτό είναι τραγικό. Μπορεί οι προσπάθειες αυτές είναι καταπληκτικές, όμως δεν φτάνει αυτό. Θα πρέπει το κράτος να αποφασίσει ότι τα θύματα έχουν φωνή και δεν είναι απλά αριθμοί” τόνισε.
zarpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: