Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Σύλλογος Ζημιωθέντων Ασπίς: Περιμένοντας τον 'κουρέα'

Συντάκτης / NextDeal
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011 11:37
*

Σύλλογος Ζημιωθέντων Ασπίς: Περιμένοντας τον 'κουρέα'
Μακρά σύσκεψη δύο ωρών με τον Διευθυντή της Δ.Ε.Ι.Α κ. Χ.Βογιατζή, τον νομικό σύμβουλο κ. Ν.Παυλόπουλο και τον τεχνικό σύμβουλο κ. Λ.Λουκά είχε ο Σύλλογος Ζημιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια. Όπως αναφέρει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του, εξήχθησαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

* "Στην συγκεκριμένη περίοδο, την ευθύνη των αναγραφομένων στους καταλόγους των ασφαλισμένων των εταιρειών Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value, την έχει ο επόπτης χαρτοφυλακίου ζωής κ. Παντελίδης με ό,τι συνεπάγεται.
* Η εποπτική αρχή της Τράπεζας ΔΕΝ θα κάνει καμία ουσιαστική παρέμβαση γιατί δεν νομιμοποιείται από τον Νόμο.
* Αφού γίνουν οι όποιες ενστάσεις και ανακοπές κατά του συγκεκριμένου καταλόγου, η ΔΕΙΑ θα ελέγξει με δική της ελεγκτική εταιρεία τα στοιχεία και θα αναμορφώσει το χαρτοφυλάκιο των συμβολαίων στην κατεύθυνση της αναδοχής έως 31-3-2012.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι "Το ΔΣ επισήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος σε περίπτωση που εξαιρεθούν τα συμβόλαια τύπου Unit linked οι ενστάσεις και οι ανακοπές, να είναι τόσες που βάση του Ν 3867, να οδηγήσουν ΟΛΟ το χαρτοφυλάκιο στην εκκαθάριση. Η απάντηση τους ήταν ότι "δεν μπορούν να παρέμβουν".

* Σημειωτέον ότι όλες αυτές οι ενστάσεις θα γίνουν στον επόπτη χαρτοφυλακίου και ΟΧΙ στην ΔΕΙΑ.
* Πιστεύουν, ότι κάποιοι επικοινωνούν το όλο πρόβλημα με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να αποκομίζουν προσωπικά η πολιτικά οφέλη.
* Σίγουρα η υπαγωγή της εποπτείας στην ΤτΕ (Τράπεζα της Ελλάδος) δεν σημαίνει ότι όλα θα πληρωθούν από την Τράπεζα.
* Συμφώνησαν, σε πολλές από τις λύσεις που καταθέσαμε με τα έγγραφά μας, αλλά όλα χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις, που έχουν προταθεί και από του ίδιους, χωρίς ανταπόκριση από την Πολιτεία.
* Γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα αντιμετωπίζεται πρώτη φορά και σίγουρα "πορευόμαστε σε αγεωγράφητα νερά".
* Επίσης, κατατέθηκε εμπεριστατωμένα, ότι με την κατεύθυνση που υπάρχει για την αποτίμηση των συμβολαίων και την επιλεκτική εξαίρεση μερίδας από αυτά θα τοποθετηθεί άλλη μια "ταφόπλακα" στις ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες.
* Καταλήξαμε ότι θα υπάρξει συνεχής επικοινωνία και επαφή για να εξομαλύνουμε, όσο το δυνατό τις εντάσεις που θα υπάρξουν μετά την ανάρτηση των συμβολαίων και να πιέσουμε με νομοθετικές παρεμβάσεις στην αλλαγή των Ν 3867/10 και 4002/11, που ουσιαστικά παραμένουν ανεφάρμοστοι.
* Μετά την σύσκεψη, έγιναν αρκετές τηλεφωνικές αλλά και προσωπικές επαφές, με τους επόπτες εκκαθάρισης και χαρτοφυλακίου και την ΤτΕ, αλλά δυστυχώς δεν βγήκε κάποιο σαφές αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: