Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Τελικά Υπάγονται (και) οι Έμποροι στο Νόμο Κατσέλη?




Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δεν είναι απλή. Κατά κανόνα τα υπαγόμενα φυσικά πρόσωπα στον Νόμο Κατσέλη θα είναι καταναλωτές με την έννοια του άρθρου 1 παρ.4 του ν. 2251/1994, δηλαδή πρόσωπα φυσικά για τα οποία προορίζονται τα προιόντα η οι υπηρεσίες που προσφέρονται στην αγορά.
Περαιτέρω, επειδή από τη διάταξη του άρθρου 2 του ΒΔ της 2/14.05.1835 " Περί της αρμοδιότητος των εμποροδικείων" στην οποία απαριθμούνται οι αντικειμενικές εμπορικές πράξεις,ο νόμος θεωρεί πράξεις εμπορικές, πλην άλλων " ... τας αγοράς προιόντων γης ή τέχνης, τα οποίας ήθελε να κάμει τις δια να μεταπωλήσει ταύτα ακατέργαστα, ως τα αγόρασε ή κατεργασμένα και μεταποιημένα ... " συνάγεται ότι το *γενικό εμπόριο* , όπως η αγορά ρουχισμού, τροφίμων και άλλων ειδών με σκοπό την μεταπώληση τους σε τρίτους για την απόκτηση κέρδους, καθιστά το πρόσωπο έμπορο. 'Ετσι και η απόφαση του Εφ. Θεσσαλονίκης υπ΄αριθμ. 1105/1995. Επίσης έχει κριθεί ότι "πάσα επιχείρηση μετακομίσεως δια γης ή δι΄ύδατος" προσδίδει σε όποιον την ασκεί την εμπορική ιδιότητα.
Κατά συνέπεια οι ασκούντες τις παραπάνω εμπορικές δραστηριότητες καταρχήν δεν υπάγονται στον Νόμο Κατσέλη. 'Ομως, αν πρόκειται για *μικρεμπόρους* δηλαδή αυτά τα φυσικά πρόσωπα που το κέρδος τους από την άσκηση εμπορικών πράξεων αποτελεί αμοιβή του σωματικού τους κόπου και μόχθου και όχι αποτέλεσμα κερδοσκοπικών συνδυασμών τότε υπάγονται στον Νόμο Κατσέλη και μπορούν να ζητήσουν (και να πετύχουν) την διαγραφή των δανείων τους.

Τέτοια πρόσωπα, που παρότι είναι - τυπικά - έμποροι, όμως εμπίπτουν στον Νόμο Κατσέλη, είναι οι γυρολόγοι, οι υπαίθριοι πωλητές, οι ελεύθεροι επαγγελματίες όπως ιατροί, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, γραφίστες, δικηγόροι , δικολάβοι κλπ και οι ιδιοκτήτες και οδηγοί ΤΑΞΙ. Ειδικά για τα ΤΑΞΙ σημειώνουμε ότι ο μεταφορέας προσώπων (ΤΑΞΙ) θεωρείται μικρέμπορος, διότι αναλαμβάνει υλικώς την μεταφορά προσώπου και όχι κάποιο επιχειρηματικό κίνδυνο, καθώς μεταφέρει πρόσωπα και λαμβάνει αντίτιμο για την σωματική του εργασία και όχι εμπορικό κέρδος.
Παρά την έλλειψη δηλαδή ρητής διάταξης στον Νόμο, εξαιρούνται του χαρακτηρισμού τους ως εμπόρων με την έννοια του άρθρου 1 του Εμπορικού Νόμου οι αποκαλούμενοι *μικροέμποροι* οι οποίοι μπορούν να υπαχθούν στον Νόμο Κατσέλη.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Στον Νόμο Κατσέλη υπάγονται οι μικροέμποροι. Χαρακτηρίζονται ως μικροέμποροι, οι έμποροι των οποίων η, κατά σύνηθες επάγγελμα, άσκηση εμπορικών πράξεων συνδέεται προεχόντως και κατά κύριο λόγο με την σωματική αυτών καταπόνηση και κυρίως το κέρδος από αυτές , αποτελεί αμοιβή της προσωπικής τους εργασίας και του κόπου που καταβάλουν και όχι αποτέλεσμα κερδοσκοπικών συνδυασμών. Οράτε και απόφαση Αρείου Πάγου υπ΄αριθμ. 947/1995 δημοσιευμένη εις ΕΕΜΠ 1996/62.
Με βάση τα παραπάνω δέον να χαρακτηρισθούν ως μικροέμποροι που υπάγονται στον Νόμο Κατσέλη οι εξής αυτοαπασχολούμενοι:
α) οι εφημεριδοπώλες, οι διανομείς τύπου σε πάγκο η με την μασχάλη και εν γένει οι διανομείς εντύπων, φυλλαδίων, διαφημιστικών εγγράφων.
β) οι εργαζόμενοι ως φύλακες με μπλοκάκι
γ) οι ιδιοκτήτες και ενοικιαστές περιπτέρων,
δ) οι ιδιοκτήτες καταστημάτων "ψιλικών" σε γειτονιές
ε) οι ιδιοκτήτες καφετέριας, κυλικείου,μπαρ, ταβέρνας, όταν σε αυτές δεν πωλούνται μόνο τυποποιημένα προιόντα όπως πάστες, έτοιμες πορτοκαλάδες,κοκα-κολα, αλλά προετοιμάζονται και ψήνονται τοστ, ποικιλίες, σάντουιτς, μεζέδες, πίτες, και άλλα φαγητά που προετοιμάζονται και φτιάχνονται στο κατάστημα.
στ) οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι (Απόφαση 17/2013 του Ειρηνοδικείου Χαλανδρίου).
ζ) οι δικαστικοί επιμελητές
η) Οι ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων εκτύπωσης φωτοτυπικών αντιγράφων, δακτυλογραφικών εργασιών,  μεταφραστές, δοκιμιογράφοι, καλλιτέχνες, συγγραφείς θεατρικών έργων, σεναριογράφοι.
ι) Οι έχοντες καντίνες ετοιμασίας μικρογευμάτων, σάντουιτς κλπ σε παραλιακά σημεία, ποδοσφαιρικά γήπεδα κλπ

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΣΕΛΗ πρέπει να γίνεται από τα Δικαστήρια, ευρεία ερμηνεία των διατάξεων του Νόμου Κατσέλη, ώστε να υπάγονται όλο και περισσότερες κατηγορίες επαγγελματιών για να τύχουν των ευνοικών εφαρμογών του Νόμου, ώστε να απαλύνουν λίγο την οικονομική καταστροφή των Ελλήνων που έχουν υποστεί πρωτοφανή τρομακτική μείωση των εισοδημάτων τους,τόσο μέσω της μείωσης των απολαυών τους αλλά και μέσω της αύξησης των εκατοντάδων φόρων που πληρώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: