Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Έξι ερωτήσεις για το επίκαιρο θέμα των δανείων σε ελβετικά φράγκα

1. Που βρήκαν οι τράπεζες τα CHF που δάνεισαν στους πολίτες?
Τα δανείστηκαν από την διατραπεζική αγορά. Στη συνέχεια τα έσπασαν σε δάνεια και τα έδωσαν στους πολίτες.
2. Αντισταθμίζουν οι τράπεζες ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ τον κίνδυνο από την διακύμανση της ισοτιμίας EURO/CHF στον οποίο εκτέθηκαν?
Οι τράπεζες αντισταθμίζουν αποτελεσματικά τον κίνδυνο με χρηματοπιστωτικά παράγωγα. Αυτό ομολογείται στις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις όπου αναγράφονται τα ποσά που έχουν δανειστεί σε CHF , τα συμβόλαια αντιστάθμισης, καθώς και τα κέρδη που έχουν από αυτά. Για να μην επισυνάπτω ογκώδεις οικονομικές καταστάσεις τραπεζών και μπερδεύω με τεχνικούς όρους, παραπέμπω στην πρόσφατη ανακοίνωση της γιουρομπανκ με αφορμή την προσφυγή της στον ELA: "Όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις της τράπεζας σε ελβετικό φράγκο είναι ύψους 3 δισ. αλλά είναι καλυμμένες (hedge) από θέσεις τέτοιες για να αποδεχθούν επιπτώσεις όπως συνέβη κατά τη χθεσινή υποτίμηση του ευρώ". (1)
3. Είχε η Τράπεζα υποχρέωση να ενημερώσει τους δανειολήπτες για τις μεθόδους ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΜΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ που θα μπορούσαν να τους θωρακίσουν πλήρως από τον συναλλαγματικό κίνδυνο που εκτέθηκαν (σε επίπεδο δόσης όσο και άληκτου κεφαλαίου)?
Σαφώς και όφειλαν. Όχι από τα συναλλακτικά ήθη αλλά ΑΠΌ ΤΟΝ ΝΌΜΟ! Στην παρ. β του ΠΔΤΕ 2501/31.3.2002 (ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ) ορίζεται οτι, "Ειδικά για τις χορηγήσεις (δάνεια) θα πρέπει οι υποψήφιοι πελάτες να ενημερώνονται σχετικά με τον κίνδυνο από ενδεχόμενη διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας στην περίπτωση δανείων σε συνάλλαγμα ή με ρήτρα συναλλάγματος (παρ. 2 στοιχ. χ') και για τη δυνατότητα και το κόστος χρησιμοποίησης τεχνικών κάλυψης του κινδύνου από την ενδεχόμενη μεταβολή της συναλλαγματικής ισοτιμίας ή και των επιτοκίων (παρ. 2 στοιχ. χϊ)".
4. Γιατί οι τράπεζες απέκρυψαν από τους καταναλωτές τις μεθόδους ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΜΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ που θα μπορούσαν να τους θωρακίσουν πλήρως από τον συναλλαγματικό κίνδυνο, τη στιγμή που αυτές ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ έχουν αντισταθμίσει ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ το δικό τους συναλλαγματικό ΚΙΝΔΥΝΟ?
Για να καρπώνονται τη διαφορά της ισοτιμίας μεταξύ της ισοτιμίας που «κλείδωσαν» με χρηματοπιστωτικά παράγωγα (1,60 περίπου) και της ισοτιμίας που σήμερα οι δανειολήπτες υποχρεώνονται να αποπληρώνουν τα δάνειά τους (0,98 )… Γιατί βάζουν στην τσέπη όχι μόνο τη διαφορά στη μηνιαία δόση, αλλά -και θέλω εδώ την προσοχή σου- ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΆ ΠΟΥ ΠΡΟΚΎΠΤΕΙ ΣΤΟ ΑΛΗΚΤΟ ΚΕΦΆΛΑΙΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΊΑ ΤΟΥ ΔΑΝΕΊΟΥ . ΔΙΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΊΑ ΖΗΤΆ ΕΥΡΏ (με ισοτιμία CHF/EURO 0,98 σήμερα).
5. Όταν το 2007 οι τράπεζες ξεκίνησαν να χορηγούν δάνεια σε CHF , υπήρχαν σαφείς ενδείξεις για την στροφή των επενδυτών προς το ασφαλες λιμάνι του Ελβετικού φράγκου, άρα και την υποτίμηση του Ευρώ σε σχέση με το Ελβετικό φράγκο? Ήταν οι ενδείξεις αυτές αποδεδειγμένα σε γνώση των τραπεζών?
Το έτος 2007 ΤΟ ΔΝΤ ΥΠΈΔΕΙΞΕ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΈΣ ΤΡΆΠΕΖΕΣ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΑΥΤΟΛΕΞΕΊ ΚΑΤΑΓΡΆΦΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΤΉΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉ ΈΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΉΣ ΤΡΆΠΕΖΑΣ , ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΊΟ ΤΑ ΕΠΌΜΕΝΑ ΧΡΌΝΙΑ ΑΝΑΜΈΝΟΝΤΑΝ ΥΠΟΤΊΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΏ ΚΑΤΑ 30%!!! Η ετήσια Οικονομική Έκθεση της ΕΤΕ http://alampasis.blogspot.gr/2012/03/2007-30.html
6. Διανοείται ο νους του ανθρώπου όρο στη σύμβαση που με τον οποίο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ πληρωμή των δόσεων σε Ελβετικά φράγκα?
Ασφαλώς! Στην Ελλάδα όλα γίνονται! Εθνική και Millennium απαγορεύουν την καταβολή της δόσης ή την αποπληρωμή του κεφαλαίου σε ελβετικό φράγκο!!! Ο λόγος? Επειδή αν με τα ευρώ σου πας σε ένα ανταλλακτήριο και αγοράσεις CHF (γιατί τα βρήκες σε καλύτερη τιμή) και μετά πας στο γκισέ της Τράπεζας και πληρώσεις με CHF (αυτά που προμηθεύτηκες από το ανταλλακτήριο), ΤΟΤΕ Η ΤΡΆΠΕΖΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΒΆΛΕΙ ΣΤΗΝ ΤΣΈΠΗ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΆ! Διότι η Τράπεζα βάζει στην τσέπη τη διαφορά ΜΌΝΟ αν η ίδια κάνει τη μετατροπή από EURO σε CHF !!!
http://alampasis.blogspot.gr/2012/03/2007-30.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: