Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΠΩΝΥΜΟΥ (ΜΕΤΑ ΤΟ ν. 3852/2010)

Γράφει η Ιωάννα Μελάκη
Εκτύπωση E-mail
Δημοσιογράφος
*Μετά το άρθρο 94 παρ.6 του ν.3852/2010 («Πρόγραμμα Καλλικράτης») τροποποιείται ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων και αποδίδονται για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών πρόσθετες αρμοδιότητες στους Δήμους. Το τροποποιημένο άρθρο 75 ΙΙ παρ.26 του ν.3463/2006, όπως ισχύει σήμερα, ορίζει ότι η αρμοδιότητα για «πρόσληψη, αλλαγή επωνύμου, καθώς και η πρόσληψη πατρώνυμου και μητρωνύμου» ανήκει πλέον (από 01-01-2011) στους Δήμους και όχι στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.



Αλλαγή επώνυμου



Προϋποθέσεις
 
1. Αλλαγή επωνύμου θεωρείται η με οποιονδήποτε τρόπο μετατροπή του επωνύμου ή πλήρης αντικατάσταση του επωνύμου με ένα άλλο.

2. Η αλλαγή επωνύμου δεν γίνεται εύκολα. Πρέπει να υπάρχει σπουδαίος και συγκεκριμένος λόγος που θα παρουσιάζεται αναλυτικά και θα αποδεικνύεται με στοιχεία στην υποβαλλόμενη αίτηση. Πάντως, η έγκριση ή μη της αίτησης είναι στη διακριτική ευχέρεια του Δημάρχου..

3. Η αίτηση για αλλαγή του επωνύμου υποβάλλεται στο Δήμο στον οποίο είναι γραμμένος ο ενδιαφερόμενος (μητρώα αρρένων ή/και δημοτολόγια).

4. Για να αρχίσει να εξετάζεται η αίτηση πρέπει οπωσδήποτε να περάσουν δεκαπέντε (15) μέρες από τη μέρα της δημοσίευσης της αίτησης αλλαγής επωνύμου σε εφημερίδα.


Δικαιολογητικά
 
Α΄ Φάση
1. Αίτηση

2. Πιστοποιητικό περί εγγραφής του προσώπου που αφορά η αίτηση στο μητρόω αρρένων ή δημοτολόγιο, από το οποίο να προκύπτει ο τόπος, το έτος γέννησης και η οικογενειακή κατάσταση

3. Πιστοποιητικό ποινικού μητρώου

4. Βεβαίωση του οικείου Εισαγγελέα, από την οποία να προκύπτει ότι ο ζητών τη μεταβολή δεν διώκεται για κάποια αξιόποινη πράξη

5. Πιστοποιητικό περί στρατολογικής κατάστασης, προκειμένου για άνδρες

6. Παράβολο Δημόσιου Ταμείου ,δεκαπέντε ευρώ (15€ ) για τέλος άδειας μεταβολής
Β΄ Φάση
1. Γίνεται καταχώρηση της αίτησης για αλλαγή επωνύμου σε μια ημερήσια εφημερίδα του νομού σε Δήμο του οποίου είναι γραμμένος ο ενδιαφερόμενος. Η καταχώρηση γίνεται μία φορά και τα έξοδα καλύπτει ο ενδιαφερόμενος.

2. Το φύλλο της εφημερίδας (ολόκληρη η εφημερίδα και όχι μόνον η σελίδα) όπου έγινε η καταχώρηση προσκομίζεται στο Δήμο.

3. Για την καταχώρηση υπάρχει ειδικό έντυπο που χορηγεί η Υπηρεσία.


Γ' Φάση
1. Ο Δήμος αφού εξετάσει την πληρότητα των δικαιολογητικών και μετά από σχετική έρευνα για την ορθότητα των επικαλούμενων για την αλλαγή ονόματος λόγων του αιτούντος, εκδίδει απόφαση με την οποία οριστικοποιείται το επιθυμητό επώνυμο.

2. Η αλλαγή επωνύμου κοινοποιείται σε όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες (στρατολογία, εισαγγελία, κτλ) καθώς στον ενδιαφερόμενο που πρέπει να απευθυνθεί στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα για αλλαγή της ταυτότητάς του, αφού πρώτα προμηθευτεί πιστοποιητικό γέννησης με το επιθυμητό επώνυμο.
Ενστάσεις
 
Ενσταση γίνεται συνήθως όταν ο Δήμαρχος απορρίπτει την αίτηση αλλαγής επωνύμου ή/και ακόμη όταν κάποιος πολίτης έχει έννομο συμφέρον που αντίκειται στην απόφαση του Δημάρχου όποια και να είναι αυτή.

1. Κατά της απόφασης του Δημάρχου : γίνεται ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

2.
Κατά της απόφασης του Υπουργού : ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.




11 σχόλια:

Μιχάλης Κουφογιαννάκης είπε...

Ποσο διαστημα χρειαζεται για να γινει η αλλαγη επωνυμου σε περιπτωση που εγκριθει απο τον δημαρχο; και μπορω σε περιπτωση διαμονης σε αλλον δημο απο αυτον που ειμαι γραμμενος να κανω εξουσιοδοτηση σε καποιον αλλο;

Κβαντομηχανική Μαρία είπε...

Με ενοχλεί πολύ το γεγονός ότι το επώνυμο ορίζεται στα Ελληνικά αρχικά. Θα ήθελα να αλλάξει ο νόμος να μπορώ να το ορίζω πρώτα στα λατινικά και μάλιστα να επιτραπούν τα απαγορευμενα γράμματα w και q.
Μόνη λύση είναι να ψηφίζουμε αριστερά πχ Το Ποτάμι και Σύριζα, γιατί οι νεοναζί Νεοδημοκράτες έχουν κολλήσει σε ελληνικά μιμίδια (memes).

Αν δε σ' αρέσει ένας νόμος, ψηφίζεις άλλο νομοθετικό σώμα, άλλους Βουλευτές. Πασοκ και ΝΔ βάζουν τα ονόματα σε κουτάκια. Στην Ελλάδα δεν σεβόμαστε τη λατινική γραφή κι απαγορεύουμε την χρήση γραμμάτων. Αυτός ο νόμος με πληγώνει. Ανήκει στον απάνθρωπο φασισμό και καλλιτεχνικά τσαλακώνει το είναι μου.

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστώ για τις χρήσιμες πληροφορίες.

Domain Name είπε...

Δεν πας να κουρευτείς ρε Κβαντομηχανική Μαρία; Άσε μας με τις ηλίθιες σου αριστεριστικές σατανοκρατούμενες νεοταξικές απόψεις σου... Μας έχετε πρήξει τα γενικά μας συστήματα με τις βλαμμένες σαςιδεολογίες που δεν έχουν καμία σοβαρή υπόσταση παρά μόνο πως θα μπορέσετε να καταστρέψετε ότι έχει απομείνει από Ορθοδοξία κι Ελληνισμό πείτε το μας καθαρά ναι πολεμούμε με κάθε τρόπο αυτά τα ιδανικά, Γιατί δεν το λέτε; Εδώ δεν φοβάστε ούτε τον Θεό και δεν παραδέχεστε την ύπαρξη του οπότε δεν έχετε να φοβηθείτε ούτε την αλήθεια όποια κι αν είναι αυτή. Άει στα τσακίδια απ εκεί σατανοδηγούμενοι αριστεριστές!!!

Ανώνυμος είπε...

καλλα ρε πλακα με κανετε?? τι ειναι αυτα ? 15 ευρω παραβολο και τριχες? διλαδει ενας ανθρωπος αν θελει να αλαξει ονοματεπονιμο θα μινει και αφραγκος..θα το μαθουν και ολοι? ποοοοο αντε γεια ρε !

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΑΛΛΑΓΈΣ ΕΠΩΝΎΜΟΥ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΕΣ ΦΟΡΈΣ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΡΡΊΠΤΟΝΤΑΙ.

Π.Χ. ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΔΕΝ ΕΥΣΤΑΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΟΤΙ:

ΣΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΕΠΩΝΥΜΟ ΠΑΤΕΡΑ. ΟΠΟΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΤΟΥ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΤΟΥ

Ανώνυμος είπε...

Και ποιος εισαι εσύ που θα κρίνεις ότι πρέπει να απορρίπτονται? Για να μπαίνει καποιος στη διαδικασία να αλλάξει κάτι τόσο σοβαρό όπως το επώνυμο του προφανώς τον έχουν αναγκάσει σοβαροί λόγοι που ουδεμία σχέση έχουν με τον συναισθηματικό του κόσμο,αλλά με νομικές και επίσημες διαδικασίες που τον αφορούν. Σύμφωνα με το Σύνταγμα,ο κάθε πολίτης έχει το νόμιμο δικαίωμα να αλλάξει το επώνυμο του,το οποίο ας μην ξεχνάμε,δεν το επέλεξε καν ο ίδιος. Μην προκαλείς στους αναγνώστες λανθασμένες εντυπώσεις.

Unknown είπε...

Γεια σας!
Ονομάζομαι Πετρος Τσοκα και ειμαι Ελληνας ομογενης απο την Αλβανια.Εχω την ελληνικη ιθαγενεια παρολα αυτα το επιθετο μου δεν ειναι ελληνοποιημενο.Δηλαδη αντι για ''Τσοκας'' το 'χω ''Τσοκα''.Μηπως μπορειτε να μου πειτε αν σε τετοιες περιπτωσεις αλλαζει το επιθετο;

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα, εγώ επιθυμώ να το αλλάξω για Ιθική ικανοποίηση προς τον παππού μου, έναντι ως αντίδραση για την ανευθυνότητα του πατέρα μου... Πως μπορώ να το δικαιολόγησω

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα, εγώ επιθυμώ να το αλλάξω για Ιθική ικανοποίηση προς τον παππού μου, έναντι ως αντίδραση για την ανευθυνότητα του πατέρα μου... Πως μπορώ να το δικαιολόγησω

Ανδρέας Ιακώβου είπε...

Ποσες φορες επιτρεπεται η αλλαγη ονοματος η επιθετου; Ευχαριστώ