Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Με νέα Ευρωπαική Νομοθεσία θα προστατευτούν τα στεγαστικά δάνεια, θα αποτρέψει την κατάσχεση των κατοικιών

Προστασία των δανειοληπτών από τις τράπεζες με ευρωπαϊκό νόμο

Οι διαπραγματευτές της ΕΕ αναμένεται να ολοκληρώσουν τη Δευτέρα την πρώτη ενιαία νομοθεσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα στεγαστικά δάνεια, σε μία προσπάθεια να μην υπάρξουν και πάλι «φούσκες» στις τιμές των ακινήτων, οι οποίες συνέβαλαν στην ενίσχυση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.
Η νομοθεσία θα επιβάλλει στις τράπεζες – οι οποίες δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά στεγαστικών δανείων μεγέθους 6,5 τρισ.  ευρώ – να ελέγχουν την πιστοληπτική ικανότητα των δυνητικών πελατών και την ικανότητά τους να αποπληρώσουν (τα δάνεια).
Εκτός από την αποφυγή χορήγησης ριψοκίνδυνων δανείων, η νέα νομοθεσία αυξάνει την προστασία των καταναλωτών, καθιστώντας δυσκολότερη για τις τράπεζες την κατάσχεση κατοικιών από δανειολήπτες που δεν αποπληρώνουν τα δάνεια.
Η ρύθμιση περιλαμβάνει επίσης στοιχεία που έχουν σχεδιασθεί για να ενθαρρύνουν τον διασυνοριακό ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών που χορηγούν στεγαστικά δάνεια, για παράδειγμα με την υποχρέωσή τους να παρέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες στους καταναλωτές όλης της ΕΕ με έναν τυποποιημένο τρόπο.
Οι εποπτικές αρχές πιστεύουν ότι ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών σε διαφορετικές χώρες θα οδηγήσει σε καλύτερες συμφωνίες για τους καταναλωτές και θα συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ.
Οι νέες ρυθμίσεις θα απαγορεύουν τη σύνδεση των μισθών των στελεχών των τραπεζών που είναι επιφορτισμένα με τον έλεγχο των δανείων με τον αριθμό των στεγαστικών δανείων που εγκρίνουν – μία πρακτική που θεωρείται ότι ενθάρρυνε τον ανεύθυνο δανεισμό στο παρελθόν.
«Ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη Δευτέρα για αυτούς τους σημαντικούς νέους κανόνες για να προστατεύσουμε τους καταναλωτές και τους κατόχους στεγαστικών δανείων», δήλωσε εκπρόσωπος της Ιρλανδικής Προεδρίας της ΕΕ, η οποία διεξάγει τη διαπραγμάτευση εκ μέρους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Εάν επιτευχθεί συμφωνία, το σχέδιο των κανόνων θα πρέπει να επικυρωθεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και από τις χώρες της ΕΕ, πριν αρχίσει να εφαρμόζεται στα μέσα του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: