Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Δίωξη Ηλ. Εγκλήματος: Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο


Η συγκεκριμένη εφαρμογή παρέχει στους ανηλίκους τη δυνατότητα να επικοινωνούν σε πραγματικό χρόνο με αξιωματικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
17/07/2014 15:36 με πρωτοβουλία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τη χορηγία της εταιρείας Wind, με σκοπό να λειτουργήσει σαν «ασπίδα προστασίας» για τα παιδιά που σερφάρουν στο διαδίκτυο από smartphone.
Η παρουσίαση της εφαρμογής έγινε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλη Σφακιανάκη.
Το «παρών» έδωσαν επίσης ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, οι οποίοι δήλωσαν πως «αγκαλιάζουν» κάθε πρωτοβουλία της Ελληνικής Αστυνομίας για ένα πιο ασφαλές ίντερνετ για τους ανήλικους.
Σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, στόχος του Cyberkid είναι να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά για τις απειλές στο διαδίκτυο, ενώ περιλαμβάνει επίσης αρκετά ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα οποία θα μπορούν να παίξουν μέσα στο απολύτως ασφαλές «ψηφιακό» περιβάλλον της εφαρμογής.
Η συγκεκριμένη εφαρμογή παρέχει στους ανηλίκους τη δυνατότητα να επικοινωνούν σε πραγματικό χρόνο με αξιωματικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσω κλήσης ή και μέσω αποστολής ηλεκτρονικού μηνύματος.
 Οι υποδοχείς, από την πλευρά τους, θα διαχειρίζονται τον κίνδυνο ή την απειλή -η οποία προέρχεται μέσω διαδικτύου- μέσα από το Κέντρο Διαχείρισης Διαδικτυακών Απειλών (CYBER ALERT), που θα έχει έδρα στη διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Το ίδιο θα μπορούν να κάνουν και οι γονείς, οι οποίοι μέσα από το Cyberkid θα μπορούν κι αυτοί να ενημερωθούν για θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο. Μάλιστα, ο κ. Σφακιανάκης, εκτίμησε πως μέσα στους επόμενους τρεις μήνες η εφαρμογή θα έχει εγκατασταθεί σε 500.000 κινητά, τα οποία θα φτάσουν τα 3,5 εκατομμύρια τον πρώτο χρόνο.
«Σε ποσοστό 98%, το ίντερνετ είναι ένα παράθυρο στη γνώση και την ψυχαγωγία. Ωστόσο, υπάρχει κι ένα επικίνδυνο κομμάτι που, αν και ανέρχεται στο 2%, η εμπειρία μας έχει δείξει πως μπορεί να βάλει σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Ξεκινάμε μία πολύ σημαντική δράση με "συμπαίκτη" μας το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η προστασία των ανηλίκων είναι πρώτη μας προτεραιότητα. Με αυτή την εφαρμογή, που θέτουμε από σήμερα στην υπηρεσία των παιδιών, τους προσφέρουμε έναν "ηλεκτρονικό άγγελο" για να τα προστατεύει και προειδοποιεί» δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας.
Η εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη για iPhone και smartphone με λειτουργικό Android.

Δεν υπάρχουν σχόλια: