Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Ξανά στο τραπέζι η πλήρης προστασία από πλειστηριασμούς




30/08/2014, 19:30

Κοινή γραμμή για πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς υποστηρίζουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. ότι υπάρχει στη συγκυβέρνηση μετά τις διαδοχικές συναντήσεις αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το capital.gr, τα σενάρια που διοχετεύονται τώρα από κυβερνητικούς κύκλους και ανατρέπουν πλήρως την εικόνα είναι ότι, αν δεν υπάρξει σύμφωνη γνώμη της τρόικας, θα επιχειρηθεί να δοθεί ακόμη και μονομερώς λύση με νομοθετική ρύθμιση για την παράταση στο σημερινό καθεστώς προστασίας από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Υπενθυμίζεται πως το σημερινό καθεστώς προστατεύει την κύρια κατοικία δανειοληπτών με αντικειμενική αξία ως 200.000 ευρώ εφόσον το οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 35.000 ευρώ, το σύνολο της αξίας κινητής και ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 270.000 ευρώ και οι καταθέσεις τα 15.000 ευρώ.

Πρόκειται, όμως, για ένα μεταβατικό στάδιο το οποίο υποτίθεται πως με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους παύει να ισχύει από την αρχή του 2015 και αντικαθίσταται αφενός από το νέο πλαίσιο διαχείρισης των επιχειρηματικών δανείων (παραμένει ακόμη ανοιχτό καθώς υπάρχουν αρκετές νομικές παρατηρήσεις από την τρόικα) και τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών για το θέμα της συνολικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Οι πληροφορίες είναι ωστόσο συγκεχυμένες καθώς αρμόδιες πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης που χειρίζονται το θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν επιβεβαιώνουν αυτό το ενδεχόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ανάψει η συζήτηση για το αν η τιμή εκκίνησης των πλειστηριασμών θα είναι στα 2/3 ή στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας, ενώ μόλις προχθές δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που από τη μια προσφέρει λύσεις διευθέτησης των δανείων στα νοικοκυριά, από την άλλη όμως ανοίγει διάπλατα ο δρόμος των πλειστηριασμών ακινήτων από τις τράπεζες για όσους δανειολήπτες χαρακτηριστούν ως «μη συνεργάσιμοι».

Όπως αναφέρει το capital.gr, για να αποφύγει το χαρακτηρισμό του ως μη «συνεργάσιμου» ο δανειολήπτης θα πρέπει να προσφέρει στους πιστωτές πλήρη εικόνα για την εργασιακή, την περιουσιακή (ακίνητα, καταθέσεις, μετοχές κ.ά.), την οικογενειακή και συνολικά την οικονομική του κατάσταση, αλλά και να αποδεχθεί ουσιαστικά τις συστάσεις των τραπεζών για ρύθμιση του δανείου του, ακόμη και αν αυτές κατατείνουν στο να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία για να εξυπηρετήσει το δάνειό του, ή να γίνει ενοικιαστής στο σπίτι του.

Κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που ρωτήθηκε σχετικά απάντησε ότι ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας δεν «καλύπτει» το ΠΑΣΟΚ και ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί ότι δεν επιθυμεί να ισχύσει.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν μετά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Ανάπτυξης πως οι οριστικές ρυθμίσεις για το νομοθετικό πλαίσιο διαχείρισης των επιχειρηματικών δανείων θα προηγηθούν του πλαισίου για τα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών, για τα οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις το φθινόπωρο με κύριο άξονα τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη στον οποίο έχουν προσφύγει περί τους 100.000 δανειολήπτες.
Πηγή Νέα Κρήτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: