Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

«Ενίσχυση Σχεδίων ∆ράσης των Ενώσεων Καταναλωτών» - Απόφαση Ένταξη της Πράξης:"Ενημέρωση & Ευαισθητοποίηση Καταναλωτών για την Οικιακή Ανακύκλωση, Προστασία Περιβάλλοντος & Βιώσιμη Κατανάλωση" (ΝΕΟ ΑΡΧΕΙΟ 19/7/2012)

Πρώτη ημέρα υποβολής: 29/2/2012
Εκδούσα Αρχή: Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα
Πρώτη ημέρα υποβολής: 29/2/2012
Τελευταία ημέρα υποβολής: 31/12/2012
Συνολική δαπάνη:
Δημόσια δαπάνη: 1.000.000€

Περίληψη
Σκοπός της παρέµβασης είναι η ενίσχυση της δράσης των Ενώσεων Καταναλωτών, προκειµένου να προωθηθούν συνέργειες και να υλοποιηθούν καινοτόµες πρωτοβουλίες στον τοµέα της προστασίας των δικαιωµάτων και των συµφερόντων του Καταναλωτή. Στο πλαίσιο αυτό αναµένεται η βελτίωση στην εξυπηρέτηση των καταναλωτών, η ενίσχυση της εµπιστοσύνης τους στις επιχειρήσεις και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.  Ειδικότερα στο πλαίσιο της παρέµβασης δύναται να χρηµατοδοτηθούν Σχέδια ∆ράσης στα οποία εντάσσονται τουλάχιστον µία από τις παρακάτω κατηγορίες ενεργειών:

  1. Ενέργειες υπέρ της προώθησης της βιώσιµης κατανάλωσης, της περιβαλλοντικής συνείδησης σε σχέση µε την καταναλωτική συµπεριφορά και της προστασίας του περιβάλλοντος.
  2. Ενέργειες υπέρ της προώθησης των δικαιωµάτων οµάδων πληθυσµού (όπως ΑΜΕΑ, νέοι, γυναίκες, πολύτεκνοι, µονογονεϊκή οικογένεια κ.α.) υπό την ιδιότητα τους ως καταναλωτών.
  3. Ενέργειες νοµικής υποστήριξης, δικαστικής εκπροσώπησης και προάσπισης των δικαιωµάτων των καταναλωτών καθώς και υποστήριξης τους στην εφαρµογή του νόµου 3869/2010 για την ρύθµιση των οφειλών υπερχρεωµένων φυσικών προσώπων.
Τα προτεινόµενα προς υλοποίηση Σχέδια ∆ράσης θα πρέπει να διαθέτουν τα εξής γενικά χαρακτηριστικά:

  • Να αποτελούν αυτοτελείς δράσεις σε σχέση µε τη γενικότερη δραστηριότητα της Ένωσης Καταναλωτών ή και επέκτασή της
  • Να είναι πλήρως εξειδικευµένα και τεκµηριωµένα
  • Να είναι χρονικά προσδιορισµένα
  • Να έχουν σαφή και αποτιµώµενα αποτελέσµατα
Περιφέρειες:
Όλη η Ελλάδα,
Προϋποθέσεις Συμμετοχής
Ενώσεις Καταναλωτών ή ενώσεις ή συµπράξεις αυτών, ως δυνητικούς δικαιούχους, για την υποβολή προτάσεων έργων (πράξεων), προκειµένου να ενταχθούν και να χρηµατοδοτηθούν στο πλαίσιο της κατηγορίας πράξης «Ενίσχυση Σχεδίων ∆ράσης των Ενώσεων Καταναλωτών»
Κάθε Ένωση Καταναλωτών δύναται να υποβάλλει µέχρι δύο (2) προτάσεις ανά Επιχειρησιακό Πρόγραµµα (βλ. Γεωγραφική Περιοχή), εκ των οποίων µία (1) ως αποκλειστικός δικαιούχος και µία (1) σε συνέργεια µε άλλη/άλλες Ένωση/Ενώσεις Καταναλωτών, υπό την προϋπόθεση να µην υπάρχει επικάλυψη µεταξύ των Πράξεων και το φυσικό αντικείµενο έκαστης Πράξης να είναι διακριτό.
Ο προϋπολογισµός της προτεινόµενης Πράξης δύναται να ανέρχεται έως τις 40.000€. Στις περιπτώσεις συνεργασίας/σύµπραξης δύο ή περισσοτέρων Ενώσεων Καταναλωτών, το ποσό του προϋπολογισµού θα προσαυξάνεται έως και 40.000€ για τη συµµετοχή κάθε επιπλέον Ένωσης, και δεν µπορεί να ξεπεράσει τις 120.000 €.
Οι ∆υνητικοί ∆ικαιούχοι των πράξεων θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Να είναι εγγεγραµµένοι στο Μητρώο Ενώσεων Καταναλωτών της Γενικής Γραµµατείας Καταναλωτή
  • Να διαθέτουν βεβαίωση διαχειριστικής επάρκειας δικαιούχου ΕΣΠΑ τύπου Β ή και Γ ή πιστοποιητικό µε βάση το πρότυπο ΕΛΟΤ. Στην περίπτωση ένωσης ή συµπράξεως φορέων (Ενώσεων Καταναλωτών), η βεβαίωση διαχειριστικής επάρκειας αρκεί στο πρόσωπο εκείνου του φορέα που θα έχει κατά τους επί µέρους όρους της µεταξύ τους συµφωνίας την ευθύνη υλοποίησης της Πράξης. Στην περίπτωση που οι ενώσεις ή συµπράξεις φορέων επιλέξουν την δηµιουργία ανεξάρτητου νοµικού προσώπου η απαίτηση διαχειριστικής επάρκειας θα πρέπει να πληρούται στο πρόσωπο αυτό.
Αρχεία
Τροποποίηση Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων (ΝΕΟ ΑΡΧΕΙΟ 29/03/2012)
Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων
Συμπληρωματικός φάκελος
Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις (ΝΕΟ ΑΡΧΕΙΟ 2/5/2012)
Απόφαση Ένταξη της Πράξης:"Ενημέρωση & Ευαισθητοποίηση Καταναλωτών για την Οικιακή Ανακύκλωση, Προστασία Περιβάλλοντος & Βιώσιμη Κατανάλωση"(ΝΕΟ ΑΡΧΕΙΟ 19/7/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια: