Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΝΕΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΑΤΟΣ ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και… «πάλι από την αρχή»!

Συντάκτης / NextDeal
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013 15:40

Πικρία και απογοήτευση διακατέχει όσους περιμένουν να δουν λίγο «φως» στην υπόθεση ΑΣΠΙΣ-ΠΡΟΝΟΙΑ. Με ημερομηνία 26/3/2013 εκδόθηκε νέα σχετική ανακοίνωση από την Τράπεζα. Χαρακτηριστικό μόνιμο πλέον η ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ στην υπόθεση, και η ενασχόληση, αυτών που στάλθηκαν εκεί να επιλύσουν τα προβλήματα, με εσωτερικές διαδικασίες, με ελέγχους του τι έκαναν οι προκάτοχοί τους Ι. Παντελίδης και Κ. Βλαχογιάννης, και ελάχιστα με το πραγματικό ζήτημα που είναι οι αποζημιώσεις των ασφαλισμένων και η τύχη των συμβολαίων τους. Πληροφορίες που φτάνουν στο www.NextDeal.gr αναφέρουν ότι εξανεμίζεται η πραγματική περιουσία του Ομίλου απροστάτευτη πλέον, ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα φορολογικά που επιδεινώνουν την κατάσταση χωρίς καμία μέριμνα επίλυσής τους από την πολιτεία η οποία δέσμευσε τα περιουσιακά στοιχεία της ΑΣΠΙΔΟΣ και ότι πάλι θα ωφεληθούν κάποιοι που παίρνουν διάφορες εργασίες σε συγκεκριμένες παρέες. Αυτά λένε οι διάφοροι προσθέτοντας ότι ο νέος πίνακας δε θα τελειώσει πριν το καλοκαίρι και ότι ίσως αρχίσουν εμπόλεμες ανακοινώσεις γύρω από τον χώρο των εκκαθαριστών που δυστυχώς δεν προσφέρουν τίποτα στους ασφαλισμένους που έχασαν λεφτά και εμπιστοσύνη. Δυστυχώς μάλλον θα περιπλέξουν τα πράγματα κάποιες απόψεις νομικών της ΔΕΙΑ γύρω από τα ζητήματα της αφετηρίας  για αποζημίωση όπου οι αξίες εξαγοράς και οι αξίες λήξεως των συμβολαίων είναι κάτι διαφορετικό με διαφορετικές υποχρεώσεις εκτός των νομικών ζητημάτων. Γεγονός είναι ότι όλες οι πλευρές ήθελαν να τελειώσει σύντομα το πρόβλημα (σύλλογοι, ασφαλισμένοι κλπ). Είναι οριστικό πλέον ότι έληξαν οι περιπτώσεις αναδοχής του χαρτοφυλακίου και ότι τον λόγο έχει το εγγυητικό κεφάλαιο. Αυτό είναι και ένα σημείο προβληματισμού για την αιτία νέας ανάρτησης και ειδικά κάτω από ποιους κανόνες αφού ο κ. Ι. Παντελίδης είχε αιτιολογήσει σχετικά το θέμα με τη δική του ανάρτηση. Αναμένονται ακόμα και νέες ενστάσεις και αμφισβητήσεις που θα μεγαλώσουν το χρόνο λήξεως ως τον τελικό πίνακα δικαιούχων ασφαλίσματος.
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της υπό εκκαθάριση ασφαλιστικής εταιρίας ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ.
Aσφαλισμένοι των εταιριών «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ» και «COMMERCIAL VALUE AAE»

Οι άδειες λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ και COMMERCIAL VALUE AAE ανακλήθηκαν σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 4α του άρθρ. 10 του ν.δ. 400/70, όπως ισχύει. Σύμφωνα με αυτήν, ο Υπουργός Οικονομικών αποφασίζει τον διορισμό Επόπτη Χαρτοφυλακίου Ζωής, ο οποίος αναλαμβάνει την αναδιοργάνωση του χαρτοφυλακίου ζωής. Με την υπ’ αριθμόν Β.77/15-01-2010 Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, διορίσθηκε ο κ. Ιωάννης Παντελίδης ως Επόπτης Χαρτοφυλακίου Ζωής των εν λόγω εταιρειών. Η αναδιοργάνωση του Χαρτοφυλακίου περιλαμβάνει την κατάρτιση Προσωρινού Χαρτοφυλακίου Ζωής, την αναμόρφωση των παροχών και τη διαρκή αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων του κλάδου Ζωής. Στην ίδια διάταξη προβλέπεται και η δυνατότητα μερικής ή ολικής μεταβίβασης του εν λόγω χαρτοφυλακίου που δεν τίθεται σε εκκαθάριση.

Στην περίπτωση που η μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου ζωής δεν επιτευχθεί από τον Επόπτη Χαρτοφυλακίου Ζωής και εφόσον αυτός παραδώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρ. 2 του ν. 3867/2010, η Τράπεζα της Ελλάδος αναλαμβάνει την αρμοδιότητα να απευθύνει πρόσκληση σε κάθε ενδιαφερόμενη ασφαλιστική εταιρεία να μετάσχει στη διαδικασία αναδοχής του Χαρτοφυλακίου Ζωής. Η επιλογή του αναδόχου γίνεται με Απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος και γνωστοποιείται στο κοινό, κατ’ άρθρ. 59 του ν.δ. 400/1970, και με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της. Το μέρος της απαίτησης από ασφάλιση που δεν αναλαμβάνεται από τον ανάδοχο ικανοποιείται κατά ποσοστό 70% από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής, βάσει του εδ. θ της παρ. 3 του άρθρ. 2 του ν. 3867/2010.

Η ως άνω διαδικασία περατώθηκε την 31-05-2012 δίχως την εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους ασφαλιστικής εταιρείας για την αναδοχή του χαρτοφυλακίου ζωής των εταιρειών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ και COMMERCIAL VALUE AAE, σύμφωνα και με την υπ’ αριθμόν 41/1/01-06-2012 Διαπιστωτική Πράξη της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στη συνέχεια, από 01-06-2012, στα εν λόγω χαρτοφυλάκια ζωής εφαρμόζονται οι διατάξεις περί ασφαλιστικής εκκαθάρισης του ν.δ. 400/1970, όπως ισχύει, ήτοι σύμμετρη ικανοποίηση των δικαιούχων ασφαλίσματος εκ του προϊόντος της ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων των αντίστοιχων ασφαλιστικών κλάδων (ν.δ. 400/1970, άρθρ. 10, παρ. 4), αφού ληφθούν υπόψη τα έξοδα της εκκαθάρισης και οι απαιτήσεις των πρώην εργαζομένων στην εταιρεία (ν.δ. 400/1970, άρθρ. 10, παρ. 1). Το μέρος της απαίτησης από ασφάλιση που δεν θα ικανοποιηθεί από την ασφαλιστική εκκαθάριση θα ικανοποιηθεί κατά ποσοστό 70% από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρ. 2 του ν. 3867/2010. Στο πλαίσιο αυτό, συντάσσεται και πρόκειται να αναρτηθεί πίνακας δικαιούχων ασφαλίσματος.

Περαιτέρω, σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρ. 2 του ν. 3867/2010, όσοι ασφαλισμένοι διαθέτουν νοσοκομειακά συμβόλαια ή νοσοκομειακά προσαρτήματα συμβολαίων ασφάλισης ζωής και δεν είναι ασφαλισμένοι σε κάποιο φορέα κοινωνικής ασφάλισης εντάσσονται, με Απόφαση του Υπουργού Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στις κατηγορίες των ατόμων που δικαιούνται δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ. 23 του ν. 1076/1980, όπως ισχύει (ΦΕΚ Α΄ 224), μέχρι την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στο συμβόλαιό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: