Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Το μέλλον του ΕΟΠΥΥ από την επομένη των εκλογών

Συντάκτης / NextDeal
Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2012 09:06

Τι θα απογίνουν άραγε οι Έλληνες ασφαλισμένοι (περίπου 9,5 εκατ.) αν δεν επιζήσει ο ΕΟΠΥΥ;  Και το ζήτημα είναι πως θα λειτουργήσει η νέα κυβέρνηση με το νεοσύστατο και υπό κατάρρευση οργανισμό από τον οποίο κρέμονται οι 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι.
Ανεξάρτητα από το κυβερνητικό σχήμα που θα δημιουργηθεί και με ποιες συνεργασίες, το μόνο βέβαιον είναι πως οι Έλληνες ασθενείς χρειάζονται περίθαλψη. Το εγχείρημα ΕΟΠΥΥ του ΠΑΣΟΚ απεδείχθη θνησιγενές καθότι δε χρηματοδοτήθηκε σωστά από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του.
Ειδικότερα, όπως έχει προεκλογικά δεσμευτεί, θα δημιουργήσει ένα Πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας με την αντίστοιχη Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό σκοπεύει να αλλάξει τον ΕΟΠΥΥ αλλά και τον τρόπο χρηματοδότησης των μονάδων υγείας.
Συγκεκριμένα θα αφαιρέσει από τον ΕΟΠΥΥ την παραγωγή υπηρεσιών υγείας παίρνοντας όλες τις μονάδες Υγείας, δηλαδή τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ και μαζί με τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία, εντάσσοντάς τα στο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας που θα δημιουργηθεί.
Το σύστημα αυτό θα διοικείται σε επίπεδο υγειονομικής περιφέρειας από γενικό διευθυντή πρωτοβάθμιας υγείας και θα αναφέρεται σε ειδική γραμματεία πρωτοβάθμιας υγείας στο υπουργείο υγείας.
Πηγές αναφέρουν ότι με βάση τους σχεδιασμούς στη Συγγρού, η χρηματοδότηση του συστήματος που σήμερα πάσχει δραματικά, θα γίνεται μέσω ενός κεντρικού λογαριασμού υγείας που θα τροφοδοτείται από τις ασφαλιστικές εισφορές για την υγεία, την κρατική επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ αλλά και την κρατική επιχορήγηση των νοσοκομείων. Οι προμηθευτές θα πληρώνονται μέσω αλληλόχρεων λογαριασμών.
Πως θα βρεθούν άμεσα τα 2,5 δις που λείπουν από τα ταμεία του φορέα; Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΝΔ με την άφιξη του …πρώτου ρευστού από τους δανειστές μας, θα σπεύσει να διαθέσει τα απαραίτητα χρήματα για να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες που σχετίζονται κυρίως με χρέη του παρελθόντος. Όμως θα προχωρήσει και σε συμψηφισμούς (με ΦΠΑ και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις) με τους φορείς παροχών υγείας, όπως τους φαρμακοποιούς, ώστε να υπάρξει ένα νέο ξεκίνημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: