Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

ΓΓ Εσόδων: Τροπολογία για τη φορολογική προστασία των ανέργων


Eλλάδα


Αναγγελία ειδικής τροπολογίας για τους ανέργους από το ΓΓ Εσόδων
22/04/2014 19:07
Να μην οριστικοποιούν τις φορολογικές δηλώσεις τους συμβουλεύει ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων, κ. Χάρης Θεοχάρης,  όσους φορολογούμενους ήταν άνεργοι και είχαν ως μοναδική πηγή εισοδήματος μικρά ποσά της τάξεως των 200-300 ευρώ, από συμμετοχή σε επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Ο κ. Χ. Θεοχάρης προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας για διευθέτηση του ζητήματος και κάλεσε τους φορολογουμένους να μην οριστικοποιούν τις δηλώσεις τους. Ειδικότερα, απαντώντας μέσω twitter στο τι θα γίνει με τους ανέργους που είχαν εισόδημα  μόνο 200 ευρώ από προγράμματα ΟΑΕΔ το 2013 και το σύστημα τους ζητάει φόρο 2.500 ευρώ, ο κ. Θεοχάρης απάντησε το εξής: «Μην οριστικοποιείτε ακόμη μέχρι να ψηφιστεί η τροπολογία».

Η σχετική τροπολογία η οποία θα επιλύει το συγκεκριμένο ζήτημα, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της επόμενης εβδομάδας. Το πρόβλημα προκλήθηκε διότι άνεργοι οι οποίοι συμμετείχαν το 2013 σε επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ, εισπράττοντας ως οικονομική ενίσχυση ποσά της τάξεως των 2000 ευρώ τον χρόνο, εμπλέκονται με τα τεκμήρια διαβίωσης.

Ακόμη και κανένα περιουσιακό στοιχείο να μην έχει ο άνεργος στο όνομά του, υπάρχει το ελάχιστο τεκμήριο των 3000 ευρώ για τον άγαμο και των 5000 ευρώ για τον έγγαμο και μόνο αυτό το τεκμήριο, υπερβαίνει το δηλωθέν εισόδημα που προέρχεται από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα ο άνεργος να φορολογείται με συντελεστή 26% επί του ποσού του τεκμηρίου.

Η  σχετική νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις άνεργοι, ανήλικοι ή μικροκαταθέτες χωρίς άλλα πραγματικά εισοδήματα αλλά με μικροποσά από τόκους, ενοίκια ή περιστασιακή απασχόληση θα θεωρούνται μισθωτοί και επομένως θα καλύπτονται από το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ, όσο δηλαδή προκύπτει από τη σταθερή έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που δικαιούνται φέτος μόνο μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: