Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Απευθείας ηλεκτρονική πρόσβαση στο Taxis αποκτούν οι τράπεζες - Θα αντλούν στοιχεία για τις φορολογικές δηλώσεις των πελατών τους

Το αίτημα των τραπεζών για απευθείας άντληση φορολογικών δεδομένων από το Taxis έχει υποβληθεί εδώ και αρκετούς μήνες
Οι τράπεζες, μέσω της διατραπεζικής εταιρείας «Τειρεσίας Α.Ε.» θα αποκτήσουν απευθείας ηλεκτρονική πρόσβαση στο Taxis και τη δυνατότητα να αντλούν στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις και τα μητρώα του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, οι συζητήσεις ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και την Eνωση Ελληνικών Τραπεζών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ στις συζητήσεις εμπλέκεται και το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς η on-line άντληση φορολογικών δεδομένων από τις τράπεζες εντάσσεται στο πλαίσιο της προώθησης του νόμου για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.
Το αίτημα των τραπεζών για απευθείας άντληση φορολογικών δεδομένων από το Taxis έχει υποβληθεί εδώ και αρκετούς μήνες.
Ωστόσο, οι συζητήσεις των εμπλεκόμενων μερών έχουν αναθερμανθεί το τελευταίο διάστημα – πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε ευρεία σύσκεψη για το θέμα και την προηγούμενη εβδομάδα- καθώς οι ανάγκες των τραπεζών για άντληση φορολογικών δεδομένων έχουν πολλαπλασιαστεί.
Το εκκαθαριστικό της εφορίας είναι πλέον απαραίτητο ακόμη και για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού όπως επίσης και για την εξέταση αιτήματος ρύθμισης οποιουδήποτε δανείου και για τη χορήγηση δανείου.
Επίσης, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να ζητούν φορολογικά δεδομένα από τους πελάτες τους προκειμένου να κάνουν τους ελέγχους που τους επιβάλλει η πράξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για την εφαρμογή του νόμου περί ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος.
Για παράδειγμα, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να θεωρούν ύποπτους τους πελάτες που κατά την αίτηση λήψης δανείου εμφανίζουν εισοδήματα που δεν προκύπτουν από τις φορολογικές τους δηλώσεις ή τους πελάτες που παρουσιάζουν ικανότητα πληρωμής δόσεων ή αποπληρωμής δανείων που δεν δικαιολογείται από το δηλωθέν εισόδημά τους και το οικονομικό και συναλλακτικό τους προφίλ.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: